HÁROM VÁROSRÉSZBEN FOLYTATÓDOTT A CSAPADÉKVÍZ-ELVEZETŐ RENDSZER FEJLESZTÉSE SZEGEDEN

| Hírek, Sajtóközlemények

Ünnepélyes rendezvényen jelentették be, hogy újabb kertvárosi utcákban, Újszegeden, Kiskundorozsmán és Marostő városrészben építettek korszerű esővíz-elvezető csatornát. A Szeged, belterületi csapadékvíz elvezetés III. és IV. ütem projektben már majdnem 16 kilométeren korszerűsítették a vízelvezető rendszert. A fejlesztésre összesen 1 milliárd 272 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat.

Mihálik Edvin Zöld tanácsnok a projektzáró rendezvényen

2018-19-ben 6 városrész (Újszeged, Kiskundorozsma, Szentmihály, Tápé, Szőreg és Új-Petőfitelep) 22 utcájában épült csapadékvíz-elvezető csatorna, Dorozsmán pedig víztározó a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

A program újabb projektjében (Szeged, belterületi csapadékvíz elvezetés III. és IV. ütem, TOP-6.3.3-16-SG1-2018-00001) folytatódott 2020. év végén a korszerű csatornahálózat kiépítése. Újszegeden 7 utcában (Borostyán, Asztalos, Radnóti Miklós, Haladás, Babits Mihály, Krúdy Gyula, Wallisch Kálmán), összesen 4295,9 méter csapadékvíz elvezető rendszer készült. Kiskundorozsmán, a Bánomkerti öblözetben 9 utcát (Széchenyi István, Zalán, Kút, Nap, Széna, Ballada, Palóc, Majális, Rigómező) érintett a fejlesztés, összesen 5312,5 méter csatorna épült. A projekt része volt a dorozsmai Bánomkerti csapadékvíz-főgyűjtő csatorna rekonstrukciója és kapacitásának növelése a Negyvennyolcas és a Basahíd utca között, 1568 méteren. Szintén a projekt részeként 9 marostői utcában (Aranka, Borbála, Dorottya, Gizella, Ildikó, Izabella, Klára, Melinda és Orsolya) épült esővíz-elvezető csatorna, valamint megvalósult a Kürü sori árok mederburkolása a Katalin utca és a Fő fasor közötti szakaszon, továbbá épült egy 3 szivattyúállásos átemelő is a Pinty utcában, hogy az összegyűjtött csapadékvíz gond nélkül eljuthasson az azt befogadó Holt-Marosba. Marostőn összesen 5028,7 méter csapadékvíz elvezető rendszer készült.

A kivitelezést közbeszerzési eljáráson nyertes cégek végezték el: az újszegedi utcákban és Kiskundorozsmán a Bánomkerti csapadékvíz-főgyűjtő csatornánál, valamint a marostői területen a Délút Építő és Bányászati Kft., a kiskundorozsmai utcákban pedig egy szegedi vállalkozás, a Norbo-Ép Kft.

A Szeged, belterületi csapadékvíz elvezetés III. és IV. ütem megvalósítására nettó 1 milliárd 272 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat. Ebből nettó 1 milliárd 50 millió forintot tett ki az európai uniós támogatás, 128 millió forint az önkormányzat saját forrása volt, és a Szegedi Csatornamű Társulat is hozzájárult a fejlesztéshez 94 millió forinttal. A III. és IV. ütemben összesen több mint 16 kilométer csapadékvíz-elvezető rendszer létesült.

A beruházás eredményeként az érintett területek lakóinak életkörülményei javulni fognak. A kiépülő csatornarendszer hosszú távú megoldást jelenthet a belvízproblémákra, valamint a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék is könnyebben elfolyik a területről, és nem okoz nagy károkat. A klímaváltozásra felkészülve Szeged a csapadékvíz elvezetésén túl nagy hangsúlyt fektet a víz összegyűjtésére, helyben tartására is, ami segítséget nyújthat az aszályos időszakok átvészeléséhez.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00