JELZŐLÁMPÁS CSOMÓPONT ÉS UTAK ÉPÜLTEK A VÁLLALKOZÁSOKNAK

| Hírek, Sajtóközlemények

Újabb utak és csomópont felújításával ösztönzi Szeged a város ipari területein működő vállalkozások fejlődését, és további cégek betelepüléséhez teszi vonzóvá a települést. A fejlesztésre az önkormányzat a Szeged, belterületi gazdasági utak korszerűsítése TOP-6.1.5-16-SG1-2018-00002 számú projektben 1 milliárd 230 millió forint támogatást kapott, amihez a város további 41 millió forint önerőt biztosít, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen.

A Szeged, belterületi gazdasági utak korszerűsítése című, TOP-6.1.5.-16-SG1-2018-00002 számú projekt három részajánlati körben valósul meg. Az elsőben és a másodikban befejeződött, a harmadikban idén indult el a kivitelezés.

Nagy Anna, a Délép Ipari Park Kft. ügyvezetője és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester az ünnepélyes átadórendezvényen

Az 1. részajánlati körben elkészült a Dorozsmai úti jelzőlámpás csomópont a Kollégiumi út és a Házgyári út találkozásánál, valamint megtörtént a Házgyári út rekonstrukciója is. Jelenleg a hivatalos forgalombahelyezési eljárás zajlik. A csomópontban forgalomirányító lámparendszert telepítettek és cserélték az aszfaltburkolatot 125 méteren teljes szélességben. A Dorozsmai úti buszmegállókat az út mindkét oldalán átépítették bazaltbeton burkolattal, akadálymentesített peronokat és fedett utasvárókat alakítottak ki. Átépítették a rossz állapotú vasúti átjárót, és új gyalogosátvezetést hoztak létre a vasúti iparvágányokon át, 4,5 m szélességben. A Házgyári úton a Dorozsmai és a Budapesti út között 586 méter hosszú aszfaltút épült, a meglévő 131 méter hosszú járdát felújították, megépítették a hiányzó 386 méteres járdaszakaszt és kerékpáros kapcsolat létesült a Kollégiumi, a Dorozsmai és a Budapesti úti kerékpárúttal, e mellé kerékpártámaszokat is telepítettek, valamint 800 méteren kiépült a közvilágítás. A kivitelezési munkálatokat a szegedi Norbo-Ép Kft. végezte el.

Az elkészült Házgyári út (Fotók: Iványi Aurél)

A 2. részajánlati körben a Vágány, a Tűzoltó, a Vásár utca, illetve a Cserje sor felújítása és a hiányzó szakaszok kiépítése valósult meg. Jelenleg folyamatban van a hivatalos forgalombahelyezési eljárás. Összesen közel 1,5 kilométer aszfaltos út újult meg, amelyből 460 méter hosszon új útalap is épült, és 1703 méteren új, aszfaltos járda készült. A hiányzó közvilágítási hálózat is kiépült, valamint kerékpáros nyomvonalat jelöltek ki, kerékpártámaszokat telepítettek, és kapcsolatot létesítettek a főutakkal. A Vágány és a Vásár utcában út- és járdarekonstrukciót végeztek, a Vágány utcában átépítették a rossz állapotú vasúti átjárót, a Tűzoltó utcában pedig elbontották. Szintén a Tűzoltó utcában a két meglévő buszmegállót bazaltbeton burkolattal, akadálymentes peronnal és járdakapcsolattal látták el. A közbeszerzési eljárás nyertese, a Strabag Építőipari Zrt. végezte el a kivitelezést.

Megkezdődtek a munkálatok a 3. részajánlati körben is. A Városgazda utca felújítása során a Bajai úttól a Kereskedő közig korszerűsítik az úthálózatot. A Városgazda utcát 376 méter hosszan és 7 méter szélesen újraaszfaltozzák. A Kereskedő köz felőli, meglévő útszakaszt 153 méter hosszan szélesítik, a földutas szakaszt kiépítik 6 méter szélesen és 181 méter hosszan. A Kereskedő köz csatlakozásánál lévő buszforduló átépül körfogalommá. A hiányzó szakaszon kiépül a közvilágítás, és kerékpártámaszokat telepítenek. A hiányzó járdák is elkészülnek 677 méter hosszan és 1,5 méter szélesen. A kétszer egysávos Városgazda sor buszközlekedésre is alkalmas lesz. A közbeszerzési eljárásban az útépítés nyertes kivitelezője a Colas Út Építőipari Zrt. lett, a munkálatokkal a tervek szerint 2022. negyedik negyedévének végére készülnek el.

A három projektelemben összesen 445 fát telepítenek.

A gazdaságfejlesztést szolgáló útfelújításokkal az az önkormányzat célja, hogy további fejlődésre ösztönözze a már ott működő ipari, kereskedelmi és szolgáltató vállalkozásokat, és újabb cégek betelepüléséhez tegye vonzóbbá a területet. Ennek a konstrukciós csomagnak része volt a már megvalósult Kollégiumi út korszerűsítése 832 millió forint értékben. A területre azóta több cég költözött be. A belterületi gazdasági utakat érintő, tavaly indult projekt 112 hektár ipari, gazdasági és fejlesztésre váró területet kapcsol be Szeged és a régió vérkeringésébe. Ezen a területen több mint 150 cégnél több ezer munkavállaló dolgozik. A beruházással várhatóan ezek száma tovább gyarapszik. A gazdaságfejlesztést szolgáló útfelújítások közé sorolható az ELI-ALPS lézerközponthoz vezető út építése is 4,539 milliárd forint értékben.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00