TELJESEN MEGÚJULT A TARJÁNI ÓVODA

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

A szegedi önkormányzat 2017 óta már a tizenegyedik felújított óvodáját adta át. A Tarjáni óvoda felújítására a szegedi óvodafejlesztési program részeként, két projektben került sor. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00001 azonosító számú, „Szegedi ÓVI Tarjáni Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektben 220 millió forint, valamint a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00010 azonosító számú, „Szegedi ÓVI Tarjáni Óvodájának fejlesztése” című projekt során 170 millió forint támogatást kapott az önkormányzat, amelyhez további 2 millió forint önerőt biztosított.

A kívül-belül megújult intézményt dr. Botka László polgármester úr adta át.

Az átfogó korszerűsítéssel egy modern, energiagazdaságos épület létrehozása volt a cél. A fejlesztéseknek köszönhetően az 1977-ben, panel technológiával épült 104 férőhelyes óvoda energiafelhasználása akár 60%-kal csökkenhet.

Az intézményt a két projektnek köszönhetően teljeskörűen felújították. A komplex beruházás során megtörtént az óvoda külső falainak utólagos hőszigetelése, új homlokzati vakolat készült. A homlokzati nyílászárókat cserélték, korszerű hőszigetelő nyílászárók kerültek a helyükre. A csoportszobáknál külső árnyékolást is készítettek. Felújították a lapostetőt, megtörtént a tetőfödém hő- és vízszigetelése, az energetikai projekt részeként napelemes rendszert is telepítettek.

Cserélték a hideg- és melegburkolatokat, a megmaradó parkettákat felcsiszolták, újralakkozták. Teljes felújító belső festés történt, a beltéri ajtókat kicserélték az épületben. A csoportszobák bútorzatának cseréje is megvalósult biztonságos, modern és praktikus beépített szekrények kiépítésével minden csoportszobában.

Lecserélték a teljes fűtésrendszert, felújították a vizes blokkokat is. A gépészeti rendszerek mellett a víz- és szennyvízhálózatot is korszerűsítették, valamint új csapadékvíz-elvezetési rendszert alakítottak ki. A beruházás részeként modernizálták a hőközpontot és az elektromos hálózatot. Az óvoda akadálymentesítése keretében új illemhelyet alakítottak ki, az akadálymentes bejáratot felújították, amely során az előteret átalakították és új előtető épült. Az udvarban a mozgáskorlátozottak számára parkolót alakítottak ki, a gazdasági bejárathoz új rámpa készült.

Kint a két csoportszoba előtti teraszt elbontották, helyette új, gumiburkolatos játszóhely kapott helyet, napvitorlákkal. A felújítás során új kültéri tusolók és ivókutak is létesültek.

A családbarát projekt során eszközbeszerzésre is volt lehetőség, amely egyrészt a megújuló konyha eszközeivel, másrészt a gyermekek új öltözőszekrényeivel, bordásfalakkal és 11 kültéri játszóeszközzel, továbbá mobil kültéri asztalokkal hivatott biztosítani az óvoda színvonalas működését.

A Tarjáni óvodásokat a felújítás idejére a Rókás óvodában helyezték el. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Alp-Favill ’96 Kft. végezte el.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső utcai, a Jerney utcai, a Makkosházi, a Gyertyámos utcai és a most átadott Tarjáni óvoda. Az óvodafejlesztési programban újul meg a Gedói óvoda is. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 3 milliárd 784 millió forintot fordított (ebből 3 milliárd 36 millió forint uniós támogatás, 748 millió forint saját forrás). A fejlesztés a Felsővárosi óvoda energetikai korszerűsítésével folytatódik majd.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00