Vedres_utcai_óvoda_energetikai_korszerűsítés_20230914

ÚJJÁSZÜLETETT A VEDRES UTCAI ÓVODA

| Események, Hírek

Megújult, modern környezetben kezdhetik az őszt a gyerekek az újszegedi Vedres Utcai Óvodában. Az intézmény komplex korszerűsítésére Szeged városa 323 millió forint európai uniós támogatást és 171 millió forint saját forrást fordított, így az óvoda energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok szerint akár 60%-kal csökkenhet.

A vasbeton technológiával épült köznevelési intézményt 1978-ban adták át, azóta nem került sor átfogó modernizálásra. A két épületrészből álló óvoda jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkezik, nyolc csoportban összesen kétszáz kisgyermeknek jut hely. A felújítás során nemcsak energetikai korszerűsítés valósult meg, a belső átrium beépítésével az alapterület is bővült 796 m2-re.

Az energetikai korszerűsítésre a TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00005 azonosító számú, „Szegedi ÓVI Vedres Utcai Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektben került sor. A fejlesztésre 323 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást használt fel a város, ehhez az önkormányzat további 171 millió forint önerőt biztosított. Az intézmény energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok alapján akár 60%-kal csökkenhet.

A nyolc hónapig tartó felújítás során az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém hőszigetelést kapott. A magastetőre napelempaneleket telepítettek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is fel tudnak használni majd.

Vedres_utcai_óvoda_energetikai_korszerűsítés_20230914

Minden külső nyílászárót elbontottak, helyette hőszigetelt műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építettek be. Az átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedték be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készült. A foglalkoztató, irodai és kiszolgáló helyiségek nyílászáróin alumínium zsaluziás árnyékolás készült.

A foglalkoztató terek és a hozzájuk kapcsolódó vizesblokkok elrendezése megmaradt. A projektarányos akadálymentesítés követelményeinek megfelelően a belső átrium beépítésével egy felnőtt vizesblokkot, továbbá egy akadálymentes vizesblokkot és egy kétszintes, galériázott irodát alakítottak ki. Az épület főbejáratánál rámpát és új előtetőt építettek. Az épületen belül irányjelző és tájékoztató táblákat, illetve indukciós hurokerősítő készüléket helyeztek el.

Az épületben új elektromos hálózatot építettek ki. Összesen 444 régi lámpatestet cseréltek modern LED-világításra. Modernizálták a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét, 63 fűtőtestet cseréltek le korszerű lapradiátorokra.

Vedres_utcai_óvoda_energetikai_korszerűsítés_20230914

A homlokzat törtfehér színű vakolatot kapott, amelyre növény- és állatmotívumokat festettek. Az épület belső falait mindenhol lefestették. A földszinti padlót mindenhol cserélték, hőszigetelték, a földszinten minden helyiség új burkolatot kapott.

A gazdasági épületrészben a tálalókonyhát átalakították, új válaszfalak építésével egy teakonyha és egy szertár jött létre. Az épületben új tűzjelző rendszert és villámvédelmet, továbbá légtechnikai berendezéseket is telepítettek.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Meridian Technic Kft. végezte el.

A szegedi önkormányzat az óvodafejlesztési programban már a tizenharmadik óvodáját újította fel. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 2017 óta elkészült az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső utcai, a Jerney Utcai, a Makkosházi, a Gyertyámos utcai, a Tarjáni, a Gedói Óvoda és hamarosan átadásra kerül a Felsővárosi Óvoda. A 14 óvoda felújítására az önkormányzat összesen bruttó 4 milliárd 538 millió forintot fordított (ebből 3 milliárd 967 millió forint uniós támogatás, 571 millió forint saját forrás).

Fotók: Iványi Aurél

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00