MEGNYÍLT SZEGED ELSŐ TELJESEN ZÖLD BÖLCSŐDÉJE

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017 óta eddig hat bölcsődét újított fel összesen közel 1,4 milliárd forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Most a marostői városrészben a Bagoly Utcai Bölcsőde felépítésével a város legkörnyezetbarátabb, legzöldebb bölcsődéje épült meg. Az új bölcsődét a gyerekek és az ott dolgozók december elsején vehették birtokba.

A környezetvédelmi szempontoknak kimagaslóan megfelelő intézményt levegő – víz hőszivattyúval fűtik és hűtik, az áramot napelemek termelik, és innovatív zöldtető védi az épületet. A gazdaságos fenntarthatóság érdekében a homlokzat rendkívül hatékony hőszigetelést kapott, a nyílászárók háromrétegű hőszigetelt üvegezésűek. Az épület tájolása a belső terek funkciójával összhangban van, az északi oldalon a konyhai és egyéb funkciók, dél-keleti oldal a foglalkoztatók, nyugati oldalon a bejárat kapott helyet. Az önkormányzat a mai kor elvárásainak megfelelő, energetikailag korszerű és ezáltal gazdaságosan fenntartható, akadálymentesített bölcsődét épített fel a TOP-6.2.1-19-SG1-2019-00001 számú, „Új bölcsőde építése a Bagoly utcában” című projektben. Erre a város 800 millió forint európai uniós támogatást használt fel, amelyet az önkormányzat további 211 millió forint önerővel egészített ki.

A projekt célja az volt, hogy kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő, több mint száz éves, korszerűtlen épületét, miközben a bölcsődei férőhelyek száma is nő. A Töltés Utcai Bölcsőde régi épülete a jövőben a bölcsődék karbantartó és raktár helyiségeként működik tovább. A megnövekedett igényekre tekintettel, a beruházásnak köszönhetően, egy 28 férőhellyel megemelt, összesen 72 férőhelyes bölcsőde valósult meg. A gyerekekről 20 fő dolgozó gondoskodik, 7 új szakmai álláshely létesült. Az új bölcsőde integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésére is szolgál.

Az új bölcsőde címe Bagoly utca 2. Az intézmény az 1585 négyzetméter területű bölcsődei főépületből és a 32 négyzetméter alapterületű melléképületből áll, ahol udvari gyermekmosdók is helyet kapnak, illetve itt tárolják a gyerekek kerti játékait is. Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerültek. A parkosított zöldfelület mérete 2158 négyzetméter. Mindkét épület földszintes, a főépület extenzív zöldtetővel, pozsgás növényekkel betelepített, amely hatékonyan tárolja a csapadékot, miközben hozzájárul a hűtési és fűtési költségek csökkentéséhez és fokozza a napelemek teljesítményét. A homlokzat fehér felületeit játékosan töri meg a szürke látszóbeton és pink, valamint több árnyalatú kék építőlemez burkolat. A homlokzaton a szürke színű nyílászárók műanyag és alumínium kivitelben készültek, hőszigetelő két- és háromrétegű üvegezéssel. A telken belül 20 db kerékpár elhelyezésére van lehetőség, amelyből 10 db beálló fedett. Az épület előtti közterületen 16 db parkolóhelyet alakítottak ki, amelyből 1 db akadálymentesített.

A főépület a fő közlekedőfolyosó mentén két részből áll, ezek a helyiségek az utcafront felől közelíthetőek meg. A gazdasági részen a dolgozók napi működéséhez szükséges helyiségek találhatóak meg – irodablokk, öltözők, vizes helyiségek, teakonyha, tárolóhelyiségek. Szintén itt kapott helyet a külön gazdasági bejárattal is ellátott konyharész a kiegészítő technológiai helyiségekkel.

Az épület belső udvari részét alakították ki az ide járó bölcsődés gyerekeknek. Ezen a részen hat, egyenként több, mint 50 négyzetméteres gyermekszobát és hozzájuk kapcsolódó öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoztak létre. Mindegyik csoportszobához közvetlenül tartozik az udvaron összesen hat nagyméretű, burkolt, részben fedett és nyitott terasz. Az épület akadálymentesített: a főbejárat mellett kialakítottak két akadálymentes mosdót, és van külön férfi és női szülői mosdó is, az épületben két babakocsi-tároló található.

Az épület gépészetét részben a földszinten, illetve a szellőzést a lapostetőn egy zárt, fedett részen helyezték el. A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát hat darab levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épületben padló- és mennyezetfűtést építettek ki, és mennyezethűtés is van szerkezettemperálás formájában. Gázbekötés nem készült, a konyhai berendezések mind elektromos működtetésűek. A tetőn napelemes rendszert telepítettek. A belső világítást LED- fényforrások biztosítják, illetve kiépítették az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épült, a homokozók felett napvitorla feszül, az udvart 1500 négyzetméteren füvesítették, 25 fát és cserjét ültettek el.

A projekt keretében új számítógépeket és laptopokat, projektort, mosógépet és szárítógépet is beszereztek összesen bruttó 2,2 millió forint értékben.

Sebestyén Tibor építész tervei alapján készült Bagoly Utcai Bölcsőde építésének a közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelezője a szegedi Miksi Bau Kft. volt.

A bölcsődefejlesztési programban 2017 óta hat intézmény újult meg és egy új bölcsőde épült. A Cső Utcai, a Dobó Utcai, az Agyagos Utcai, a Szentmihályi, a Gyík Utcai, a Siha Közi és a Bagoly Utcai Bölcsőde. Az önkormányzat összesen 2 milliárd 441 millió forintot fordított bölcsőde felújításra (ebből 1 milliárd 974 millió forint uniós támogatás, 467 millió forint saját forrás).

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00