Óvodák korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
JERNEY UTCAI ÓVODA

MEGÚJUL A JERNEY UTCAI ÓVODA

Már a nyolcadik óvodáját újítja fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. A dorozsmai Jerney utcai intézményben 2020 augusztus végén elkezdődött a beruházás európai uniós és önkormányzati forrásból.

A 108 férőhelyes Jerney utcai óvoda panel technológiával készült, három részből álló épületegyüttese megérett a korszerűsítésre. Az intézmény a felújítással nemcsak szebb lesz, hanem az üzemeltetésére is kevesebbet kell majd költeni. A fejlesztésre két pályázatból összesen 410 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. (A Jerney Utcai Óvoda energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00004 kódszámú projektben 135 millió forint európai uniós és 69 millió forint saját forrást használ fel az önkormányzat, a Szegedi ÓVI Jerney Óvodájának korszerűsítése című, TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00008 kódszámú projektben pedig 206 millió forint uniós támogatást költ az intézményre.)

A beruházás során kicserélik az összes külső nyílászárót, műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építenek be. Az ablakok egy része árnyékolót kap. A homlokzatot hőszigeteléssel látják el. A lapos tető fölé alacsony hajlásszögű tető kerül, hőszigeteléssel.

Új szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki. Az épületen belül megújulnak a vizesblokkok: kicserélik a burkolatokat, új szanitereket, csaptelepeket szerelnek fel. A folyosók és a csoportszobák is új padlóburkolatot kapnak. A vizesblokkokban és az épületrészeket összekötő folyosókon álmennyezet készül. Kicserélik a beltéri ajtókat, kifestik a helyiségeket. Korszerű fűtési rendszert építenek ki: a hőközpontba két gázkazán kerül, a csöveket és a radiátorokat kicserélik. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, az épületeken kívül és belül új lámpatesteket és kapcsolókat szerelnek fel. A tetőre napelemek kerülnek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. Megújítják az épület villámvédelmét is.

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építenek, bent pedig akadálymentes mellékhelyiséget alakítanak ki. Az udvaron új járdaszakaszokat építenek, és egy új játszórészt (homokozót) is létrehoznak.

Az ide járó gyerekeket augusztus 17-étől a felújítás befejezéséig a Teréz utcai óvoda fogadja be. A fejlesztés a tervek szerint 2021 második negyedévében ér véget. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Partiskum-Bau Kft. végzi.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a klebelsbergtelepi és a Cső utcai óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 68 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 358 millió forint uniós támogatás, 710 millió forint saját forrás). Az óvodafejlesztési program a Jerney utcai intézmény után a tervek szerint a Gedói és a Tarjáni óvoda felújításával folytatódik.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
CSŐ UTCAI ÓVODA

MEGÚJULT A CSŐ UTCAI ÓVODA

 

2020. június 22-étől újra fogadják a gyerekeket a Cső utcai óvodában. Ez a hetedik ilyen intézmény, amely 2017 óta megújult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A felújításra a TOP-6.2.1-15-SG1-2016-00003 kódszámú projekt keretében bruttó 511,6 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat – ebből 231,6 millió forint az európai uniós és 280 millió forint a saját forrás.

A Cső utcai óvoda 1979-ben épült panel technológiával. Három épületrészből, nyolc csoportszobából és az ezekhez tartozó kiszolgáló helyiségekből (mosdók, öltözők) áll. Parkosított nagy udvarral rendelkezik, ahol minden csoportnak külön játszóterülete van homokozóval és fajátékokkal.

A 200 férőhelyes intézmény a korszerűsítéssel nemcsak szebb lett, hanem az üzemeltetésére is kevesebbet kell költeni. A felújítás 2019. október elején kezdődött. A beruházás során kicserélték az összes külső nyílászárót, a homlokzatot hőszigeteléssel látták el. A lapos tetőt teljesen felújították. A csoportszobák ablakainál árnyékolókat helyeztek el. Az udvaron két ivókutat létesítettek, és új térburkolat készült.

Az épületrészeken belül megújult a gyermekek által használt nyolc vizesblokk: kicserélték a burkolatokat, új szanitereket, csaptelepeket szereltek fel. A folyosók és a csoportszobák is új padlóburkolatot kaptak. Kicserélték az álmennyezeteket, és az összes helyiséget kifestették. Felújították a földszinti melegítő és az emeleti tálaló konyhát. Korszerű fűtési rendszert építettek ki: a hőközpontot modernizálták, a csöveket és a radiátorokat kicserélték. A fűtés automatikusan vezérelt a külső hőmérséklet függvényében. Korszerűsítették az óvoda elektromos hálózatát: alumínium helyett réz vezetékeket építettek ki, a régi lámpatesteket modern LED világításra cserélték. Az épület villámvédelmét is megújították.

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építettek, és a földszinten akadálymentes mellékhelyiséget alakítottak ki.

Új bútorokat is kaptak az óvodások: 200 széket, 40 asztalt és 32, egyenként hatszemélyes öltözőfalat szerzett be az önkormányzat bruttó 3,35 millió forint értékben.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Dél-Konstrukt Zrt. végezte.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
KLEBELSBERGTELEPI ÓVODA

MEGÚJULT A KLEBELSBERGTELEPI ÓVODA

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő újult már meg Szegeden. Ezek sorában 2019. október 7-én átadták a felújított Klebelsbergtelepi óvodát. Az energetikai és családbarát fejlesztésre a TOP-6.5.1-15-SG1-2016-000005 és a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00006 kódszámú projektek keretében Szeged MJV Önkormányzata összesen 215 millió forint európai uniós támogatást használt fel, és további 60,4 millió forint önrésszel egészítette ki a beruházást, amelynek értéke így összesen 275,4 millió forint. Az önkormányzat uniós forrásból energetikai korszerűsítésre 120 millió forint támogatást használt fel, családbarát felújításra 95 millió forintot kapott, ezen belül eszközbeszerzésre 3,8 millió forintot fordított.

A kivitelezési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást a Miksi Bau Kft. nyerte meg. A műszaki ellenőrzési feladatokat a SZEVIBER Mérnök Iroda Kft. látta el.

A Klebelsbergtelepi óvoda 1979-ben épült, azóta átfogó korszerűsítésére nem került sor. A modernizálás célja a hatékony, fenntartható, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt. A korszerűsítés során megtörtént az épület utólagos külső hőszigetelése és vakolása, a lapostető hő- és vízszigetelése, az 1930-ban épült régi épületrész tetejének felújítása. A tetőn napelemes rendszert építettek ki. Korszerű hőszigetelő nyílászárókra cserélték a régieket a homlokzaton, megújultak a belső burkolatok, és felújították az elektromos hálózatot. Korszerűsítették a fűtési rendszert, a víz- és szennyvízhálózatot, valamint kiépítették a csapadékvíz-elvezetést. A nemrégiben felújított vizesblokkok kivételével a többit is modernizálták.

Projektarányos akadálymentesítés is készült: akadálymentes bejárat, új rámpa, a vakok és gyengénlátók részére taktilis vezetősávok és Braille-betűs feliratok, illetve a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket szereztek be.

Az eszközbeszerzés keretében bútorokat, fejlesztő elemeket, matracokat kapott az intézmény.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
KEMES UTCAI ÓVODA

MEGÚJULT A KEMES UTCAI ÓVODA

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult már Szegeden. Ezek sorában 2019. szeptember 20-án átadták a felújított Kemes utcai óvodát. Az energetikai és családbarát fejlesztésre a TOP-6.5.1-15-SG1-2016-000006 és a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00005 kódszámú projekt keretében Szeged MJV Önkormányzata összesen 182,8 millió forint európai uniós támogatást használt fel, és további 44 millió forint önrésszel egészítette ki a beruházást. A kivitelező a Miksi Bau Kft. volt, a műszaki ellenőrzési feladatokat a Global Terv Kft. látta el.

Az 1977-ben épült, 65 férőhelyes Kemes utcai óvoda fejlesztése során a külső homlokzat hőszigetelést kapott, és kicserélték a homlokzati nyílászárókat. Megújultak a belső burkolatok, álmennyezetet építettek, és kicserélték a belső ajtókat. Korszerűsítették az elektromos és fűtésrendszert, víz- és szennyvízhálózatot, illetve csapadékvíz-elvezetést alakítottak ki. A lapostetőt felújították, és napelemeket szereltek fel rá, a magastetőt pedig elbontották. Az épületen belül megújult a tálalókonyha és az étkező, valamint kialakítottak egy fejlesztőszobát.

Projektarányos akadálymentesítés is történt: akadálymentes bejárat, új rámpa épült, a vakokat és gyengénlátókat taktilis vezetősávok és Braille-betűs feliratok segítik, a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket szereztek be. Belső járdák építésére, külső mozgáskorlátozott parkoló kialakítására és faültetésre is sor került. Közel 4 millió forint értékű bútorokat is kapott az intézmény. Önerőből pedig korszerűsítették a konyha-technológiai berendezéseket.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TÜNDE TÉRI ÓVODA

 
Elkészült a Tünde téri óvoda felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A modernizálás 224,23 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg
TOP-6.2.1 intézkedés keretében. 

 

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárult; a korszerűsítés értéke így bruttó 332 millió forint volt. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. volt.

A Tünde téri óvoda épületét 1974 és 1975 között építették, egy földszintes, lapostetős, hat csoportszobával rendelkező épület, aminek korszerűsítésére a megépítés óta nem került sor. Mivel az energetikai rendszerek már elavultak, így az üzemeltetési költségek is magasra szöktek, ezért a projekt legfontosabb célkitűzése volt, hogy hatékonnyá, korszerűvé, és gazdaságossá váljon a működtetés, amellett, hogy a gyerekek modern és teljes körűen felszerelt épületben legyenek elhelyezve.

A fejlesztés során megújultak az épületgépészeti rendszerek, a homlokzati nyílászárók, a vizesblokkok egy részeés a burkolatok. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegeit felújították, továbbá a régi homlokzati nyílászárókat is lecserélték korszerű, hőszigetelő bukó-nyíló ablakokra és ajtókra. A csoportszobáknál árnyékolókat raktak fel, és ahol szükséges, szúnyoghálókat is felszereltek. A külső ablakpárkányoknál alumínium lefedést tettek fel. Az épület vízszigetelése az idők folyamán elöregedett, így a padlók burkolatát teljesen le kellett cserélni. A hőközpontot, fűtési és elektromos rendszert modernizálták, ahol szükségessé vált, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet alakítottak ki. Az épület belső tereinek elrendezése részben megváltozott, valamint a falak három rétegben új festést kaptak.

A projekt kiemelt részeként projektarányos akadálymentesítés valósult meg az épületben: akadálymentes bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille-betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert alakítottak ki. A főbejáratnál új, akadálymentes rámpát építettek, itt és az udvari bejáratok előtt előtetőket is felraktak, ami egyúttal a mozgáskorlátozott rámpákat is védi az esőtől.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
GARAM UTCAI ÓVODA

2018 decemberében  megtörtént a Garam utcai óvoda átadása, befejeződött az intézmény felújítása. A fejlesztéshez TOP-6.2.1-15 kódszámú projekt keretében az önkormányzat 193,594 millió forintot nyert.

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárult; a beruházás értéke így bruttó 336 millió forint. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. volt. A felújítási munkálatok idejére a 162 Garam utcai ovist ideiglenesen a Teréz utcai óvodában helyezték el. A kivitelezési munkák 4 hónapot vettek igénybe. A Garam utcai óvoda 1985-ben épült, és átfogó korszerűsítésére azóta nem került sor, így az épület már nem felelt meg a mai követelményeknek. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt.

Az épület tartószerkezetei épek és állapotuk megfelelő volt, de az óvodát energetikailag korszerűsíteni kellett. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegei megújultak. Cserélték a homlokzati nyílászárókat, felújították a vizesblokkokat, korszerűsítették a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélték a burkolatokat és az udvart is rendezték. Új, korszerű hőszigetelő bukó-nyíló ablakokat és ajtókat építettek be, a külső ablakpárkányok alumínium fedést kaptak, a csoportszobáknál árnyékolókat raktak fel, valamint a szükséges helyeken szúnyoghálókat is felszereltek. A belső terek kapcsolatai részben megváltoztak, felújították az öltözőket, újrafestették a falakat, egyes helyiségekben az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet építettek ki. Az elavult hőközpontot és a teljes fűtési rendszert modernizálták, és a belső elektromos hálózatot is rekonstruálták. A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósult, akadálymentesített bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert építettek ki.

A Garam utcai óvoda felújításával párhuzamosan a Tünde téri óvoda korszerűsítése is elkezdődött. A 148 férőhelyes Tünde téri óvoda felújítására az önkormányzat szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 224,232 millió forintot. A beruházás értéke itt is meghaladja a bruttó 331 millió forintot. A fejlesztés várhatóan 2019 januárjában készül el. Az óvodafejlesztési program első ütemében eddig elkészült a Tabán utcai és az Építő utcai óvoda felújítása. Következik a Kemes utcai és a Klebelsbergtelepi intézmény fejlesztése.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TABÁN UTCAI ÓVODA

Szeged MJV Önkormányzata a 2014-2020-as Terület- Településfejlesztési Operatív Program – TOP- TOP-6.2.1 keretében a Tabán Utcai Óvoda felújítására a Támogató döntése alapján 137.181.902,- Ft összegű támogatást nyert, melyhez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata további bruttó 64.850.895,- Ft összeget biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A teljes projekt méret: bruttó 202.032.797,- Ft.

A Tabán utcai óvoda felújítási munkái okán szükségessé vált az épület teljes kiürítése, az itt gondozott gyermekek ideiglenes elhelyezésére a Temesvári körúti óvoda (Szeged, Temesvári körút 40.) került kijelölésre. A potenciálisan érintett 102 gyermek utaztatásában a beruházó Önkormányzat nyújtott segítséget. 2 db busz biztosításával – költsége napi 26.000 Ft – 2017. 02.27-től reggel 7:00 és 7:30 órakor a Szilléri sugárúton a Fecske utcai megállóból 3 felnőtt kíséretében kerültek átszállításra a gyerekek Újszegedre, míg délután 16:00 és 16:30 órakor a Temesvári körúton a Fő fasori megállóból induló buszokkal, 3 felnőtt kísérővel került megoldásra az igény szerinti visszaszállítás.

A kivitelezés közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, a nyertes cég a HÉB, Hungária Építő és Befektetési Kft. lett. 120 naptári napos, azaz négy hónap teljesítési határidővel vállalta és teljesítette a kivitelezési munkálatokat.

A Tabán Utcai Óvoda 41 éve épült. Panelszerkezetes, folyosókkal összekötött három épületszárnyból álló földszintes épületegyüttes, amely utólagosan kialakított tetőszerkezettel, cserépfedéssel van ellátva. A magastetős épület összesen 4 csoportszobával rendelkezik. Átfogó korszerűsítésre, felújításra azonban építése óta nem került sor. Az Óvoda korszerűtlen épületben működött, üzemeltetési költségei magasak voltak, ezért a cél a hatékony, energia gazdaságos felújítás és energetikai rendszerének kiépítése volt.

A beruházás magában foglalta az épület külső szigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a tetőfödémek hőszigetelését, fűtésrendszer korszerűsítését, vizesblokk felújítását, a szükséges talajszigetelés miatt a teljes burkolat cseréjét, udvarának rendezését. Sor került az udvar, játszóudvar felújítására. A gyermekek örömére nagy értékű udvari játékok kerültek beszerzésre, csaknem 3 millió forint értékben.

A felújítás során megvalósításra került az előírt projektarányos akadálymentesítés (pl.: akadálymentesített bejárat, akadálymentes mosdó) valamennyi fogyatékossági csoportra kiterjedően.

A homlokzati nyílászárók cseréje során természetesen hőszigetelő bukó-nyíló ablakok, biztonsági üvegezésű ajtók kerültek beépítésre, a csoportszobáknál alumínium redőnyök, a szükséges helyeken szúnyoghálók kerültek felszerelésre. A külső ablakpárkányok alumínium lefedést kaptak.

Az épület homlokzata 15 cm hőszigetelést kapott. Az épület magastetős kialakítású, amely 1993-ban került az épületre, itt a meglévő padlástérben 25 cm vastag új hőszigetelés került leterítésre.

Az épületen belül a padlók teljes rétegrendben megújultak, mivel az épület vízszigetelése az idők folyamán teljesen elöregedett és így funkcióját már nem töltötte be. A belső tereknél a hideg- és meleg burkolat cseréjére került sor, a létesítmény vizesblokkjai és öltözői teljes felújításra kerültek, úgy hogy közben a belső terek kapcsolatai részben megváltoztak. Új szaniterek, csaptelepek kerültek elhelyezésre. Az óvoda természetes szellőztetése a szükséges helyeken gépi szellőztetéssel került kiegészítésre. Az épület belső tereit három rétegben újrafestették, az elavult hőközpont modernizálásra került, a belső elektromos hálózat szükséges mértékű rekonstrukciója mellett. Az egyes helyiségek fölé, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására, álmennyezet került.

Az udvari járdaburkolat az épület körül megújult, az új térburkolat lefektetése az akadálymentesítés biztosítása és balesetveszély csökkentése érdekében történt. Továbbá a felújított főbejárat előtt acélszerkezetű előtető létesült, mely egyben védi a mozgáskorlátozott rámpát, valamint csapadékos időben az előtető alatt az óvodába járó gyermekek tudnak játszani.

A projekt keretén belül udvari játszóeszközök beszerzésére is sor került, a meglévő, elhasználódott eszközök helyett, illetve azok kiegészítésére 3,1 millió forint értékben.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ÉPÍTŐ UTCAI ÓVODA

Szeged MJV Önkormányzata a 2014-2020-as Terület- Településfejlesztési Operatív Program – TOP-6.2.1 keretében az Építő Utcai Óvoda felújítására a Támogató döntése alapján 173.419.408,- Ft összegű támogatást nyert, melyhez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata további bruttó 20.706.652,- Ft biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A teljes projekt méret: bruttó 194.126.060,- Ft.

Az Építő Utcai Óvoda felújítási munkái okán szükségessé vált az épület teljes kiürítése, az itt gondozott gyermekek ideiglenes elhelyezésére a Rókás Óvoda (Szeged, Sólyom utca 6.) került kijelölésre.

A kivitelezés közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, a nyertes cég a Bodrogi Bau Kft. lett. 100 naptári napos, azaz kb. három hónap teljesítési határidővel vállalta a kivitelezési munkálatokat, és időben elkészült a vállalt feladatokkal.

Az Óvoda 1974-75-ban épült, óvoda funkció betöltésére. Vasbeton panel szerkezetes, földszintes, lapos tetős épület, négy csoportszobával és azok kiszolgáló helyiségeivel. Átfogó felújítására megépítése óta nem került sor, ennek eredményeként az ingatlan elavult. Az épület befogadó képessége 100 fő.

Funkcionálisan három fő részre tagolható az épület, egyrészt a 4 csoportszobára, a hozzá tartozó vizesblokkokkal, másrészt az északi oldalon lévő gazdasági épületrészre, harmadrészt a két oldalon elhelyezett csoportszobák előtti közlekedő folyosókra (öltözőként is szolgálnak) és az azok által körülölelt tornaszobára.

Az épület tartószerkezetei épek, állapotuk megfelelő volt, azonban a homlokzati szerkezetek energetikai korszerűsítésre szorultak, 15 cm-es hőszigetelő lemezzel kerültek burkolásra. A lapostetők teljes megújításra kerültek, mert a tető funkciót – esővíz elvezetés – sem voltak képesek ellátni.

Az energia megtartás érdekében jelenlegi fa szerkezetű 1 rétegű üvegezésű homlokzati nyílászárókat műanyag, 3 rétegű, gáztöltéssel rendelkező üvegablakokra cseréltük. A túlzott felmelegedés ellen a csoportszobák nyílászáróira alumínium zsaluzia került felszerelésre.

Az épületet érintő funkcionális változás, hogy új bejárati előcsarnok került megépítésre (4×4 m), mert a főbejárati rész akadálymentesítési átalakítása a meglévő keretek között nem volt lehetséges. Új akadálymentes illemhely és mosdó került elhelyezésre. A falazott szerkezetű (toldalék) bejárati épületrész, a babaházakkal együtt elbontásra került, mint a használaton kívüli, és egyébként hőszigetelés nélküli zsinórpadlás. Új dolgozói szociális rész került kialakításra, használaton kívüli zuhanyzók megszüntetésével.

Az épület belső tereiben teljeskörű burkolatcserére került sor, a folyosókon parketta burkolat helyett kerámia padló alkalmazásával, a csoportszobák és a tornaszoba meglévő parketta burkolatának cseréje mellett. Teljes felújító belső festésre került sor, a beltéri ajtók cserére kerültek. Megtörtént a beépített szekrények cseréje is. Az óvodaépület belső elektromos hálózatának szükséges mértékű rekonstrukciójával párhuzamosan a gépészeti rendszer, fűtésrendszer is korszerűsítésre került.

A külső térben kialakításra került az akadálymentes megközelíthetőség rámpa megépítésével, a meglévő teraszok burkolatának felújításával. A meglévő térburkolat részben elbontásra került, részben kiegészítések, új térburkolattal ellátott felületek készültek.

Megújult az óvoda bútorzata: új fektető ágyak, öltözőszekrények, asztalok, gyermekszékek és fejlesztő játékok kerültek beszerzésre, csaknem 3 millió forint értékben.