LÁTVÁNYOSAN HALAD AZ ELI ÚT ÉPÍTÉSE

| Események, Hírek

Már megvannak az alapjai és térkövezik a középső részét a Zápor út folytatásában kialakított új körforgalomnak. Ezen a szakaszon a csapadékvíz-elvezetés részeként burkolt árkot és víznyelőket is építenek. A projektben összesen 4 kilométernyi út épül és a csapadékvíz-elvezetést is kiépítik 6,7 kilométeren.

Nagy Sándor alpolgármester sajtótájékoztatón beszél az ELI út projekt munkálatainak előrehaladásáról

A tavasszal kezdődött projektben az útépítési munkákat megelőző tervezett közműkiváltások nagy része megtörtént. Jelenleg út- és járdaépítési munkálatokat végez a kivitelező az 5-ös főút jelzőlámpás csomóponttól kezdve a Zápor úton, továbbá az út folytatásaként a benzinkúthoz vezető nagy balkanyar után és az ELI-hez vezető bekötőútnál. A munkálatok során kiépítik az útszegélyeket, az aszfalt fogadóréteget és a járda szórt alapját zúzottkőből. A Vinkler László utcánál az útcsatlakozást elbontották, hamarosan megkezdődik a második körforgalom kiépítése, emellett mivel 9 méterre szélesítik az utat, szükséges volt a csapadékvíz-elvezetés áthelyezése, itt burkolt mederelemes csapadékvíz-elvezető árok épül. Elkezdték a projekt harmadik körforgalmának földmunkáit is a Zsámbokréti sor-Vinkler László utca kereszteződésében, kérjük, az ottlakók fokozott figyelemmel közlekedjenek! A város felé haladva megtörtént továbbá a Zsámbokréti soron és a Vértói úton az esővíz-elvezető árkok burkolása is a mederelemekkel.

A közműkiváltások befejezése után kezdenek el aszfaltozni az útfejlesztéssel érintett területeken: az ELI-hez vezető bekötőútnál, a Zápor út folytatásában, a Vinkler László utcán, a Régi posta úton, a Zsámbokréti soron és a körforgalmakban. Ezzel egyidejűleg a Vinkler László utcán és Zsámbokréti soron útszélesítés lesz.

A projektben összesen 4 kilométernyi út épül, amely a Vértót, Szeged legnagyobb lakótelepeit kapcsolja össze az 5-ös főút bevezető szakaszával, az ELI-ALPS lézeres kutatóközponttal, valamint a szomszédságában létrejövő tudományos parkkal. Ezenkívül tíz új buszmegállót alakítanak ki, hármat felújítanak, a buszmegállóknál kerékpártámaszokat telepítenek. 4,4 kilométer hosszan pedig új kerékpárút, illetve kerékpársáv épül. Három új körforgalom épül: a Zápor úton a benzinkúthoz (Auchan) vezető nagy balkanyar után, a Régi posta út és a Vinkler László utca kereszteződésében, a Vinkler László utca Zsámbokréti sor kereszteződésében. Több ezer négyzetméteren füvesítenek, 160 fa és 1100 cserje ültetése tervezett, ezenkívül 2 záportározó létesül.

A kivitelezési munkát a közbeszerzési eljárásban nyertes a Colas Út Zrt. és Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma végzi, a munkálatokkal a tervek szerint 2023. nyarára készülnek el. A felsorolt beruházások a Szeged, ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatok javítása című projekt (TOP-6.1.5-16-SG1-2018-00001) részeként valósulnak meg 4,539 milliárd forint európai uniós forrásból. A beruházás célja, hogy új közlekedési kapcsolatot teremtsen, amelynek köszönhetően a gyalogos, kerékpáros, az autós és tömegközlekedés feltételei egyaránt javulni fognak az ELI lézerközpont és a Vértó közötti területen. A beruházás egyik célja a helyi gazdaság fejlesztése, jelenleg 3500-4000 ezer ember dolgozik ezen a területen.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00