Megújult a Móra Ferenc Múzeum és a vár

| Hírek, Sajtóközlemények

A kívül-belül megújult Móra Ferenc Múzeum új, interaktív kiállításokkal, a tetőn épült kilátóból pedig lenyűgöző panorámával várja a látogatókat.

„A közművelődésnek” épült, 124 éve felavatott Kultúrpalota újra régi fényében tündököl. A patinás épület a felújítással visszakapta eredeti színét: kívülről most éppen olyan, amilyennek 1900 környékén a szegediek láthatták. A homlokzati nyílászárók és a tető is megújult.

A felújított múzeumot magas színvonalú, interaktív kiállítások teszik vonzó kulturális központtá. Megújult az állandó természettudományi kiállítás, amelyen megismerhetjük az Alföld és a Tisza élővilágát – például a világban és hazánkban is elismert szegedi természetfotós, Máté Bence képein keresztül, vagy akár virtuálisan átgázolhatunk egy vízfolyáson. A kiállításhoz egy gyerekfoglalkoztató részt is létrehoztak játékos eszközökkel. Kibővített területen rendezték be az állandó Móra-kiállítást. A Móra-rengeteg a természethez való viszonyán keresztül mutatja be az írónak, a múzeum egykori híres igazgatójának, régészének életét és munkásságát. A tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni. A játékos elemek segítségével a gyerekeket szeretnék bevonni Móra izgalmas világába, de az írót jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgál a kiállítás.

Móra-kiállítás interaktív eszközökkel. (Fotók: Iványi Aurél)

Az alagsori régészeti látványtár jól megközelíthetővé vált a bejárati csarnokból a felújítás során épült lépcsőn. Még a tetőtérben is létrehoztak egy új kiállítóhelyet, ahol a régi belvárosról láthatók képek, valamint makettek mutatják be az 1879-es Nagyárvíz előtti Szegedet és az újjáépült belvárost. A fejlesztéssel az időszakos kiállítások korszerű hűtési-légkezelési rendszert és világítástechnikát kaptak. Ezek a legszigorúbb műtárgyvédelmi előírásoknak is megfelelnek, és ennek köszönhetően a múzeum az eddigieknél is különlegesebb műkincseket mutathat be. Megújult továbbá a kupolát fedő színpompás üvegtető.

Lenyűgöző panoráma fogadja azokat, akik a múzeum tetején épült kilátóból tekintenek körbe: a Tisza kanyarulatában és a városban gyönyörködhetnek madártávlatból. Egy nagyobb és egy kisebb kilátó épült a timpanon két oldalán, ahonnan nemcsak a mai Szegedet láthatják, hanem kronoszkóp segítségével azt is, milyen volt a városkép a Nagyárvíz előtt, az 1870-es években.

A kanyargó Tiszában gyönyörködhetünk a múzeum tetejéről.

A múzeummal együtt megújult a vár, amelynek bejárata átkerült a Stefánia felőli oldalra, és akadálymentesen megközelíthető. A várban padlófűtési rendszert alakítottak ki, ezenkívül a felújítás része volt a talajnedvesség elleni szigetelés, az esővíz-elvezetés és a tetőterasz vízszigetelése. A Tisza felőli kőtár tetőszerkezetét is felújították. A fejlesztés részeként a látogatók számára vizesblokkokat alakítottak ki, az akadálymentes szempontokat is figyelembe véve. A vár új állandó kiállításán megjelennek a boszorkányperek, a betyárvilág, a Nagyárvíz pusztítása, az egykori vár izgalmas története. A várkertben a belváros felőli oldalon látható, hol húzódtak az Erzsébet-templom egykori oldalfalai. A kőtár méretét kibővítették, így jóval több értékes építészeti emléket tekinthetnek meg az érdeklődők.

A múzeum és a vár 2020. augusztus 14-étől újra fogadja a látogatókat.

A felújítás „A szegedi Móra Ferenc Múzeum és Vár turisztikai célú fejlesztése” című, TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00005 azonosító számú projektben valósult meg, 899 millió forint európai uniós és 609 millió forint önkormányzati támogatásból. A múzeum és a vár környéke egy másik, a Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című projektben újul meg várhatóan az utolsó negyedévben.

A múzeum és a vár felújítását a közbeszerzési eljáráson nyertes Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft. végezte.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00