Elkezdődik Szegeden az óvodák felújítása

| Sajtóközlemények

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az idei évben megkezdi a szegedi óvodák korszerűsítését. A szegedi óvodafejlesztési program két helyszínen indul: a Tabán Utcai Óvodában és az Építő Utcai Óvodában. A fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1 kódszámú intézkedésből nyert támogatást az önkormányzat: a Tabán Utcai Óvoda felújítására 137,18 millió forintot, az Építő Utcai Óvoda rekonstrukciójára pedig 173,41 millió forintot. A munkálatok a tervek szerint a Tabán utcában négy hónapig, az Építő utcában három hónapig tartanak majd.

A szegedi óvodafejlesztési program két helyszínen indul: a Tabán Utcai Óvodában és az Építő Utcai Óvodában. A Tabán utcai óvodásokat a felújítás idejére a Temesvári körúti óvodában helyezik el. Az Önkormányzat a 102 gyermek utaztatásához 2 buszt biztosít, mellyel a gyerekeket reggel átviszik felnőtt kísérettel Újszegedre, délután pedig visszaszállítják.
A Tabán Utcai Óvoda 1979-ben épült, három szárnyból álló épületegyüttesét az építése óta nem újították fel, a mostani átfogó korszerűsítés célja, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az épület működését. Az épület külső része és a padlástér hőszigetelést kap, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, egyúttal hőszigetelő bukó-nyíló ablakokat és biztonsági üvegezésű ajtókat építenek be. Korszerűsítik a fűtésrendszert, valamint felújítják a vizes blokkokat. Teljesen lecserélik a burkolatot és az óvoda udvarát is rendezik. Megújul a főbejárat környéke, kialakítanak egy előtetőt, az akadálymentesítés és balesetveszély csökkentése érdekében pedig új járdaburkolatot raknak le. Mintegy 3 millió forint értékben új udvari játékokat is kapnak az óvodások. A csoportszobák ablakaira redőnyöket és szúnyoghálókat szerelnek fel, illetve az ablakpárkányokra kívülről fedést helyeznek el. Belül a padlókat is teljesen felújítják, lecserélik a hideg- és meleg burkolatokat, megújulnak az öltözők, kialakítanak akadálymentesített mosdót, a szükséges helyeken gépi szellőztetést építenek ki és újrafestik a falakat. Mindezek mellett a beruházás részeként modernizálják a hőközpontot, rekonstruálják az elektromos hálózatot és ahol szükséges álmennyezetet építenek a vezetékek eltakarására.
Szintén most indul az Építő utcai Óvoda felújítása. Az ide járó óvodásokat a Sólyom utcában található Rókás Óvodában helyezik el a munkálatok idejére. A 100 fő befogadására alkalmas Építő utcai óvoda 1974-75-ben épült, azóta nem került sor átfogó felújításra.
A tervezetten 3 hónapig tartó komplex felújítás során energetikailag korszerűsítik az épületet, hőszigetelik a homlokzatokat, teljesen megújítják a tető hő- és vízszigetelését, újakra cserélik a homlokzati nyílászárókat, a foglalkoztatók nyílászáróira pedig alumínium zsaluziát szerelnek fel a túlzott felmelegedés ellen. A bejárati épületrészt a babaházakkal együtt, valamint a használaton kívüli zsinórpadlást elbontják. A bejárat akadálymentesítése érdekében új bejárati előcsarnokot és rámpát építenek, továbbá akadálymentes illemhelyet és mosdót is kialakítanak. Az udvari részeken a térburkolatot részben elbontják, részben pedig kiegészítéseket és új térburkolatot raknak le. A belső térben szintén cserélik a burkolatot, a folyosókon parketta helyett kerámia padló lesz, a csoportszobák és a tornaszoba meglévő parketta burkolatát felújítják. Teljes felújító belső festésre is sor kerül és lecserélik a beltéri ajtókat. A belső elektromos hálózatot, a gépészeti és fűtésrendszert is korszerűsítik. A használaton kívüli zuhanyzókat megszüntetik és a helyére új dolgozói szociális részt építenek. Megújul az óvoda bútorzata is, az óvodások új ágyakat, öltözőszekrényeket, asztalokat, gyermekszékeket és fejlesztő játékokat kapnak csaknem 3 millió forint értékben.
A projekt befejeződésével mindkét helyszínen teljesen megújult és modernizált óvodába térhetnek vissza az óvodások. Idén a tervek szerint további három szegedi óvoda rekonstrukciója indulhat el.

További információ:
Szeged MJV Polgármesteri Hivatal
Vécsey Ágnes, sajtófőnök
T.: 62/564-328, E: vecsey.agnes@szeged.eu
W: www.szegedvaros.hu/fejlesztesek-2014-2020/

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00