ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatok javítása



Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ELI LÉZERKÖZPONT KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATOK JAVÍTÁSA

Szeged város önkormányzata a TOP-6.1.5-16-SG1-2018-00001 azonosítószámú projekt keretében bruttó 4 milliárd 539 millió forint összegű támogatást kapott az ELI lézerközpont és a Vértó közötti terület közlekedési kapcsolatainak javítására: utak fejlesztésére, kerékpáros létesítmények kialakítására.

A Szeged, ELI lézerközpont közlekedési kapcsolatok javítása elnevezésű projekt az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont, a mellé tervezett Science Park és Inkubátorház, valamint az 5. sz. főút szegedi bevezető szakasza és Béketelep között található vállalkozások gyors és közvetlen megközelítését szolgálja a belváros és a lakótelepek felől, valamint az 5. sz. főút és az autópályák irányából. A beruházás az 5. sz. főút (Budapesti út)–Zápor úti jelzőlámpás csomópont és a Vértói út–Zsámbokréti sor közötti területen valósul meg, javítva a gyalogos-, a kerékpáros-, a személygépjármű- és a közösségi közlekedés feltételeit egyaránt.

A lakosság részére mindez azt is jelenti, hogy a fejlesztés révén javul az 5. sz. főút és az autópályák megközelíthetősége. Továbbá Béketelep, Újrókus, Makkosház, Fodorkert, Felsőváros, Petőfitelep, Tápé lakói rövidebb úton juthatnak el a Budapesti úti bevásárlóközpontba vásárolni és könnyebb lesz megközelíteni az ottani ipartelepeket, valamint a logisztikai központot is.

A projektben 3,9 kilométer hosszú út épül, ebből 2840 méteren útfelújítás történik. Az újonnan megépülő kerékpáros létesítmények hossza 4420 méter. Új kerékpárút, elválasztott gyalog- és kerékpárút, kerékpársáv, valamint gyalogjárda létesül az ELI lézerközponttól a Vinkler László utca és Béketelep érintésével a Vértói úton.

Kiépül az 5. sz. főút nyugati oldalán a meglévő kerékpárúttal kapcsolatot biztosító elválasztott gyalog- és kerékpárút, továbbá a Zsámbokréti sor és Vértói út mentén a vasútvonalnál a hiányzó kerékpáros és gyalogos infrastruktúra is. A Zápor út és a Régi posta út között a Hosszú utcával párhuzamosan új gyűjtőút (Zápor út folytatása) épül, így a Hosszú utca lakói is fellélegezhetnek, mert mentesülni fognak az átmenő forgalomtól. A Zápor út tervezett új nyomvonalán a meglévő légkábeles elektromos hálózatot a föld alá viszik. A Régi posta utat felújítják a Vinkler László utca és a Nagyszombati utca között változatlan szélességgel, hogy alkalmas legyen a közösségi közlekedésre. A lakóparkon átvezető Vinkler László út burkolatát 6-ról 9 méterre szélesítik, mindkét oldalon járda épül teljes hosszban a gyalogosoknak, irányhelyes kerékpársávot is kialakítanak. A projektben továbbá az ELI lézerközponthoz vezető bekötőút épül, a meglévő útszakaszokat felújítják.

A projektben tíz új buszmegálló építése mellett három meglévőt is felújítanak, így lehetőség lesz új autóbuszjáratok indítására, a buszmegállóknál kerékpártámaszokat telepítenek. Ezenkívül három új körforgalom épül: a Zápor úton a benzinkúthoz (Auchan) vezető nagy balkanyar után, a Régi posta út és a Vinkler László utca kereszteződésében, valamint a Vinkler László utca Zsámbokréti sor kereszteződésében.

IV.szakasz-Zsambokreti-sor-Medikemia-megallo-Vertoi-ut-

A projektben több ezer négyzetméteren történik füvesítés, 160 db fa és 1100 db cserje ültetése tervezett. Az útépítési és –felújítási munkálatok mellett a csapadékvíz-elvezetést is kiépítik 6703 méteren, 2 záportározó is létesül, ahonnan ütemezetten jut a csapadékvíz a külterületi csatornákba. A területen egységes, korszerű és energiatakarékos ledes közvilágítást építenek ki, elvégzik a szükséges közmű kiváltási-bevédési munkálatokat: a szükséges helyeken megtörténik a gázvezetékek kiváltása, valamint több helyen a villamoshálózat kiváltása és felújítása.

A közbeszerzési eljárásban az útépítés nyertes kivitelezője a Colas Út Építőipari Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma lett, a munkálatokkal a tervek szerint 2023 második negyedévének végére készülnek el.

A gazdaságfejlesztést, az ott működő vállalkozások fejlődését, újabb cégek betelepülését célozta meg a 2019-ben átadott, 832 millió forintból megvalósuló Kollégiumi út projekt, továbbá a jelenleg is kivitelezés alatt álló Belterületi gazdasági utak projekt 1 milliárd 271 millió forint uniós és önkormányzati forrásból.

Kapcsolódó tartalmak

Tájékoztató térkép az ELI út projekt nyomvonaláról. A képre kattintva megnézhetik nagyítva!
További kérdéseiket az eliut@szegedpolus.hu e-mail-címen válaszolják meg az illetékes szakemberek.