Megújult bölcsődében kezdik az új évet

| Hírek, Sajtóközlemények

A Siha Közi Bölcsőde már a hatodik ilyen intézmény, amelyet a szegedi önkormányzat 2017 óta korszerűsített európai uniós és saját forrásból.

Az újrókusi lakótelepen működő, 96 férőhelyes Siha Közi Bölcsőde az 1980-as években panelelemekből épült. Felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, két projektben valósult meg (TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00001 és TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00007). A fejlesztésre 314 millió forint európai uniós támogatást és 49 millió forint saját forrást használt fel az önkormányzat. A beruházás során hőszigetelés és új vakolat került a külső falakra. Korszerű nyílászárókra cserélték a régi ajtókat, ablakokat. A fűtésrendszer is megújult: modernizálták az elavult hőközpontot, kicserélték a csöveket és a radiátorokat. A lapos tető hő- és vízszigetelést kapott, valamint napelemeket helyeztek el rajta. Az épületeken kívül és belül is korszerűsítették az elektromos hálózatot és a világítótesteket. Ezekkel a fejlesztésekkel csökken a bölcsőde energiafelhasználása, ráadásul az energia egy része megújuló forrásból származik majd, és kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, tisztábbá, egészségesebbé válik a környezet. A korábban korszerűsített bölcsődéknél 65 százalékkal csökkent a távhőfogyasztás, és a felhasznált villamos energia 65 százalékát a napelemek termelték meg.

A burkolatok, a nyílászárók és a fűtésrendszer is megújult a bölcsődében. (Fotók: Iványi Aurél)

A fejlesztés során korszerűsítették a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a csapadékvíz-elvezetést is. Járdákat építettek a kerítésen kívül és belül. Az épületek napfényes homlokzatára árnyékolókat szereltek. Az akadálymentesítés részeként rámpa épült a főbejárathoz, a vakok és gyengénlátók számára vezetősávokat alakítottak ki, Braille-írásos irányjelző és tájékoztató táblákat helyeztek ki, a hallássérülteket indukciós hurokerősítő készülék segíti, a parkolóban pedig kijelölt helyet hoztak létre a mozgáskorlátozottaknak.

Az épületrészeken belül felújították a padló- és csempeburkolatokat, kifestették a helyiségeket, kicserélték az ajtókat. Korszerűsítették a mosdókat és a vizesblokkokat, kibővítették a tornaszobát, áthelyezték a sószobát. Az udvar is megújult, itt kapott helyet egy új kisvonat és két babaház. Játékokra és bútorokra 2,6 millió forintot fordított az önkormányzat.

A bölcsőde korszerűsítését a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte. Mivel a koronavírus-járvány miatti korlátozások nem teszik lehetővé a gyülekezést és rendezvény tartását, ezért Botka László polgármester szűk körben, az ünnepélyességet mellőzve adta át a felújított bölcsődét. Az épületet a tervek szerint 2021. január 4-én veszik birtokba a gyerekek és az ott dolgozók.

2017 óta hat szegedi bölcsőde – a Cső, a Dobó, az Agyagos és a Gyík utcai, valamint a szentmihályi és a Siha közi– újult meg TOP-projektben, összesen 1 milliárd 380 millió forintból – ebből 1 milliárd 140 millió forint származott uniós támogatásból és 240 millió forint önkormányzati forrásból. A bölcsődefejlesztési program a Vitéz utcai intézmény újjáépítésével és a Marostői városrészben új bölcsőde építésével folytatódik.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00