Korszerű csatornákkal a nagy esők ellen

| Hírek, Sajtóközlemények

Újabb kertvárosi utcákban építenek korszerű esővíz-elvezető csatornát, a kiskundorozsmai főgyűjtő csatornát pedig felújítják, és bővítik a kapacitását.

Tavaly szeptemberre Újszeged, Kiskundorozsma, Szentmihály, Tápé, Szőreg és Új-Petőfitelep 22 utcájában épült csapadékvíz-elvezető csatorna, Dorozsmán pedig víztározó a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Most a program újabb projektjében (Szeged, belterületi csapadékvíz-elvezetés III. és IV. ütem, TOP-6.3.3-16-SG1-2018-00001) folytatódik a korszerű csatornahálózat kiépítése. Újszegeden 7 utcában (Borostyán, Asztalos, Radnóti Miklós, Haladás, Babits Mihály, Krúdy Gyula, Wallisch Kálmán), 4336 méter hosszon készül csapadékvíz-elvezető rendszer. Elsőként az Asztalos és a Radnóti Miklós utcában kezdődött el a beruházás, a további utcák jövőre kerülnek sorra. Kiskundorozsmán, a Bánomkerti öblözetben 9 utcát (Széchenyi István, Zalán, Kút, Nap, Széna, Ballada, Palóc, Majális, Rigómező) érint a fejlesztés, 5301 méter hosszon épül csatorna. A tervek szerint a Nap és a Kút utcában idén elindul a kivitelezés. A projekt része a Bánomkerti csapadékvíz-főgyűjtő csatorna rekonstrukciója és kapacitásának növelése a Negyvennyolcas és a Basahíd utca között, 1568 méter hosszon. A kivitelezést a közbeszerzési eljáráson nyertes cégek végzik: Újszegeden és Kiskundorozsmán a csapadékvíz-főgyűjtő csatornánál a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft., a kiskundorozsmai utcákban a Norbo-Ép Kft. Az előbbi fejlesztések a tervek szerint 2021 végére fejeződnek be.

Épül az esővíz-elvezető csatorna a Radnóti Miklós utcában. (Fotók: Szeged Pólus Nkft.)

A projektben 9 Marostői utcában (Aranka, Borbála, Dorottya, Gizella, Ildikó, Izabella, Klára, Melinda és Orsolya) is épül esővíz-elvezető csatorna, valamint megvalósul a Kürü sori árok mederburkolása a Katalin utca és a Fő fasor közötti szakaszon, továbbá épül egy 3 szivattyúállásos átemelő is, hogy az összegyűjtött csapadékvíz gond nélkül eljuthasson az azt befogadó Holt-Marosba. A Marostőn összesen 4637 méter hosszon készül csapadékvíz-elvezető rendszer. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás még zajlik, ezért ezen a területen a tervek szerint a jövő év második felében kezdődhet el a beruházás.

A projekt megvalósítására nettó 1 milliárd 334 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. Ebből 1 milliárd 50 millió forintot tesz ki az európai uniós támogatás, 190 millió forint az önkormányzat saját forrása, és a Szegedi Csatornamű Társulat is hozzájárul a fejlesztéshez 94 millió forinttal.

A beruházás eredményeként az érintett területek lakóinak életkörülményei javulni fognak. A kiépülő csatornarendszer hosszú távú megoldást jelenthet a belvízproblémákra, valamint a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék is könnyebben elfolyik a területről, és nem okoz nagy károkat.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00