Biztonságosabban biciklizhetünk Újszegeden

| Hírek, Sajtóközlemények

Biztonságosabbá teszik a kerékpározást az Újszegeden megvalósult fejlesztések, az új és felújított bicikliutak. A projektben tíz buszmegálló is megújult.

Befejeződtek a kerékpáros közlekedés feltételeit javító, tavaly júniusban elkezdett fejlesztések Újszegeden. Ezek közé tartozik a Székely soron, a liget melletti járda helyén épült, 380 méteres kerékpárút, amelyen a Belvárosi híd felé lehet közlekedni. A másik irányba az úttesten kijelölt kerékpáros nyomvonalon lehet haladni. Felújították az 553 méter hosszú kerékpárutat a Temesvári körúton, a liget mellett: ezen mindkét irányban biciklizhetünk, külön sávban. (Ezen a szakaszon – a Népkert sor és a Székely sor között – csak a körút másik oldalán lehet gyalogolni.) A Székely sortól a Csanádi utcáig pedig elválasztották egymástól az eddig közös útvonalon haladó gyalogos- és kerékpáros-forgalmat: a 212 méter hosszú, külön gyalogút és bicikliút biztonságosabbá teszi a közlekedést ezen a szakaszon.

A Székely soron a híd felé új egyirányú kerékpárúton hajthatunk. (Fotók: Iványi Aurél)

A fejlesztések része volt két csomópont átalakítása. A Temesvári körút Népkert sori–Bérkert utcai, valamint Székely sori–Derkovits fasori kereszteződésében külön útvonalakat jelöltek ki a kerékpárosoknak, hogy biztonságosan áthajthassanak a csomópontokon. A kerékpáros-forgalmat külön jelzőlámpák irányítják. Az átalakítás az autóközlekedés rendjét is érinti: a Bérkert utcából már nem lehet balra kanyarodni a körútra, ezáltal felgyorsult a belváros felé tartó forgalom.

A Székely sor–Temesvári körút–Derkovits fasor kereszteződésében is biztonságosabban lehet kerékpárral közlekedni.

Összesen tizenöt utcában jelöltek ki kerékpáros nyomvonalakat, ezeket az útra festett sárga piktogramok jelzik. Ilyenek vannak a Népkert és Székely soron, a Derkovits és Fő fasoron, a Bérkert, Cinke, Csanádi, Csíz, Fülemüle, Hargitai, Katalin, Pipiske, Tanács, Thököly és Vedres utcában.

A projektben tíz buszmegállót is felújítottak Újszegeden: a Vedres utcában és a Székely soron hármat-hármat, a Temesvári körúton kettőt, a Csanádi utcában és a Népkert soron pedig egyet-egyet. Mindegyik kapott bazaltbeton burkolatot, ötben helyeztek el esőbeálló pavilont, és háromban építettek új peront.

A gyalogosok számára a Székely soron két átkelőhely épült, így a Korondi utcánál és az uszodánál biztonságosan tudnak átmenni az úttesten. Ezeken a helyeken, valamint az átalakított csomópontokban és a buszmegállókban taktilis burkolatok és vezetősávok segítik a vakok és gyengénlátók közlekedését.

A felsorolt beruházások a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem című projekt (TOP-6.4.1-16-SG1-2018-00002) részeként valósultak meg európai uniós és önkormányzati forrásból. Újszegeden kívül még négy városrészt – Baktó, Új-Petőfitelep, Tarján, Északi városrész – érintettek a kerékpározás és a közösségi közlekedés feltételeit javító fejlesztések. Ezek ebben a negyedévben mindenhol befejeződnek. Továbbá ebben a projektben épült ki jelzőlámpás csomópont az Algyői út–Ladvánszky utca–Baktói utca–Diadal utca találkozásánál.

Kapcsolódó cikk és képgaléria: Befejezték a kerékpárosbarát fejlesztéseket Újszegeden: sokkal biztonságosabb lett a közlekedés

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00