MEGÚJUL A GEDÓI ÓVODA

| Hírek, Sajtóközlemények

Már a tizenkettedik óvodáját újítja fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. A Gedói óvoda intézményben napokon belül elkezdődik a beruházás Európai Uniós forrásból.

A 200 férőhelyes, 1980-ban épült Gedói óvoda panel technológiával készült, három részből álló épületegyüttese megérett a korszerűsítésre. Az intézmény a felújítással nemcsak szebb lesz, hanem az üzemeltetésére is kevesebbet kell majd költeni, ezáltal települési szinten tisztább és egészségesebb lesz a környezet, komfortosabbá válik az óvodaépület.

Molnár Gábor a kivitelező képviseletében, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Aradi József óvodavezető a munkaterület-átadáson

A fejlesztésre két uniós pályázatból összesen 560 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. A Szegedi ÓVI Gedói Óvodájának energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00003 kódszámú projektben 390 millió forint európai uniós forrást használ fel az önkormányzat, a Szegedi ÓVI Gedói Óvodájának fejlesztése című, TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00009 kódszámú projektben pedig 170 millió forint uniós támogatást költ az intézményre.

A beruházás során kicserélik az összes külső nyílászárót és a régiek helyett műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építenek be. Az intenzív benapozással érintett ablakok árnyékolót kapnak. A homlokzatot hőszigeteléssel látják el. Ezzel párhuzamosan elbontásra kerül az épület meglévő magas tetős fedése, helyette az eredeti lapos tetős kialakítás kerül kiépítésre, teljes felületen hő- és vízszigeteléssel. Az épületegyüttes új villámvédelmi rendszert kap, továbbá korszerű napelemes rendszer is kiépül. A villanyvezetékeket és lámpatesteket is kicserélik, helyettük energiatakarékos LED-világítást építenek ki. Új beléptető és informatikai rendszer létesül kábelhálózat-felújítással. Megújul az épület gépészeti rendszere is. Új fűtési körök épülnek ki, megújul a külső és belső szennyvízhálózat és a csapadékvíz-elvezető rendszer, illetve az udvaron lévő ivókút felújításra kerül és egyéb locsolási csatlakozási pontok valósulnak meg.

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építenek, az épületen belül akadálymentes folyosókat és egy olyan csoportszobát alakítanak ki, amelyhez egy akadálymentes illemhely is tartozik. Az akadálymentes parkoló az udvaron belül kerül kialakításra, a belső kerítésen új, akadálymentes kiskapu is készül. A gyalogos bejárati kapu mellett új, fedett kerékpártárolót építenek. Az udvaron belső kerítések elbontásával és újak építésével nagyobb játszóudvart biztosítanak a gyermekek részére.

Az ide járó gyerekek felújítás befejezéséig a volt Rókusi Krt.-i Óvodában, a volt Temesvári Krt.-i Óvoda épületében, valamint a Tünde Téri Óvodában 2-2-2 csoporttal, a volt Teréz Utcai Óvoda épületében, valamint a Sás Utcai Óvodában 1-1 csoporttal kerülnek elhelyezésre. A gyerekek eljutását az újszegedi óvodába busszal segítjük.

A fejlesztés a tervek szerint 2022 második negyedévében fejeződik be. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Dél-Szig Kft. végzi el.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg telepi és a Cső utcai, valamint a nemrég átadott Jerney utcai óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 369 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 785 millió forint uniós támogatás, 584 millió forint saját forrás).

Az óvodafejlesztési programban folyamatban van még a Makkosházi Óvoda, a Tarjáni Óvoda, valamint a Gyertyámos utcai óvoda felújítása.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00