ELKÉSZÜLT AZ UNIÓS TÁMOGATÁSI CIKLUS LEGNAGYOBB FEJLESZTÉSE

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Az ELI lézerközpont és a Vértó közötti terület közlekedési kapcsolatainak javítására, komplex fejlesztésére az önkormányzat a TOP-6.1.5 kódszámú intézkedésből mintegy bruttó 4,2 milliárd forint összegű támogatást kapott az Európai Uniótól. A beruházásnak köszönhetően 3,9 kilométeren út épült, Szeged észak-nyugati városrészében az autós, közösségi, gyalogos- és kerékpáros-közlekedés feltételei egyaránt javulnak, ezzel is elősegítve a helyi gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás növekedését. A projektben elkészült új utakat Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a mai napon adta át ünnepélyesen.

Régóta tervezett beruházást valósított meg Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szeged, ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatok javítása elnevezésű projektben. A TOP-6.1.5-16-SG1-2018-00001 kódszámú projekt fejlesztései az 5-ös út (Budapesti út)–Zápor úti jelzőlámpás csomópont, valamint a Vértói út–Zsámbokréti sor közötti területen történtek meg. A beruházás az 5-ös út mentén működő ipari parkok, a logisztikai központ, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont, a mellé tervezett Science Park és Inkubátorház és a bevásárló központok biztonságosabb és gyorsabb megközelítését biztosítja Béketelep, Újrókus, Makkosház, Fodorkert, Felsőváros, Petőfitelep, Tápé lakói számára.

A projektben 3,9 kilométer hosszon út épült, ebből 2,8 kilométeren útfelújítás történt, 1,1 kilométeren új út van. Az újonnan megépülő kerékpáros létesítmények hossza 4,4 kilométer. Új kerékpárút, elválasztott gyalog- és kerékpárút, kerékpársáv, valamint gyalogjárda létesült az ELI lézerközponttól a Vinkler László út és Béketelep érintésével a Vértói úton. Kiépült az 5-ös út nyugati oldalán a meglévő kerékpárúttal kapcsolatot biztosító elválasztott gyalog- és kerékpárút, továbbá a Zsámbokréti sor és Vértói út mentén a vasútvonalnál a hiányzó kerékpáros és gyalogos infrastruktúra is. A projektben az ELI lézerközponthoz vezető bekötőút épült, a meglévő útszakaszokat felújították. A Zápor út és a Régi posta út között a Hosszú utcával párhuzamosan új gyűjtőút, a Zápor út folytatása is elkészült. A Zápor út új nyomvonalán a légkábeles elektromos hálózatot a föld alá vitték. A Régi posta utat felújították a Vinkler László út és a Nagyszombati utca között változatlan szélességgel, hogy alkalmas legyen a közösségi közlekedésre. A lakóparkon átvezető Vinkler László út burkolatát 6-ról 9 méterre szélesítették, mindkét oldalon járda épült teljes hosszban a gyalogosoknak és irányhelyes kerékpársávokat is kialakítottak. Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy szeptember 1-jétől a 78 és 78A jelű autóbuszok útvonala változik: a Csallóközi és Nagyszombati utca helyett a Vinkler László úton járnak majd a buszok!

Amint megfelelő lesz az időjárás a következő hónapokban, több ezer négyzetméteren történik füvesítés, 160 fát és 1100 cserjét ültetnek el. A projektben tíz új buszmegálló készült el és három meglévőt felújítottak, így lehetőség lesz a jövőben új autóbuszjáratok indítására, a buszmegállóknál kerékpártámaszokat telepítettek. Három új körforgalom is épült: a Zápor úton a benzinkúthoz (Auchan) vezető nagy balkanyar után, a Régi posta út és a Vinkler László út kereszteződésében, valamint a Vinkler László út Zsámbokréti sor kereszteződésében.

Az útépítési és –felújítási munkálatok mellett a csapadékvíz-elvezetést is kiépítették 6,7 kilométeren, továbbá két záportározó létesült, ahonnan ütemezetten juthat a csapadékvíz a külterületi csatornákba. A területen egységes, korszerű és energiatakarékos ledes közvilágítást építettek ki, továbbá elvégezték a szükséges közmű kiváltási-bevédési munkálatokat.

A beruházás kivitelezője a Colas Út Építőipari Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma volt, a munkálatok 2022. márciusban kezdődtek és közel másfél év alatt, határidőre elkészültek.

A gazdaságfejlesztést szolgáló útfelújításokkal az önkormányzat szeretné elérni, hogy további fejlődésre ösztönözze a már ott működő ipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásokat, és újabb cégek letelepüléséhez tegye vonzóbbá a területet. Ugyanezt a célt szolgálta a Kollégiumi út korszerűsítése 832 millió forint értékben, valamint a Belterületi gazdasági utak projekt, amelyben 1 milliárd 230 millió forint uniós és 61 millió forint önkormányzati forrásból újabb utak és jelzőlámpás csomópont épült. Az útfejlesztéssel érintett területre már több cég tette át a telephelyét.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00