MEGÚJULT A VÉRTÓ KÖRNYÉKE A ZÖLD VÁROS PROGRAMBAN

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Pihenéshez, egyéni és családi kikapcsolódáshoz, sportoláshoz teremtettek még több lehetőséget a Vértó környékén. A beruházás során új zöldterületek is létrejöttek, a már meglévők pedig több helyen megújultak. A lakótelep felépülése óta ez volt a legnagyobb közterületi rekonstrukció. Mindez a Zöld város programban valósult meg európai uniós támogatásból.

Dr. Botka László polgármester, Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Kozma József önkormányzati képviselő az ünnepélyes átadón

A Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen című projektben (TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00003) szereplő fejlesztések egy része közvetlenül a tó mellett valósult meg. A Rókusi körút és a Vértói út találkozásánál pihenőteret alakítottak ki, padokkal, ivókúttal, kerékpártámaszokkal. Az úttól cserjékkel választották el a területet. A tó nyugati partján kutyás ügyességi pályát építettek ki. A Vértói út és az Ipoly sor találkozásánál homokos röplabdapályát hoztak létre. Mellette, a tó és az Ipoly sor közötti részen fitneszeszközök állnak rendelkezésre. A közelben piknikasztalokat helyeztek el. A tó körül 1,5 méter széles, akadálymentes, térkövekből kirakott sétány épült. A sétány mentén több helyre tettek padokat, kilátással a tóra.

2020-ban hazai támogatási forrásból elkészült és azóta is nagy népszerűségnek örvend a Vérkör futópálya, amelynek a Zöld város Vértó projektben készült el a közvilágítása.

A közelben, a Garam utca és az Ipoly sor által határolt zöldterületen alakították ki az Oxigén teret. Névadója egy különleges, oxigén molekulát mintázó, ötszögletű hinta, amelyet egyszerre öten is használhatnak. Az új téren található még trambulin és megmászható dombocskák is. A szülők számára padokat helyeztek ki. A park északnyugati sarkában tölgyfaligetet („makkoserdő” ligetet) alakítottak ki, közepén tisztással, ahol nyújtóeszközök, hintahálók és piknikasztalok várják a mozgásra, pihenésre vágyókat.

Az Ortutay utcai Bonifert Domonkos Általános Iskola előtt reprezentatív teret alakítottak ki, a két oldalán parkolókkal és zöldsávokkal.

Az Ortutay és a Gyöngyvirág utca sarkán – a helyi igényeket kiszolgálva – kispiacot hoztak létre. Az árusoknak árnyékolókkal ellátott asztalokat helyeztek ki és a burkolatot is rendbe hozták. A beruházás része volt a zöldterület rendezése is: a piacot sövénnyel választották el a parkolótól és fákat ültettek.

Egy fontos lakossági kezdeményezés, a Lomnici utcában kialakított közösségi kert fejlesztése, bővítése is megtörtént a projektben. A kertben több parcellát hoztak létre. A fitneszeszközöket áthelyezték a kerítésen kívülre, a járda másik oldalára, ahol cserjékkel kerítették el a sporteszközöket. Az így felszabaduló helyen a Bonifert Domonkos Általános Iskolába és a Makkosházi Óvodába járó gyerekek kertészkedhetnek. A rovarhotel és a madáritató segítségével közvetlen közelről megismerhetik az élőlényeket.

A közösségi kertben a növénytermesztésen kívül mással is el lehet tölteni a szabadidőt. A családok piknikezhetnek, a kisgyerekek homokozhatnak, állatszobrokra mászhatnak, megcsodálhatják a lepkekertet, a felnőttek sakkozhatnak, lengőtekézhetnek, bográcsozhatnak. A kert kerékpártárolóval is bővült.

A projektben több mint 20 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, 231 fát ültettek, valamint 8979 cserjét és évelőt telepítettek. A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes vállalkozás, a Harmath és Társai Kft. végezte. A beruházás a tervek szerint, a megadott határidőben fejeződött be. A Vértó és környéke a Zöld város programban újult meg 653 millió forint uniós támogatásból.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00