ÚJ BÖLCSŐDE ÉPÜL SZEGEDEN

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017 óta eddig hat bölcsődét újított fel összesen közel 1,4 milliárd forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Most a marostői városrészben a Bagoly Utcai Bölcsőde felépítésével egy teljesen zöldmezős beruházás valósul meg Szegeden.

Bagoly bölcsőde ünnepélyes alapkőletétele 2022. szeptember 19-én, fotó: Iványi Aurél

Az önkormányzat a mai kor elvárásainak megfelelő, energetikailag korszerű és ezáltal gazdaságosan fenntartható, akadálymentesített Bagoly Utcai Bölcsődét épít fel a TOP-6.2.1-19-SG1-2019-00001 számú, „Új bölcsőde építése a Bagoly utcában” című projektben. Erre a város 800 millió forint európai uniós támogatást kapott, amelyet az önkormányzat további 285 millió forint önerővel egészít ki.

A projekt célja, hogy kiváltsa a Töltés utcai intézmény 1986 óta bölcsődeként működő, több mint száz éves, korszerűtlen épületét, miközben a férőhelyek száma is nő. A Töltés Utcai Bölcsőde régi épülete a jövőben a bölcsődék karbantartó helyiségeként működik tovább. A megnövekedett igényekre tekintettel a beruházásnak köszönhetően egy 20 férőhellyel megemelt, összesen 64 férőhelyes bölcsőde valósul meg. A gyerekekről 20 fő dolgozó gondoskodik majd, 5 új álláshely létesül. Az új bölcsőde integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésre is szolgál.

Az új bölcsőde a Bagoly utca 2. szám alatt lesz megtalálható. A jelenleg beépítetlen 4046/35 helyrajzi számú telken készül majd el az 1544 m2 területű bölcsődei főépület és a 46 négyzetméter alapterületű melléképület, ahol az udvari gyermekmosdók kapnak helyet és itt tárolják majd a kerti játékokat is. Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerülnek. A parkosított zöldfelület mérete 2210 négyzetméter lesz. Mindkét épület földszintes, extenzív zöldtetővel, pozsgás növényekkel telepítve készül. A homlokzaton fehér felületek lesznek, amelyet játékosan szürke látszóbeton és pink, valamint több árnyalatú kék építőlemez burkolatok törnek meg. A homlokzaton a szürke színű nyílászárók műanyag és alumínium kivitelben készülnek, háromrétegű üvegezéssel. A főbejárat mellett, a telken belül 20 kerékpár elhelyezésére lesz lehetőség, amelyből 10 beálló fedett lesz. Az épület előtti közterületen 16 parkolóhelyet alakítanak ki, amelyből 1 akadálymentesített lesz.

A főépület a fő közlekedőfolyosó mentén két részből áll, ezek a helyiségek az utcafront felől közelíthetőek meg. A gazdasági részen a dolgozók napi működéshez szükséges helyiségek találhatóak meg – irodablokk, öltözők, vizes helyiségek, teakonyha, tárolóhelyiségek. Szintén itt kapott helyet a külön gazdasági bejárattal ellátott konyharész a kiegészítő technológiai helyiségekkel.

Az épület belső udvari részét alakítják ki az ide járó bölcsődés gyerekeknek. Ezen a részen 6, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszobát és a hozzájuk kapcsolódó öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoznak létre. Mindegyik csoportszobához közvetlenül tartozik majd az udvaron összesen 6 nagyméretű, burkolt, egyenként több mint 40 négyzetméteres részben fedett és nyitott terasz.

Az épület akadálymentesített lesz: a főbejárat mellett kialakítanak egy akadálymentes mosdót, és lesz külön férfi és női szülői mosdó is, amelyből a női rész teljeskörűen akadálymentesített. Az épületben lesz két babakocsi-tároló is.

Az épület gépészetét részben a földszinten, illetve a szellőzést a lapostetőn egy zárt, fedett részen helyezik el. A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát 6 levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épületben padló- és mennyezetfűtést építenek ki, és mennyezethűtés lesz, szerkezettemperálás formájában. Gázbekötés nem készül, a konyhai berendezések mind elektromos működtetésűek lesznek.

A tetőn napelemes rendszert telepítenek. A belső világítást LED-fényforrások biztosítják, illetve kiépítik az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az épület körül és a hátsó játszóudvaron kiselemes beton térkőburkolat, műanyag burkolatú közlekedők, valamint a játszóeszközök alatt gumilapburkolat készül. Az udvaron a gyermekeknek három vizes tocsogó épül, a tereprendezést követően pedig füvesítik az udvart 1500 négyzetméteren, 25 fával és cserjékkel beültetve, kerti játékokat is telepítenek.

Sebestyén Tibor építész tervei alapján az új Bagoly Utcai Bölcsőde építésének a közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelezője a szegedi Miksi Bau Kft. A bölcsődét a tervek szerint 2023 őszén veszik birtokba a gyerekek és az ott dolgozók.

A bölcsődefejlesztési programban 2017 óta hat intézmény újult meg. A Cső utcai, a Dobó utcai, az Agyagos utcai, a Szentmihályi, a Gyík utcai és Siha közi bölcsődére az önkormányzat összesen 1 milliárd 380 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 140 millió forint uniós támogatás, 240 millió forint saját forrás). A bölcsődefejlesztési program a Vitéz utcai intézmény újjáépítésével folytatódik.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00