Felsővárosi_Óvoda_energetikai_korszerűsítés_20230921

MEGÚJULT ÉS ENERGIATAKARÉKOS LETT A FELSŐVÁROSI ÓVODA

| Események, Hírek

A szegedi önkormányzat 2017 óta már a tizennegyedik óvodáját újította fel. A Szegedi ÓVI Felsővárosi Óvodájának energetikai felújítására az óvodafejlesztési program részeként került sor.
A korszerűsítésre Szeged városa 329 millió forint európai uniós támogatást és 66 millió forint önerőt fordított, így az intézmény energiafelhasználása a jövőben akár 60%-kal csökkenhet. Az óvodások nyár végén térhettek vissza a Gyík utcai intézménybe.

A 108 férőhelyes, 924 m2 alapterületű, három épületrészből álló, panel technológiával épült óvodát 1981-ben adták át. Immár egy teljeskörűen felújított, modern, hat tágas, vegyes életkorú csoportban nevelkedhetnek az óvodások. Az óvodába integráltan járnak autista és sajátos nevelési igényű gyerekek is. Az átfogó modernizálással energiagazdaságosan működhet az óvoda, az eddigi tapasztalatok alapján az intézmény energiafelhasználása akár 60%-kal csökkenhet.

Az energetikai korszerűsítésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, a TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00006 azonosító számú, „Szegedi ÓVI Felsővárosi Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektben került sor. A fejlesztésre 329 millió forint európai uniós támogatást használt fel a város, ehhez az önkormányzat további 66 millió forint önerőt biztosított.

Az energetikai felújítás során a homlokzatot és a lábazatot hőszigeteléssel látták el. A teljes tető hő- és vízszigetelést kapott. A lapostetőkön zöldtető készült, ahova pozsgás növényeket ültettek be és napelemhálózatot telepítettek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. Az épületeket összekötő közlekedőkön is szigetelték a tetőt. A konyha ablakai kivételével minden külső nyílászárót cseréltek, korszerű műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építettek be. A napsugárzásnak kitett oldalon a nyílászárókra külső lamellás árnyékolókat tettek fel.

Felsővárosi_Óvoda_energetikai_korszerűsítés_20230921

A foglalkoztatóterek és a hozzájuk kapcsolódó vizesblokkok elrendezése megmaradt, a projektarányos akadálymentesítés követelményeinek megfelelően a kétszintes épületben válaszfalak építésével egy akadálymentes vizesblokkot alakítottak ki. Az épület főbejáratánál található rámpa előtt a meglévő betonjárdát elbontották, új térkőburkolat készült. A rámpához a bejárattól taktilis vezetősávot helyeztek el.

Az épületben új elektromos hálózatot építettek ki; összesen 155 lámpatestet cseréltek korszerű LED-világításra.

Az épület fűtési rendszerét teljesen felújították, a beruházás során 73 radiátort cseréltek le. Modernizálták a hőközpontot is és modern, lemezes hőcserélőt építettek be.

Az épület belső falait mindenhol lefestették. A földszinti padlót – a gazdasági épületrész kivételével – mindenhol cserélték, hőszigetelték, emiatt a gyermek vizesblokkokat is felújították. Az óvodában új, beépített szekrényeket is elhelyeztek.

Felsővárosi_Óvoda_energetikai_korszerűsítés_20230921

A kivitelezési munkákat a szegedi Gépépvill Kft. tervei alapján a közbeszerzési eljárásban nyertes, szintén szegedi KIKOM Konstrukt Kft. végezte el.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 2017 óta elkészült az Építő Utcai, a Tabán Utcai, a Garam Utcai, a Tünde Téri, a Kemes Utcai, a Klebelsberg-Telepi, a Cső Utcai, a Jerney Utcai, a Makkosházi, a Gyertyámos Utcai, a Tarjáni, a Gedói, és a Vedres Utcai Óvoda is. A 14 óvoda felújítására az önkormányzat összesen bruttó 4 milliárd 538 millió forintot használt fel (ebből 3 milliárd 967 millió forint uniós támogatás, 571 millió forint saját forrás).

Fotók: Iványi Aurél

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00