Zöld város – LigetEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI LIGETBEN

Azonosító szám: TOP-6.3.2-15-SG1-2016-00001

A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner: Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.
A projekt címe: Zöld város kialakítása a szegedi Ligetben
A szerződött támogatás összege: 989.574.610 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt konzorciumi formában valósul meg. A projekt tevékenységei az előkészítő szakaszban: tanulmányterv, engedélyes és kiviteli tervek, megalapozó tanulmányok elkészítése, a tervezési folyamatot megalapozó műszaki szakértői vizsgálatok elvégzése és közbeszerzések lefolytatása. A megvalósítási szakasz tevékenységei: növények telepítése – fák, cserjék, egynyári és évelő felületek, gyepfelületek. Öntözőrendszer kiépítése. Nagyrét felújítása. Fakivágás. Futópálya (1500 m és 1000 m), edzőpontok, szabadtéri tornapálya, tanösvény kialakítása, játszótér felújítása, új játékok kihelyezése (Játékok kertje), kutyafuttató kialakítása. Fúrt kút üzembe helyezése. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad büféjének energiahatékony felújítása. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad színpadának, nézőterének és öltözőinek energiahatékony felújítása. Közönségforgalmi vizesblokk kialakítása. Zöldterület szerkezetét, funkcióját zavaró építmények elbontása – SzKht. decentrum épületének bontása. Teljes rétegrendjében vízáteresztő burkolatú sétautak létesítése, kialakítása (másodlagos úthálózat). Környezetbe illő, minőségi utcabútorok elhelyezése. Zöldfelület elérhetőségét, átjárhatóságát biztosító közlekedőfelület felújítása, kialakítása – Fősétány, Rendezvénytér a Színház előtt. Kerékpártárolók kialakítása. Kerékpárforgalmi létesítmény kialakítása – 2 irányú kerékpárút kialakítása. Termálkút kerítésének átépítése. Energiahatékony közvilágítási rendszer kialakítása. Térfigyelő kamerarendszer kialakítása. Soft programok megvalósítása – Bűnmegelőzést, közlekedésbiztonság és közbiztonság javítását célzó program megvalósítása a Szegedi Rendőrkapitányság bevonásával. Környezettudatosság és integrált szemlélet erősítése a lakosság körében – helyi társadalmi akciók megvalósítása. Egyéb, megvalósításhoz kapcsolódó tevékenységek: projektmenedzsment, műszaki ellenőrzés, tervellenőrzés, tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása.

A projekt kezdési dátuma: 2017. január 1.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. november 30.
A projekt azonosító száma: TOP-6.3.2-15-SG1-2016-00001

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.

A program részeként újul meg az újszegedi liget, közterületek, parkok és játszóterek az Odessza, Tarján városrészekben és a Belvárosban.

Az újszegedi liget látványtervei

Sportosabb és természetközelibb lesz a liget

Az újszegedi ligetben a projekt során megújul a jelenlegi zöldfelület, felfrissül a növényállomány öntözőrendszer kiépítésével. Kialakításra kerülnek a közösségi sportolás feltételei: futópályák, edzőpontok, gyalogló pálya, kültéri fitneszpark, és felújításra kerülnek a már meglévő sportpályák. Tanösvény és kutyafuttató épül, megújul a játszótér új játékok kihelyezésével. Teljesen felújítják az Újszegedi Szabadtéri Színpadot zajvédelemmel, a „Középfölde” nevű büfével és az illemhelyekkel. Korszerűsítik a közvilágítást, új térbútorokat helyeznek ki, rendezik, felújítják a parkolókat, járdákat, sétautakat, kétsávos kétirányú kerékpárutat alakítanak ki a fősétányon. Átépítik a termálkút kerítését, felújítják a liget területén található szökőkutakat.

Kapcsolódó tartalmak

Projektlátogatás

| Események

PROJEKTLÁTOGATÁS AZ ÚJSZEGEDI LIGETBEN A..

Projektlátogatás a megújuló Újszegedi Ligetben

| Sajtóközlemények

Zöldváros fejlesztési program indult 201..

Ünnepélyes munkaterület átadás az újszegedi ligetben

| Sajtóközlemények

Zöldváros fejlesztési program indul 2018..