INDUL AZ IDEI LEGNAGYOBB ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉS

| Hírek

Az ELI lézerközpont és a Vértó közötti terület közlekedési kapcsolatainak javítására, komplex fejlesztésére az önkormányzat a TOP-6.1.5 kódszámú intézkedésből bruttó 4 milliárd 539 millió forint összegű támogatást kapott. A beruházásnak köszönhetően a gyalogos, kerékpáros, a személygépjármű és közösségi közlekedés feltételei egyaránt javulni fognak, ezzel is elősegítve a helyi gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás növekedését.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Nagy Sándor alpolgármester és Mihálik Edvin zöld tanácsnok a projekt indításán

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata megvalósítja a Szeged, ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatok javítása elnevezésű projektet. A TOP-6.1.5-16-SG1-2018-00001 kódszámú projekt az 5. sz. főút (Budapesti út)–Zápor úti jelzőlámpás csomópont, valamint a Vértói út–Zsámbokréti sor közötti területen valósul meg. A beruházás az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont, a mellé tervezett Science Park és Inkubátorház, valamint az 5. sz. főút szegedi bevezető szakasza és Béketelep között található vállalkozások gyors és közvetlen megközelítését szolgálja. A lakosság részére mindez azt is jelenti, hogy javul az 5. sz. főút és az autópályák megközelíthetősége.Továbbá Béketelep, Újrókus, Makkosház, Fodorkert, Felsőváros, Petőfitelep, Tápé lakói rövidebb úton juthatnak el a Budapesti úti bevásárlóközpontba vásárolni és könnyebb lesz megközelíteni az ottani ipartelepeket, valamint a logisztikai központot is.

A projektben 3,9 kilométer hosszú út épül, ebből 2840 méteren útfelújítás történik. Az újonnan megépülő kerékpáros létesítmények hossza 4420 méter. Új kerékpárút, elválasztott gyalog- és kerékpárút, kerékpársáv, valamint gyalogjárda létesül az ELI lézerközponttól a Vinkler László utca és Béketelep érintésével a Vértói úton. Kiépül az 5. sz. főút nyugati oldalán a meglévő kerékpárúttal kapcsolatot biztosító elválasztott gyalog- és kerékpárút, továbbá a Zsámbokréti sor és Vértói út mentén a vasútvonalnál a hiányzó kerékpáros és gyalogos infrastruktúra is. A Zápor út és a Régi posta út között a Hosszú utcával párhuzamosan új gyűjtőút, a Zápor út folytatása épül. A Zápor út tervezett új nyomvonalán a meglévő légkábeles elektromos hálózatot a föld alá viszik. A Régi posta utat felújítják a Vinkler László utca és a Nagyszombati utca között változatlan szélességgel, hogy alkalmas legyen a közösségi közlekedésre. A lakóparkon átvezető Vinkler László út burkolatát 6-ról 9 méterre szélesítik, mindkét oldalon járda épül teljes hosszban a gyalogosoknak és irányhelyes kerékpársávot is kialakítanak. A projektben továbbá az ELI lézerközponthoz vezető bekötőút épül, a meglévő útszakaszokat felújítják.

A projektben tíz új buszmegálló építése mellett három meglévőt is felújítanak, így lehetőség lesz új autóbuszjáratok indítására, a buszmegállóknál kerékpártámaszokat telepítenek. Három új körforgalom is épül: a Zápor úton a benzinkúthoz (Auchan) vezető nagy balkanyar után, a Régi posta út és a Vinkler László utca kereszteződésében, valamint a Vinkler László utca Zsámbokréti sor kereszteződésében.

Az útépítési és –felújítási munkálatok mellett a csapadékvíz-elvezetést is kiépítik 6703 méteren, továbbá két záportározó létesül, ahonnan ütemezetten jut a csapadékvíz a külterületi csatornákba. A területen egységes, korszerű és energiatakarékos ledes közvilágítást építenek ki, elvégzik a szükséges közmű kiváltási-bevédési munkálatokat.

A közbeszerzési eljárásban az útépítés nyertes kivitelezője a Colas Út Építőipari Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma lett, a munkálatokkal a tervek szerint 2023 második negyedévének végére készülnek el.

A gazdaságfejlesztést szolgáló útfelújításokkal az az önkormányzat célja, hogy további fejlődésre ösztönözze a már ott működő ipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásokat, és újabb cégek letelepüléséhez tegye vonzóbbá a területet. Ennek a fejlesztési csomagnak része volt a Kollégiumi út korszerűsítése 832 millió forint értékben, valamint a Belterületi gazdasági utak projekt, amelynek 1 milliárd 230 millió forint uniós és 41 millió forint önkormányzati forrásból folyamatban van a megvalósítása. Ez a projekt 112 hektár ipari, gazdasági és fejlesztésre váró területet kapcsol be Szeged és a régió vérkeringésébe.

További információt a projektről az alábbi oldalon találhatnak:

ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatok javítása

 

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00