Zöld város – Belváros

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.

A program részeként újult meg az újszegedi liget, közterületek, parkok és játszóterek Odessza, Tarján városrészekben és a Belvárosban. A fejlesztés a Vértó környékén folytatódik 2021 tavaszán.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI BELVÁROSBAN

ZÖLDEBB LETT A BELVÁROS: MEGÚJULT HÁROM PARK, KÉSZ AZ ÚJ SZÖKŐKÚT

A liget, Odessza és Belső-Tarján után 2020 novemberére a Belváros Tisza-parti része is megújult a Zöld város programban, amelynek célja a közterületek környezettudatos, család- és klímabarát fejlesztése. A beruházással új zöldterületeket hoztak létre, a már meglévőket pedig megújították, továbbá új látványelemeket építettek ki, pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtettek – mindez 28 ezer négyzetmétert érint a Roosevelt téren, a Móra parkban és a Stefánián. A Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című, TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00004 azonosító számú projekt megvalósítására az önkormányzat 850 millió forint európai uniós támogatást használt fel, saját forrásból pedig 827,5 millió forintot tett hozzá – a teljes összeg így 1 milliárd 677,5 millió forint.

A Móra parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültettek. A Stefánián 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek. A Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér gyepe megújult, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is ültettek. A kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik.

A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak. Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

Roosevelt tér

Megújult a tér nagy részét elfoglaló játszótér, ahol integrált játszóeszközöket is elhelyeztek, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak. Van itt például trambulin, kötélpiramis, kötélforgó, várat formázó mászóka, hinta (ebből külön a kerekesszékeseknek), továbbá homokozó és kavicsozó. A játszóteret színes gumifelületek teszik biztonságossá. Többféle funkciót látnak el a téren elhelyezett gabionok, a kővel megtöltött acélrácsos szerkezetek (kőkosarak): térelválasztóként és ülőhelyként is szolgálnak. Juhász Gyula egész alakos bronzszobra a régi helyén áll, de új környezetet – térburkolatot és fél méter magas gabion falat – kapott. A téren a közvilágítási lámpatesteket korszerű, energiatakarékos LED fényforrásokkal szerelték fel.

Móra park

A Móra park elavult szökőkútja helyén egy víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkutat építettek. A 110 fúvókával és a lámpákkal fény- és vízjátékot tudnak zenével összehangolni. A hangszórókból elsősorban klasszikus muzsika szól (például Brahms, Vivaldi, Liszt, Strauss művei), de A Karib-tenger kalózai című film zenéje is felcsendül – 13 és 19 óra között minden egész órakor elhangzik egy, két vagy három zeneszám.

A feltörő, több méteres vízoszlopok között szaladgálhatnak a gyerekek, és a nyári hőségben igazi hűsítő szerepe is lesz. A szökőkút feszített víztükörrel is látványos, ilyenkor a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik. Harmadik funkcióját közösségi térként tölti be: a vízmentes, sakktáblamintás felületen rendezvényeket tarthatnak. A szökőkút és a híd között lépcsőzetes padsorokat alakítottak ki. Meg lehet pihenni a múlt század elejének hangulatát felidéző padokon is, amelyeket régi fotók alapján készítettek el. A szökőkút négy sarkánál egy-egy fényoszlop világít éjszaka.

Az önkormányzat 2016-ban a szegediekre bízta a döntést abban a kérdésben, hogy milyen legyen az új szökőkút. Három terv közül a vízjáték nyert.

Ebben a projektben újult meg a két oldalról a múzeum főbejáratához vezető rámpa felülete, valamint a kiállítóhely épületének külső díszvilágítása. A múzeum előtti burkolaton feltűnik az egykori déli várkapu falain belül elterülő belváros jelenlegi térképe, és barna színnel jelölték a régi vár alaprajzát. Ezenkívül a burkolatról leolvasható, hogyan nevezték Szegedet a különböző korokban.

Átköltöztették a szobrokat

Az átépített Móra parkban úgy helyezték át az eddig takarásban, előnytelen pozícióban lévő szobrokat, hogy mindegyik jól látható legyen. A múzeum lépcsője mellett kapott helyet az intézmény két egykori igazgatójának szobra. Ha szemben állunk a múzeummal, a lépcsőtől balra az író-régész Móra Ferencnek emléket állító, márvány-mészkő kompozíció látható (ezt eredetileg is itt állították fel), jobbra pedig a szintén író-régész Tömörkény István mészkőből formált alakja magasodik. Az új szökőkút Belváros felé eső sétánya mentén helyezték el Mikszáth Kálmán író, a Szegedi Napló című napilap munkatársa bronz mellszobrát, valamint Reizner János egykori szegedi főjegyző, könyvtárigazgató és múzeumalapító igazgató bronz mellszobrát. Az alkotásokat restaurálták.

Stefánia

A parkban szabadtéri fitnesz eszközöket, hintapadokat helyeztek el, a régi forgó a helyén maradt. A rózsákkal övezett Lidice emlékkő előtt labdázásra, nyáron napozásra alkalmas pázsit terül el. A parkot ladik formájú növényágyak díszítik. Éjszaka míves kandeláberek világítják meg a területet.

A Zöld város projekt részeként megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája. Átépítették a Stefánia parkja melletti kiemelt szegélyt, a múzeumnál lévő trolimegállót és a színháznál a Vaszy Viktor térről az úton átvezető gyalogátkelőhely védőszigetét. A Stefániáról a múzeum épülete mögött létrehozott parkolóba hajthatnak be az intézmény dolgozói.

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte.

Ez a projekt szervesen összekapcsolódott a Móra Ferenc Múzeum és a vár felújításával. Ez idén augusztusban fejeződött be 899 millió forint európai uniós támogatásból és 609 millió forint önkormányzati forrásból – összesen 1 milliárd 508 millió forintból.