Zöld város – Odessza

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.

A program részeként újult meg az újszegedi liget, közterületek, parkok és játszóterek Odessza, Tarján városrészekben és a Belvárosban. A fejlesztés a Vértó környékén folytatódik 2021 tavaszán.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA ODESSZA AKCIÓTERÜLETEN

MEGSZÉPÜLTEK ODESSZA KÖZTERÜLETEI

Zöldváros fejlesztési program indult 2018-ban Szegeden, ennek részeként újult meg Odessza városrész. Az ünnepélyes átadót 2019. június 15-én tartották. Az önkormányzat 819,99 millió forint európai uniós támogatást kapott a beruházásra, amelyet a városi költségvetésből további 120 millió forinttal egészített ki, a járdák és bizonyos útszakaszok felújításának finanszírozására.

Odessza városrészben 2018 áprilisában kezdődtek meg a felújítási munkálatok. A Zöld város beruházásokhoz a TOP-6.3.2-16 „Zöld város kialakítása” tárgyú felhívás keretében kapott az önkormányzat vissza nem térítendő támogatást az Európai Uniótól. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárás nyerteseként a HPQ Plus Kft. és az Alapközmű Kft. alkotta konzorcium végezte.

A projekt eredményeként bővültek a zöldterületek, megfiatalodtak a közterek. A zöld környezet fenntarthatóságát öntözőrendszer biztosítja. Az aktív kikapcsolódás érdekében bővültek és megszépültek a sétányok, a játszóterek, a sportpályák, és egy új kültéri fitneszpálya is épült. A városrész új kapuja a Vedres és Csanádi utca találkozásához került. A Maróczy Géza téren komplex térrekonstrukció történt: egy játszótér kiépítése, egy napóra és fitnesz berendezések kihelyezése, a Tisza- parti iskolánál sakkasztalok elhelyezése. Kellemes pihenőhellyé változott a sakknagymesterről elnevezett terület.

A Korondi utcában új helytörténeti sétány létesült, térképekkel és fotókkal a városrészről. A környék növényzetét pedig új természetismereti tanösvény mutatja be. Az egykori kispiac helyszíne kellemes közösségi térré vált, sok fával, bokorral, ivókúttal, és bővültek az árusítóhelyek is. A Szolgáltató sor valódi sétánnyá alakult.

A városrészben új járdák és gyalogátkelőhelyek épültek, valamint akadálymentesek lettek az autóbuszmegállók, új kerékpártárolókat helyeztek el, és korszerűsödött a közvilágítás. Két buszmegálló: a sportcsarnok előtti és a Vedres utcai megálló is új, tartós burkolatot kapott a városrészben. A fejlesztésnek köszönhetően Odessza városrész zöldebb, szebb és élhetőbb lett.