KÉT IDŐSEK OTTHONA ÚJUL MEG SZEGEDEN

| Események, Hírek

Szeged lakossága számára kulcsfontosságú a szociális alapszolgáltatási intézmények minőségi feltételeinek javítása. Szeged város önkormányzata 1 milliárd 131 millió forint európai uniós támogatást kapott a Kálvária sugárúti Emeltszintű és Hagyományos Elhelyezést Biztosító Idősek Otthona energetikai korszerűsítésére, amelyhez az önkormányzat további 527 millió forintot biztosít – jelentette be Nagy Sándor városfejlesztésért felelős alpolgármester az ünnepélyes munkaterület-átadáson.

A korszerűsítés elsősorban az épületek energiafelhasználási hatékonyságának javítását szolgálja, az üzemeltetési költségek csökkentése, a takarékosság növelése érdekében. A fejlesztéseknek köszönhetően a két épület energiaköltsége közel tizedére csökkenhet. Az energetikai korszerűsítés során elsősorban homlokzati hőszigetelésre, homlokzati nyílászáró cserére, a tetőfödém hő- és vízszigetelésre kerül sor, megújul a fűtési rendszer: az udvaron található, eddig két épületet ellátó központi kazánház a jövőben raktárként funkcionál majd, az épületek fűtési rendszere a jövőben elkülönül, napelemeket telepítenek a tetőkre, a kül- és beltéri elektromos és világítási rendszert korszerűsítik és projektarányos akadálymentesítés történik.

Az Emeltszintű és Hagyományos Elhelyezést Biztosító Idősek Otthona energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00007 számú projektben a Kálvária sugárút 45. és 47. szám alatti épületek felújítása két szakaszban valósul meg.

Most a Kálvária sugárút 45. szám alatti, II. világháború előtt épült kereszthajós szerkezetű intézményben indult el a kivitelezés. A négyszintes épület tégla falazatú, cseréptetős, 150 férőhelyes, fűtött alapterülete 3259 m2. A tetőszerkezeti elemeket helyenként megerősítik, valamint gomba- és lángmentesítését végeznek 1745 m2-en. A tető déli és keleti felületein napelemes rendszert helyeznek el. Az épületre új cserépfedés készül 1330 m2-en és lemezfedés kerül 260 m2-en, továbbá elkészül az ereszdeszkázás és a hozzá tartozó tetőlécezés is. A magastető hő- és hangszigetelést kap, az új fűtési rendszer felkerül a padlástérbe. 224 darab új, homlokzati és beltéri műanyag nyílászárót építenek be, szobánként egy szúnyoghálót felszerelnek, továbbá 9599 m2-en lefestik a belső falakat. Az utcai homlokzat földhivatalhoz tartozó részei nem kerülnek felújításra. Az épületszárny udvari homlokzatát hőszigetelik 2122 m2-en, továbbá hő- és vízszigetelést kap a második emeleti teraszrész. A teraszon, a bejárati folyosón és az akadálymentes fürdőszobákban burkolatcserére kerül sor közel 300 m2-en, illetve a felújítás alkalmával projektarányosan további vizuális és infokommunikációs akadálymentesítésre is sor kerül. Utólagos talajvíz elleni falszigetelés is megvalósul a földszinten injektált vízszigeteléssel. Az erősáramú hálózatot korszerűsítik, 954 darab új lámpatestet építenek be. A füstelvezető és tűzjelző rendszer kiépítése mellett nővérhívó rendszer létesül. Új informatikai hálózatot, és behatolásjelző-rendszert építenek ki, illetve megújul a gépészeti hálózat, a vízvezeték- és a fűtési rendszer (kondenzációs gázkazán és hőszivattyú beépítésével) és felkerül a padlástérbe. Lecserélik a meglévő szanitereket (kézmosót, illemhelyet, tustálcát) és a hozzájuk tartozó szerelvényeket is az akadálymentesített helyiségekben.

Mindkét épülethez tartozó közös udvari ivóvíz- és szennyvízhálózat cseréje is megvalósul, illetve a meglévő gázbekötést is átalakítják az új kazánoknak megfelelően.

Tervezetten egy hónapon belül megkezdődnek a munkálatok a Kálvária sugárút 47. szám alatti épületben is. A 100 férőhelyes, ötszintes, emeltszintű ellátást nyújtó intézmény 1981-ben épült, előregyártott vasbeton paneles, fűtött alapterülete 2918 m2. A lapostető 591 m2-en vízszigetelést, hő- és hangszigetelést kap és napelemes rendszert telepítenek. A vasbeton szerkezetű épület térhatároló falai hőszigetelést kapnak, a loggiákat is szigetelik összesen 2228 m2-en. A lábazat is hőszigetelést kap a járda szintjétől indítva. Több mint 10 ezer m2-en lefestik a belső falakat. 129 darab homlokzati nyílászárót felújítanak, a loggiák, a fürdőszobák és a földszinti bejárati folyosó új burkolatot kap. A fürdőszobákban a kádakat zuhanytálcákra cserélik. A bejáratok feletti előtetőket elbontják, helyettük újak készülnek. Az új hőtermelő kazánok és hőszivattyú a tetőn kapnak helyet a liftgépház és a lépcsőház közötti helyiségben, a régi gépészeti vezetékeket elbontják. Helyiségenként lehetővé válik a hőmérséklet-szabályozás termosztatikus radiátorszelepek beépítésével. 1037 darab új lámpatestet szerelnek fel, új füstelvezető rendszert és tűzjelző rendszert építenek ki. Új nővérhívó rendszert építenek ki, és megújul az informatikai vezetékrendszer. A konyha mellett szellőzőgép beépítése tervezett.

Az intézmények működése a felújítás alatt biztosított.

A Kálvária sugárút 45. szám alatti épület energetikai felújításának nyertes kivitelezője a szegedi SZIKI-ÉP Kft., a másik épület korszerűsítésére is ez a cég adta a legjobb ajánlatot. A munkálatok tervezetten 2023 nyarán fejeződnek be.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00