Korszerűsítik a Jerney utcai óvodát

| Hírek, Sajtóközlemények

Már a nyolcadik óvodáját újítja fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. A Jerney utcai intézményben napokon belül elkezdődik a beruházás.

A 108 férőhelyes Jerney utcai óvoda panel technológiával készült, három részből álló épületegyüttese megérett a korszerűsítésre. Az intézmény a felújítással nemcsak szebb lesz, hanem az üzemeltetésére is kevesebbet kell majd költeni. A fejlesztésre két pályázatból összesen 410 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. (A Jerney Utcai Óvoda energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00004 kódszámú projektben 135 millió forint európai uniós és 69 millió forint saját forrást használ fel az önkormányzat, a Szegedi ÓVI Jerney Óvodájának korszerűsítése című, TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00008 kódszámú projektben pedig 206 millió forint uniós támogatást költ az intézményre.)

A beruházás során kicserélik az összes külső nyílászárót, műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építenek be. Az ablakok egy része árnyékolót kap. A homlokzatot hőszigeteléssel látják el. A lapos tető fölé alacsony hajlásszögű tető kerül, hőszigeteléssel.

Európai uniós és önkormányzati forrásból kívül-belül megújul az óvoda. (Fotók: Iványi Aurél)

Új szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki. Az épületen belül megújulnak a vizesblokkok: kicserélik a burkolatokat, új szanitereket, csaptelepeket szerelnek fel. A folyosók és a csoportszobák is új padlóburkolatot kapnak. A vizesblokkokban és az épületrészeket összekötő folyosókon álmennyezet készül. Kicserélik a beltéri ajtókat, kifestik a helyiségeket. Korszerű fűtési rendszert építenek ki: a hőközpontba két gázkazán kerül, a csöveket és a radiátorokat kicserélik. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, az épületeken kívül és belül új lámpatesteket és kapcsolókat szerelnek fel. A tetőre napelemek kerülnek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. Megújítják az épület villámvédelmét is.

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építenek, bent pedig akadálymentes mellékhelyiséget alakítanak ki. Az udvaron új járdaszakaszokat építenek, és egy új játszórészt (homokozót) is létrehoznak.

Az ide járó gyerekeket augusztus 17-étől a felújítás befejezéséig a Teréz utcai óvoda fogadja be. A fejlesztés a tervek szerint 2021 második negyedévében ér véget. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Partiskum-Bau Kft. végzi.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a klebelsbergtelepi és a Cső utcai óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 68 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 358 millió forint uniós támogatás, 710 millió forint saját forrás). Az óvodafejlesztési program a Jerney utcai intézmény után a tervek szerint a Gedói és a Tarjáni óvoda felújításával folytatódik.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00