Felújították a Jerney János iskolát

| Hírek, Sajtóközlemények

Befejeződött a kiskundorozsmai Jerney János Általános Iskola energetikai korszerűsítése. 2018 óta ez a hetedik felújított iskola Szegeden.

A háromszintes, 1974-ben átadott épület felújítására bruttó 282 millió forintot (267 millió forint európai uniós támogatást és 15 millió forint saját forrást) fordított az önkormányzat a Jerney János Általános Iskola energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00010 kódszámú projektben. Az intézmény nemcsak szebb lett, hanem az üzemeltetésére is kevesebbet kell költeni. 2018 óta eddig hét iskolát korszerűsített a szegedi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, annak ellenére, hogy azok fenntartása állami feladat.

A beruházás során kicserélték a külső fa és fém nyílászárókat, helyettük műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építettek be. A homlokzatot hőszigeteléssel látták el. A lapos tetőn hő- és vízszigetelést végeztek. A tetőre napelemek kerültek, így ezután az iskola üzemeltetéséhez megújuló energiát is felhasználnak. A napelemek várhatóan fedezni fogják az intézmény teljes éves áramszükségletét.

A napelemek várhatóan fedezik az intézmény éves áramszükségletét. (Fotók: Iványi Aurél)

Az épületen belül kicserélték a fűtéscsöveket és a radiátorokat, a helyiségeket pedig kifestették. Megújult a padlóburkolat egy része, és taktilis vezetősávot építettek ki a vakok és gyengénlátók számára. Az akadálymentesítés részeként az iskola udvarán parkolóhelyet hoztak létre a mozgássérültek számára, a főbejáratnál rámpát építettek, bent pedig akadálymentes mosdót alakítottak ki. Az udvaron járdákat építettek újjá, és vakvezető sávokat hoztak létre.

A megújult főbejáratnál rámpát építettek a mozgássérültek számára.

A Jerney iskola felújítása tanítás mellett történt. 235 diák folytatja itt a tanulmányait várhatóan a tavaszi szünet után. A kivitelezési munkálatok idején kiemelt figyelmet fordítottak az oda járó gyermekek egészségének, testi épségének megóvására. A korszerűsítést a közbeszerzési eljárásban nyertes Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. végezte.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 2018 óta megújult a Bonifert Domonkos, a Tabán, a Tarjáni Kéttannyelvű és a Weöres Sándor Általános Iskola, a Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskolája, valamint a Vörösmarty Mihály és a Jerney János Általános Iskola. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 3 milliárd 94 millió forintot fordított (ebből 2 milliárd 566 millió forint uniós támogatás, 528 millió forint saját forrás).

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00