Zöld város – Belső-Tarján

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.

A program részeként újult meg az újszegedi liget, közterületek, parkok és játszóterek Odessza, Tarján városrészekben és a Belvárosban. A fejlesztés a Vértó környékén folytatódik 2021 tavaszán.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA BELSŐ-TARJÁN AKCIÓTERÜLETEN

MEGÚJULT ÉS ZÖLDEBB LETT BELSŐ-TARJÁN

Befejeződött Belső-Tarján városrész fejlesztése: közterek, parkok, játszóterek váltak szebbé, parkolók, járdák újultak meg. Az ünnepélyes átadót 2019. november 30-án tartották. A Zöld város programban TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00002 kódszámmal megvalósított beruházáshoz az Európai Unió 990 millió forintos támogatást adott, ezt a szegedi önkormányzat 41 millió forintos önrésszel egészítette ki.

A Zöld város kialakítása Belső-Tarján akcióterületen elnevezésű projekt részeként megszépültek a városrész közterületei a Piroska téren, az Erős János utcában, a Csongor téren, a Tünde téren, a József Attila sugárút–Tarján széle tömbbelső játszóterén és pihenő parkjában, az Építő utcában, a Hajlat utcában, a Róna utcában és a Retek utcában. A városrészben a zöldterületek megújítására 227 fát ültettek, közel 37 ezer négyzetméter gyepet vetettek, és több mint 1100 négyzetméter cserjét és évelőt telepítettek.

Kedvezőbbé váltak a feltételek a szabadidő aktív eltöltéséhez: megújult a Piroska téren a játszótér, a Tarján széle tömbbelső játszótere és pihenő parkja, az Erős János utcai játszótér és a Pósz Jenő utcai sportpálya. Gyermek KRESZ-pálya létesült a Hajlat utcai leamortizálódott sportpálya helyén. Két kutyafuttatót alakítottak ki a Retek utcában és a Budapesti körút–József Attila sugárút csomópontja közelében. A Dandár utcában, a Debreceni utcában, valamint a Táltos Iskola mellett közösségi kertek épültek. Megszépült a közösségi célokat szolgáló Máltai játszótér és sportcentrum épülete.

Új kispiacon vásárolhatnak a tarjániak a Retek utcában. Fogadóteret alakítottak ki a József Attila sugárút és a Retek utca sarkán, valamint a József Attila sugárút és a Budapesti körút találkozásánál. Rendezték a közterületeket többek között a Csongor és Tünde téren, valamint a Hajlat utcában.

A városrészben 83 kandelábert és 14 új ivókutat helyeztek el, 3 csobogót felújítottak, és 1 újat hoztak létre, 53 szemétgyűjtőt szereltek fel, valamint 147 új, illetve felújított pad került ki a közterületekre. Járdák, kerékpárutak, utak és parkolók felújítására, építésére is jutott pénz. Összesen nagyjából 110 új és felújított kerékpártárolóval, illetve 236 új és felújított parkolóhellyel gazdagodott a városrész.

A kivitelezést a közbeszerzési eljáráson nyertes két cég, az Alapközmű Kft. és az Éptárker Kft. konzorciumban végezte.