TudásparkEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TUDÁSPARK

Azonosító szám: TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013

A Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnereként vett részt a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013 azonosítószámú, „A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában” elnevezésű projektben 2015. február 1. és október 31. között.

A projekt megvalósítása során a Szeged Pólus Nonprofit Kft. (Szeged MJV Önkormányzata képviseletében) a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságával, Hódmezővásárhely MJV Önkormányzatával és a DEAK Zrt-vel szorosan együttműködve dolgozta ki a növekedési zóna tudástranszfer gyakorlatának stratégiai alapjait.

A projekt átfogó célja a Szeged-HMVH növekedési zóna quadruplehelix modell alapú, tudásmenedzsment gyakorlatának kialakítása volt, ahol az SZTE a tudáshálózat központ szervezeteként proaktív, kitüntetett gazdasági szerepkört tölt be.

A projekt fő tevékenységei az alábbiak voltak:

  • 3 kiemelt iparági szakterület mentén stratégiai célok, eszközök kijelölése (Egészséges társadalom, Intelligens technológiák, Élelmiszeripari- és agrár innováció)
  • 10 technológia transzfer szolgáltatás kialakítása az ipari és civil szereplők számára,
  • projektfejlesztési környezet kialakítása, monitoring és értékelési rendszerrel támogatottan,
  • a tudáshálózat innovációs kapcsolatrendszerének fejlesztése a térségben.

„A város távlati célja, és a projekt is ezt a célt szolgálta, hogy a tudásipar fejlesztése megvalósuljon ebben a térségben. A tudásipar az az ipari szektor, amely az egyetemi, akadémiai tudásra épül, és termelő tevékenységet folytat” – fogalmazta meg Pitó Enikő, a projekt szakmai vezetője a projekt 2015. október 29-i zárókonferenciáján.
A Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. befektetés ösztönzési tevékenységének is fontos célkitűzése, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a környező vállalkozások, önkormányzatok közötti együttműködést erősítse.
A projektben a konzorciumi partnerek ún. alprojektekben vettek részt a Szegedi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető partner irányítása mellett.

A Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. az alábbi alprojektekben vett részt:

A TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013 azonosítószámú, „A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában” projekt eredményei iránt érdeklődő látogatók a Szegedi Tudományegyetem weboldalán is tájékozódhatnak a projekttel kapcsolatban.