KÉT ÉV ALATT HAT VÁROSRÉSZBEN LETT BIZTONSÁGOSABB A KÖZÖSSÉGI ÉS A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Átadták a felújított Oskola utcát, ezzel együtt Szeged hat városrészében vált könnyebbé, biztonságosabbá a kerékpározás. A Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem elnevezésű projektben átépítettek több forgalmas csomópontot, buszmegállót, kerékpárutakat létesítettek és irányhelyes kerékpársávokat alakítottak ki, több helyen előnyben részesítették a közösségi közlekedést, hogy minél többen megkedveljék ezeket a közlekedési módokat.

Dr. Botka László polgármester úr ünnepélyes rendezvényen adta át az újjászületett Oskola utcát Juhász Lóránttal, a Délút Kft. ügyvezetőjével

A 2020 júniusában elkezdett TOP-6.4.1-16-SG1-2018-00002 kódszámú projekt fejlesztései összesen 4 alprojektben, 6 városrészt érintettek. A teljes projektben 1,43 milliárd forint európai uniós forrást használt fel a szegedi önkormányzat, amit saját forrásból 775 millió forinttal egészített ki. Három alprojektben 2021 tavaszára lezárult a kivitelezés (Baktó és Új-Petőfitelep, Újszeged, Tarján és Északi városrész) a projekt megvalósítása a Belváros alprojekttel zárult.

A belvárosi fejlesztéseknek köszönhetően Szeged és az ország legforgalmasabb kerékpáros útvonala vált átjárhatóvá a kerékpáros közlekedés számára. Az Oskola utca–Belvárosi híd–Stefánia útvonalon irányhelyes kerékpáros létesítményeket és a közösségi közlekedést segítő forgalmi sávokat alakítottak ki. Széles, díszburkolattal kirakott járda épült a gyalogosoknak az Oskola utcán. A kerékpáros és közösségi közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében felújították a Belvárosi híd lábánál található csomópontot és a Nemzeti Színház előtti körforgalmat is. Kerékpáros-gyalogos zónává alakult a Széchenyi téri postától a bíróságig tartó rész. Kétoldali kerékpáros nyomok, illetve kerékpársávok létesültek, hogy minden közlekedő számára egyértelművé váljon a közlekedés rendje. Húsz nagykörúton belüli egyirányú utcát nyitottak meg az ellenirányú kerékpáros közlekedés számára. Az építkezéseket megelőzően vízvezeték-rekonstrukciót végeztek el az Oskola utcán és a Stefánián, erre további 180 millió forintot fordított az önkormányzat.

Projektátadó rendezvény az újjászületett Oskola utcán a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem elnevezésű projekt keretében

A belvárosi fejlesztések keretében 44 kerékpártámaszt telepítettek, a teljes projektben 56 kerékpártámaszt helyeztek ki. A belvárosban 9 kilométerrel egészült ki a kerékpáros útvonalak hossza, ami a teljes projektben összesen 26 kilométer bővülést jelent. A teljes projektben 18 troli- és buszmegálló épült, illetve újult meg. Az Oskola utcán 13 fát ültettek, ezekkel együtt a projekt egészében összesen 234-et.

A kivitelezést a közbeszerzési eljárásban nyertes cégek végezték el: Baktón és Új-Petőfitelepen a Dél-Konstruktív Kft., Újszegeden, Tarjánban, az Északi városrészben és a belvárosban a Délút Építő és Bányászati Kft.

Az elmúlt években is jelentősen javultak a kerékpáros közlekedés feltételei Szegeden. Jelenleg összesen 121 kilométer a szegedi kerékpáros hálózat. Ez 2018 óta 50 kilométeres bővítésnek köszönhető. Hozzájárultak a jelen projekten kívül a Kollégiumi út, a Házgyári úti, a tarjáni, a sándorfalvi úti, a logisztikai központhoz, valamint a Szegedet Bordánnyal összekötő kerékpárút fejlesztése.

Fotók: Iványi Aurél

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00