ESZI átadó - szalagátvágás

Megújult mindkét idősotthon a Kálvária sugárúton

| Hírek

Újabb jelentős beruházás valósult meg az idősek ellátása területén. Szeged város önkormányzata 1 milliárd 131 millió forint európai uniós támogatást kapott az Európai Uniótól a Kálvária sugárúti két idősek otthona korszerűsítésére a TOP-6.5.1 kódszámú projektből, amelyhez az önkormányzat további 531 millió forintot biztosított. A két épület energetikai fejlesztése határidőre elkészült.

ESZI - átadó
Az átadón Dr. Binszki József várospolitikai alpolgármester mondott köszöntőbeszédet

Az Emeltszintű és Hagyományos Elhelyezést Biztosító Idősek Otthona energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00007 számú projektben a Kálvária sugárút 45. és 47. szám alatti épületek felújítása két szakaszban valósult meg. A Kálvária sugárút 45. szám alatti, II. világháború előtt épült, négyszintes téglaépületben 2022. májusban indult el a kivitelezés, a szomszédos épületben, a Kálvária sugárút 47. szám alatti panelépületben bő egy hónappal később kezdtek el dolgozni. Az energetikai korszerűsítés során elsősorban homlokzati hőszigetelésre, homlokzati nyílászáró cserére, a tetőfödém hő- és vízszigetelésre került sor, megújult a fűtési rendszer: az udvaron található, eddig két épületet ellátó központi kazánház a jövőben raktárként funkcionál majd, az épületek fűtési rendszere elkülönült, napelemeket telepítettek a tetőkre, a kül- és beltéri elektromos és világítási rendszert korszerűsítették és projektarányos akadálymentesítés történt.

A hagyományos ellátását nyújtó négyszintes cseréptetős téglaépület 150 férőhelyes, fűtött alapterülete 3259 m2. A tetőszerkezeti elemeket megerősítették, a tető déli és keleti felületein napelemes rendszert helyeztek el. Az épületre új cserépfedés készült 1330 m2-en és lemezfedés került 260 m2-en. A magastető hő- és hangszigetelést kapott, az új fűtési rendszer felkerült a padlástérbe. Az épületben az ablakkávákat kijavították és 224 darab új, homlokzati és beltéri háromrétegű üvegezéssel ellátott műanyag nyílászárót építettek be, szobánként egy szúnyoghálót felszereltek, továbbá 9599 m2-en glettelték és lefestették a belső falakat. Az épületszárny udvari homlokzatát hőszigetelték 2122 m2-en, továbbá hő- és vízszigetelést kapott a második emeleti teraszrész is. A teraszon, a bejárati folyosón és az akadálymentes fürdőszobákban burkolatcserére került sor közel 300 m2-en, illetve a felújítás alkalmával projektarányosan további vizuális és infokommunikációs akadálymentesítés is történt. Utólagos talajvíz elleni falszigetelés is megvalósult a földszinten. Az erősáramú hálózatot korszerűsítették, 954 darab új lámpatestet építettek be. A füstelvezető és tűzjelző rendszer kiépítése mellett nővérhívó rendszer létesült. Új informatikai hálózatot, és behatolásjelző-rendszert építettek ki. Új gépészeti teret alakítottak ki a tetőtérben. Az épületben új gerincvezetékeket építettek ki, csőhálózatokat cserélték, illetve megújult a gépészeti hálózat, a vízvezeték- és a fűtési rendszer (kondenzációs gázkazán és hőszivattyú beépítésével) és felkerül a padlástérbe. Lecserélték a meglévő szanitereket (kézmosót, illemhelyet, tustálcát) és a hozzájuk tartozó szerelvényeket is az akadálymentesített helyiségekben.

Mindkét épülethez tartozó közös udvari ivóvíz- és szennyvízhálózat cseréje is megvalósult, illetve a meglévő gázbekötést is átalakították az új kazánoknak megfelelően. Az udvaron új gázvezetéket fektettek le.

A Kálvária sugárút 47. szám alatti vasbeton épület 100 férőhelyes, ötszintes, emeltszintű ellátást nyújtó intézménye 1981-ben épült, fűtött alapterülete 2918 m2. A lapostető 591 m2-en vízszigetelést, hő- és hangszigetelést kapott és napelemes rendszert telepítettek rá. A panelépület térhatároló falai hőszigetelést kaptak, a loggiákat is szigetelték összesen 2228 m2-en. A lábazat is hőszigetelést kapott a járda szintjétől indítva. Több mint 10 ezer m2-en lefestették a belső falakat. 129 darab homlokzati nyílászárót felújítottak, a loggiák, a fürdőszobák és a földszinti bejárati folyosó új burkolatot kapott. A fürdőszobákban a kádakat zuhanytálcákra cserélték. A bejáratok feletti előtetőket elbontották, helyettük újak készültek. Az új hőtermelő kazánok és hőszivattyú a tetőtérben kaptak helyet a liftgépház és a lépcsőház közötti helyiségben, a régi gépészeti vezetékeket elbontották. Helyiségenként lehetővé vált a hőmérséklet-szabályozás termosztatikus radiátorszelepek beépítésével. 1037 darab új lámpatestet szereltek fel, új füstelvezető és tűzjelző rendszert, valamint új nővérhívó rendszert építettek ki és megújult az informatikai vezetékrendszer is. A konyha mellett elvégezték a befújó-elszívó rendszer felújítását. Megtörtént az épületben az elektromos hálózat, a gépészeti vezetékek cseréje is.

Az épületek energetikai felújítását Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00007 kódszámú projektből valósította meg. Az Emeltszintű és Hagyományos Elhelyezést Biztosító Idősek Otthona energetikai korszerűsítése című projektben Szeged városa 1 milliárd 131 millió forint európai uniós támogatást kapott, amelyhez az önkormányzat további 531 millió forintot biztosított. A korszerűsítés elsősorban az épületek energiafelhasználási hatékonyságának javítását szolgálja. A fejlesztéseknek köszönhetően a két épület energiaköltsége közel tizedére csökkenhet. Az intézmények működése a felújítás ideje alatt végig biztosított volt, az energetikai felújítás szintenként valósult meg.

A Kálvária sugárút 45. és 47. szám alatti épületek energetikai felújításának kivitelezője a szegedi SZIKI-ÉP Kft. volt.

Fotók: Creative Elephant Studio

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00