Zöld város Vértó Szeged

MEGÚJUL A VÉRTÓ KÖRNYÉKE A ZÖLD VÁROS PROGRAMBAN

| Hírek, Sajtóközlemények

Pihenéshez, egyéni és családi kikapcsolódáshoz, sportoláshoz teremtenek még több lehetőséget a Vértó környékén most induló fejlesztések. A beruházás során új zöldterületek is létrejönnek, a már meglévők pedig több helyen megújulnak. A lakótelep felépülése óta ez a legnagyobb közterületi rekonstrukció. Mindez a Zöld város programban valósul meg európai uniós támogatásból. A kivitelező az első időszakban a Vértó környékén dolgozik, a futókör egyelőre használható marad. Ha a munkálatok miatt szükség lesz az átmeneti lezárására, arról külön tájékoztatunk.

 A Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen című projektben (TOP-6.3.2-16-SGI-2017-00003) szereplő fejlesztések egy része közvetlenül a tó mellett valósul meg. A Rókusi körút és a Vértói út találkozásánál pihenőteret alakítanak ki, padokkal, ivókúttal, kerékpártámaszokkal. Az úttól cserjékkel választják majd el a területet. A tó nyugati partján kutyás ügyességi pályát építenek ki. A Vértói út és az Ipoly sor találkozásánál homokos röplabdapályát hoznak létre. Mellette, a tó és az Ipoly sor közötti részen fitnesz eszközök állnak majd rendelkezésre. A közelben piknikasztalokat helyeznek el, és két, bográcsozásra használható tűzrakó helyet alakítanak ki. A tó körül 1,5 méter széles, akadálymentes, térkövekből kirakott sétány épül. A sétány mentén több helyre tesznek majd padokat, kilátással a tóra.

Tavaly egy másik projektben elkészült és nagy népszerűségnek örvend a Vérkör futópálya, a most induló projektben készül el a közvilágítása. Ha a munkálatok  miatt átmenetileg szükség lesz a pálya lezárására, arról külön tájékoztatunk.

Vértó Szeged

A közelben, a Garam utca és az Ipoly sor által határolt zöldterületen alakítják ki az Oxigén teret. Névadója egy különleges, oxigén molekulát mintázó, ötszögletű hinta, amelyet egyszerre öten is használhatnak. A játszótéren lesz még trambulin és megmászható dombocskák. A szülők számára padokat helyeznek ki. A játszóteret fa- és cserjesávval választják el a parkolóhelyektől. A park északnyugati sarkában tölgyfaligetet („makkoserdő” ligetet) alakítanak ki, közepén tisztással, ahol nyújtó eszközök, hintahálók és piknikasztalok várják a mozgásra, pihenésre vágyókat.

Az Ortutay utcai Bonifert Domonkos Általános Iskola előtti reprezentatív teret alakítanak ki, a két oldalán parkolókkal és zöldsávokkal.

Az Ortutay és a Gyöngyvirág utca sarkán található zöldterületen – a helyi igényeket kiszolgálva – kispiacot hoznak létre. Az árusoknak árnyékolókkal ellátott asztalokat helyeznek ki és a burkolatot is rendbe hozzák. A beruházás része a zöldterület rendezése is: a piacot sövénnyel választják el a parkolótól, és fákat ültetnek.

Egyre népszerűbb a Lomnici utcában kialakított közösségi kert, ezért szükségessé vált a fejlesztése, bővítése. A kertben a tervek szerint 36, egyenként 7 négyzetméteres parcellát hoznak létre. A kerettel körbevett, kiemelt ágyások könnyebben művelhetők, mint a mostaniak. A fitnesz eszközöket áthelyezik a kerítésen kívülre, a járda másik oldalára, ahol cserjékkel kerítik el a sporteszközöket. Az így felszabaduló helyen a Bonifert Domonkos Általános Iskolába és a Makkosházi Óvodába járó gyerekek kertészkedhetnek. A rovarhotel és a madáritató segítségével pedig közvetlen közelről megismerhetik az élőlényeket. A közösségi kertben a növénytermesztésen kívül mással is el lehet tölteni a szabadidőt. A családok piknikezhetnek, a kisgyerekek homokozhatnak, állatszobrokra mászhatnak, megcsodálhatják a lepkekertet, a felnőttek sakkozhatnak, lengőtekézhetnek, bográcsozhatnak. A kert kerékpártárolóval is bővül.

Zöld Város Vértó megújult terv

A projektben 3894 négyzetméternyi területet rendeznek, 216 fát ültetnek, valamint 7679 cserjét és évelőt telepítenek. A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes vállalkozás, a Harmath és Társai Kft. végzi. A beruházás a tervek szerint 2022 második negyedévében fejeződik be. A Vértó és környéke a Zöld város programban újul meg 653 millió forint uniós támogatásból.

A témával kapcsolatban további információ a következő oldalon érhető el: Szeged.hu

Fotók: Iványi Aurél

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00