MEGÚJUL A MAKKOSHÁZI ÓVODA

| Hírek, Sajtóközlemények

Már a kilencedik óvodáját újítja fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. Az Agyagos utcai Makkosházi óvodában európai uniós és önkormányzati forrásból valósul meg a beruházás. Június 28-ától már a Temesvári körúti óvodába járnak a gyerekek.

 

Szabó Sándor országgyűlési képviselő a munkaterület-átadáson
Szabó Sándor országgyűlési képviselő átadja a munkaterületet Kozma József önkormányzati képviselővel Püspöki Istvánnak, a Püspöki Építőipari Kft. ügyvezetőjének

Az 1990-ben épült, 108 férőhelyes Makkosházi óvoda a panel- és a kertvárosrész határán, a város egyik legfiatalabb óvodaépületével rendelkezik. A panel technológiával épült intézmény három különálló, magastetős részből álló épületegyüttese azonban megérett a korszerűsítésre. A fejlesztésre 280 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. (A Szegedi ÓVI Makkosházi Óvodájának energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00004 kódszámú projektben 220 millió forint európai uniós és 60 millió forint saját forrást használhat fel az önkormányzat.)

Az energetikai korszerűsítés során többek között megvalósul majd az óvodaépület korszerűtlen homlokzati nyílászáróinak cseréje és elkészül az épületek teljes homlokzati hőszigetelése. Hő- és vízszigetelést kap a tetőfödém is. Új villámvédelmet is kiépítenek és hófogókat helyeznek fel a tetőre. A tetőn továbbá napelemes rendszer is kiépül.

A meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszereket is korszerűsítik. Az óvodaépületek belső elektromos hálózatának részleges felújítását is elvégzik a szükséges vezetékekkel, szerelvényekkel és alacsony energiafogyasztású, megfelelő fényerősséget biztosító világítótestekkel, korszerű LED-világítást építenek ki. Új beléptető- és informatikai rendszer létesül, új főelosztót telepítenek, a gyengeáramú rendszereket és a riasztórendszer kábelhálózatát cserélik.

Sor kerül az épület akadálymentesítésére is. Az akadálymentesítés részeként elbontanak belső ajtókat, a bejáratokat új rámpával akadálymentesítik, de kialakítanak új, akadálymentes illemhelyet is.

Akadálymentes rámpák épülnek a bejáratokhoz

Új tároló és karbantartó helyiséget és új, kibővített tárgyalót is építenek az épületben A felújítással érintett részeken új belső ajtók, válaszfalak is épülnek, a belső terek falait kifestik. A csoportszobák külső árnyékolást kapnak és szúnyoghálókat tesznek fel az ablakokra.

Az épületen kívül felújítják a külső korlátokat és taposórácsokat, a rámpához új térburkolat készül.

Az ide járó gyerekeket június 28-ától a felújítás befejezéséig a Szegedi ÓVI Temesvári Körúti Telephelyén található puffer óvoda fogadja be. A fejlesztés várhatóan 2021. negyedik negyedévében fejeződik be. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Püspöki Építőipari Kft. végzi el.

Elkezdődött a munka a Makkosházi óvodában

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső utcai, valamint a nemrég átadott Jerney Utcai Óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 369 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 785 millió forint uniós támogatás, 584 millió forint saját forrás). Az óvodafejlesztési program a Makkosházi óvoda után a tervek szerint a Gyertyámos utcai és a Tarjáni óvoda felújításával folytatódik majd.

További információ a munkaterület-átadással kapcsolatban a következő linkre kattintva érhető el a Szeged.hu oldalon.

Fotók: Szabó Luca és Iványi Aurél

 

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00