Óvodák korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
GYERTYÁMOS UTCAI ÓVODA

ELKEZDŐDÖTT A GYERTYÁMOS UTCAI ÓVODA ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA

A Gyertyámos Utcai Óvoda korszerűsítésével már a tizenegyedik óvodáját újítja fel az óvodafejlesztési program részeként Szeged város önkormányzata. A munkálatok kivitelezése a tervek szerint hat hónapig tart. A felújítás idejére az itt gondozás alatt álló gyermekek a Teréz Utcai Óvodában kerültek elhelyezésre. Az intézmény teljes felújítása 200 milliós összköltégvetésű. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00002 azonosítószámú, „Szegedi ÓVI Gyertyámos Utcai Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektben 89 millió forint támogatást kapott az önkormányzat, ezen felül pedig további 111 millió forint önerő biztosítását vállalta.

A Gyertyámos Utcai Óvoda az 1960-as években épült. Az intézmény 587 m2-es területű, kétszintes, lapostetős, téglaépítésű épület, 4 csoportszoba található benne. Az épület már nem felel meg a mai kor követelményeinek, így időszerűvé vált a teljes körű modernizálása. A korszerűsítés célja, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegye az óvoda működését. Az óvoda 102 kisgyermek számára biztosít férőhelyet, akiket 18 gondozó felügyel. A felújításnak köszönhetően a gyermekek korszerűsített, modern körülmények közé térhetnek majd vissza.

A beruházás során kisebb épületszerkezeti változtatások történnek. A fő hangsúlyt a homlokzati és lapostető hő- és vízszigetelés, nyílászárócsere, akadálymentes megközelíthetőség, burkolatcsere és napelem-telepítés kapják. A meglévő pince feltöltésre és lezárásra kerül. A projekt keretén belül az intézmény új villámvédelmet kap. Az elektromos hálózatot is korszerűsítik megújuló energiaforrással működő, napelemes rendszer kiépítésével. Az épületen kívüli felújítások keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentesítik.

A padlóburkolatok elbontásra kerülnek, helyettük új burkolatokat fektetnek le. A meglévő festett falfelületek átcsiszolás és megfelelő előkészítés után megújító festést kapnak, valamint válaszfalak kerülnek elhelyezésre.

Felújítják a vizesblokkokat, új akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítanak ki. Mindezek mellett a földszinti és emeleti tálalókonyha is korszerűsítésre kerül. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Alp-Favill ’96. Kft. végzi. A tervek szerint az óvodások 2022. I. negyedévben vehetik majd birtokba a megszépült és megújult épületet.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam Utcai, a Tünde Téri, a Kemes Utcai, a Klebelsberg-telepi a Cső Utcai, és a Jerney Utcai Óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 369 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 785 millió forint uniós támogatás, 584 millió forint saját forrás). Az óvodafejlesztési programban már folyamatban van a Makkosházi és aTarjáni Óvoda felújítása. A program a tervek szerint a Gedói Óvoda felújításával folytatódik majd.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TARJÁNI ÓVODA

MEGÚJUL A TARJÁNI ÓVODA

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban számos bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi rendelő szépült meg az elmúlt időszakban Szegeden. A szegedi önkormányzat az óvodafejlesztési program részeként már a tizedik óvodáját újíthatja fel. A Tarjáni Óvoda megújulására két európai uniós projektben nyílik lehetőség: a TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00001 azonosítószámú, „Szegedi ÓVI Tarjáni Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektben 220 millió forint, míg a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00010 azonosítószámú, „Szegedi ÓVI Tarjáni Óvodájának fejlesztése” című projekt során 170 millió forint támogatást kap az önkormányzat.

A 2021. július végén megkezdett átfogó korszerűsítés célja, hogy modernné, hatékonnyá és energiagazdaságossá tegye az 1977-ben, paneltechnológiával épült, 104 férőhelyes óvoda működését. A Tarjáni óvodásokat a felújítás idejére a Rókás óvodában helyezték el. A tervek szerint az óvodások a megszépült és megújult Bölcsőde utcai intézményt 2022. I. negyedévben vehetik majd újra birtokba.

A két projekt egymást kiegészítve biztosítja az intézmény teljes körű felújítását. A beruházás során szükséges összes energetikai jellegű, energiahatékonyságot biztosító fejlesztés a TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00001 azonosítószámú, „Szegedi ÓVI Tarjáni Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektből történik. A TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00010 azonosítószámú, családbarát projektből pedig a kivitelezés általánosabb, nem energetikai jellegű beruházási elemei valósulnak meg.

A komplex beruházás során az óvodánál megtörténik a külső falak utólagos hőszigetelése, új homlokzati vakolat készítése. A homlokzati nyílászárókat cserélik, korszerű hőszigetelő nyílászárók kerülnek a helyükre. Felújítják a lapostetőt, megtörténik a tetőfödém hő- és vízszigetelése, de az energetikai projekt részeként napelemes rendszer telepítésére is sor kerül.

A csoportszobáknál külső árnyékolást is készítenek. Cserélik a hideg- és melegburkolatokat, a megmaradó parkettákat felcsiszolják, újralakkozzák. Teljes felújító belső festés is lesz, a beltéri ajtókat is kicserélik az épületben. A csoportszobák bútorzatának cseréje is megvalósul, biztonságos, modern és praktikus beépített szekrények kiépítésével minden csoportszobában.

Lecserélik a teljes fűtésrendszert, felújítják a vizes blokkokat is. A gépészeti rendszerek mellett a víz- és szennyvízhálózatot is korszerűsítik, valamint új csapadékvíz-elvezetési rendszert alakítanak ki. A beruházás részeként modernizálják a hőközpontot és az elektromos hálózatot. Az óvoda akadálymentesítése keretében új illemhelyet alakítanak ki, az akadálymentes bejáratot felújítják, mely során az előteret átalakítják, új előtetőt építenek. Az udvarban a mozgáskorlátozottak számára parkolót alakítanak ki, a gazdasági bejárathoz új rámpát építenek.

Kint a két csoportszoba előtti teraszt elbontják, helyette új gumiburkolatos játszóhelyet alakítanak ki. A felújítás során új kültéri tusolók és ivókutak is létesülnek.

A családbarát projekt során eszközbeszerzésre is van lehetőség, amely egyrészt a megújuló konyha eszközeivel, másrészt a gyermekek új öltözőszekrényeivel, valamint egyéb szükséges kültéri játszóeszközökkel hivatott biztosítani az óvoda megfelelő működését.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Alp-Favill ’96 Kft. végzi.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő Utcai, a Tabán Utcai, a Garam Utcai, a Tünde Téri, a Kemes Utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső Utcai, és a Jerney Utcai Óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 369 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 785 millió forint uniós támogatás, 584 millió forint saját forrás). Az óvodafejlesztési programban folyamatban van a Makkosházi Óvoda felújítása, a program a tervek szerint a Gyertyámos Utcai Óvoda felújításával folytatódik majd.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
MAKKOSHÁZI ÓVODA

ELKEZDŐDÖTT A MAKKOSHÁZI ÓVODA FELÚJÍTÁSA

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében már a kilencedik óvodáját újítja fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. Az Agyagos utcai Makkosházi óvodában 2021. június végén kezdődött el európai uniós és önkormányzati forrásból a beruházás.

Az 1990-ben épült, 108 férőhelyes Makkosházi óvoda a panel- és a kertvárosrész határán, a város egyik legfiatalabb óvodaépületével rendelkezik. A paneltechnológiával épült intézmény három különálló, magastetős részből álló épületegyüttese megérett a korszerűsítésre. A fejlesztésre összesen 280 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. A Szegedi ÓVI Makkosházi Óvodájának energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00004 kódszámú projektben 220 millió forint európai uniós és 60 millió forint saját forrást használhat fel az önkormányzat.

Az energetikai korszerűsítés során többek között megvalósul majd az óvodaépület korszerűtlen homlokzati nyílászáróinak cseréje és elkészül az épületek teljes homlokzati hőszigetelése. Hő- és vízszigetelést kap a tetőfödém is. Új villámvédelmet is kiépítenek és hófogókat helyeznek fel a tetőre. A tetőn továbbá napelemes rendszer is kiépül.

A meglévő kül- és beltéri elektromos és világítási rendszereket is korszerűsítik. Az óvodaépületek belső elektromos hálózatának részleges felújítását is elvégzik a szükséges vezetékekkel, szerelvényekkel és alacsony energiafogyasztású, megfelelő fényerősséget biztosító világítótestekkel, korszerű LED-világítást építenek ki. Új beléptető- és informatikai rendszer létesül, új főelosztót telepítenek, a gyengeáramú rendszereket és a riasztórendszer kábelhálózatát cserélik.

Sor kerül az épület akadálymentesítésére is. Az akadálymentesítés részeként elbontanak belső ajtókat, a bejáratokat új rámpával akadálymentesítik, de kialakítanak új, akadálymentes illemhelyet is.

Új tároló és karbantartó helyiséget és új, kibővített tárgyalót is építenek az épületben. A felújítással érintett részeken új belső ajtók, válaszfalak is épülnek, a belső terek falait kifestik. A csoportszobák külső árnyékolást kapnak és szúnyoghálókat tesznek fel az ablakokra.

Az épületen kívül felújítják a külső korlátokat és taposórácsokat, a rámpához új térburkolat készül.

Az ide járó gyerekeket június 28-ától a felújítás befejezéséig a Szegedi ÓVI Temesvári Körúti Telephelyén található puffer óvoda fogadja be. A fejlesztés várhatóan 2021. negyedik negyedévében fejeződik be.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Püspöki Építőipari Kft. végzi el.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső utcai, valamint a nemrég átadott Jerney Utcai Óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 369 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 785 millió forint uniós támogatás, 584 millió forint saját forrás). Az óvodafejlesztési program a Makkosházi óvoda után a tervek szerint a Tarjáni és a Gyertyámos utcai óvoda felújításával folytatódik majd.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
JERNEY ÓVODA

MEGÚJULT A JERNEY UTCAI ÓVODA

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében már a nyolcadik óvodáját újította fel a szegedi önkormányzat 2017 óta. A dorozsmai Jerney utcai intézményben 2020 augusztus végén kezdődött el a beruházás európai uniós és önkormányzati forrásból. A kívül-belül felújított óvodát a gyerekek 2021. június 21-étől újra birtokukba vehették.

Az 1970-es években épült, 108 férőhelyes Jerney utcai óvoda paneltechnológiával készült, három részből álló épületegyüttese megérett a korszerűsítésre. Az intézmény a felújítással szebb lett és az üzemeltetésére is kevesebbet kell majd költeni. A fejlesztésre két pályázatból összesen 286,7 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat. (A Jerney Utcai Óvoda energetikai korszerűsítése című, TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00004 kódszámú projektben 135 millió forint európai uniós és 6,1 millió forint saját forrást használt fel az önkormányzat, a Szegedi ÓVI Jerney Óvodájának korszerűsítése című, TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00008 kódszámú projektben pedig 143 millió forint uniós támogatást és 2,6 millió forint saját forrást költött az intézményre.)

A beruházás során kicserélték az összes külső nyílászárót, műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az ablakok egy része árnyékolót kapott. A homlokzatot hőszigeteléssel látták el. A lapostető fölé alacsony hajlásszögű tető került, hőszigeteléssel.

Új szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszert építettek ki. Az épületen belül megújultak a vizesblokkok: kicserélték a burkolatokat, új szanitereket, csaptelepeket szereltek fel. A folyosók és a csoportszobák is új padlóburkolatot kaptak. A vizesblokkokban és az épületrészeket összekötő folyosókon álmennyezet készült. Kicserélték a beltéri ajtókat, kifestették a helyiségeket. Korszerű fűtési rendszert építettek ki: a fűtési rendszerbe két új gázkazán került, a csöveket és a radiátorokat kicserélték. Korszerűsítették az elektromos hálózatot, az épületeken kívül és belül új lámpatesteket és kapcsolókat szereltek fel. A tetőre napelemek kerültek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. Megújították az épület villámvédelmét is.

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építettek, bent pedig akadálymentes mellékhelyiséget alakítottak ki. Az udvaron új járdaszakaszokat építettek, és egy új játszórészt (homokozót) is létrehoztak, illetve térvilágítás is készült.

A családbarát támogatás terhére kerültek beszerzésre az óvodai ellátás színvonalát emelő új csoportszobai és egyéb bútorok, valamint szükséges konyhatechnológiai és egyéb gépek, berendezések.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Partiskum-Bau Kft. végezte el.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
CSŐ UTCAI ÓVODA

MEGÚJULT A CSŐ UTCAI ÓVODA

 

2020. június 22-étől újra fogadják a gyerekeket a Cső utcai óvodában. Ez a hetedik ilyen intézmény, amely 2017 óta megújult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A felújításra a TOP-6.2.1-15-SG1-2016-00003 kódszámú projekt keretében bruttó 511,6 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat – ebből 231,6 millió forint az európai uniós és 280 millió forint a saját forrás.

A Cső utcai óvoda 1979-ben épült panel technológiával. Három épületrészből, nyolc csoportszobából és az ezekhez tartozó kiszolgáló helyiségekből (mosdók, öltözők) áll. Parkosított nagy udvarral rendelkezik, ahol minden csoportnak külön játszóterülete van homokozóval és fajátékokkal.

A 200 férőhelyes intézmény a korszerűsítéssel nemcsak szebb lett, hanem az üzemeltetésére is kevesebbet kell költeni. A felújítás 2019. október elején kezdődött. A beruházás során kicserélték az összes külső nyílászárót, a homlokzatot hőszigeteléssel látták el. A lapos tetőt teljesen felújították. A csoportszobák ablakainál árnyékolókat helyeztek el. Az udvaron két ivókutat létesítettek, és új térburkolat készült.

Az épületrészeken belül megújult a gyermekek által használt nyolc vizesblokk: kicserélték a burkolatokat, új szanitereket, csaptelepeket szereltek fel. A folyosók és a csoportszobák is új padlóburkolatot kaptak. Kicserélték az álmennyezeteket, és az összes helyiséget kifestették. Felújították a földszinti melegítő és az emeleti tálaló konyhát. Korszerű fűtési rendszert építettek ki: a hőközpontot modernizálták, a csöveket és a radiátorokat kicserélték. A fűtés automatikusan vezérelt a külső hőmérséklet függvényében. Korszerűsítették az óvoda elektromos hálózatát: alumínium helyett réz vezetékeket építettek ki, a régi lámpatesteket modern LED világításra cserélték. Az épület villámvédelmét is megújították.

Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építettek, és a földszinten akadálymentes mellékhelyiséget alakítottak ki.

Új bútorokat is kaptak az óvodások: 200 széket, 40 asztalt és 32, egyenként hatszemélyes öltözőfalat szerzett be az önkormányzat bruttó 3,35 millió forint értékben.

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes Dél-Konstrukt Zrt. végezte.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
KLEBELSBERGTELEPI ÓVODA

MEGÚJULT A KLEBELSBERGTELEPI ÓVODA

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő újult már meg Szegeden. Ezek sorában 2019. október 7-én átadták a felújított Klebelsbergtelepi óvodát. Az energetikai és családbarát fejlesztésre a TOP-6.5.1-15-SG1-2016-000005 és a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00006 kódszámú projektek keretében Szeged MJV Önkormányzata összesen 215 millió forint európai uniós támogatást használt fel, és további 60,4 millió forint önrésszel egészítette ki a beruházást, amelynek értéke így összesen 275,4 millió forint. Az önkormányzat uniós forrásból energetikai korszerűsítésre 120 millió forint támogatást használt fel, családbarát felújításra 95 millió forintot kapott, ezen belül eszközbeszerzésre 3,8 millió forintot fordított.

A kivitelezési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást a Miksi Bau Kft. nyerte meg. A műszaki ellenőrzési feladatokat a SZEVIBER Mérnök Iroda Kft. látta el.

A Klebelsbergtelepi óvoda 1979-ben épült, azóta átfogó korszerűsítésére nem került sor. A modernizálás célja a hatékony, fenntartható, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt. A korszerűsítés során megtörtént az épület utólagos külső hőszigetelése és vakolása, a lapostető hő- és vízszigetelése, az 1930-ban épült régi épületrész tetejének felújítása. A tetőn napelemes rendszert építettek ki. Korszerű hőszigetelő nyílászárókra cserélték a régieket a homlokzaton, megújultak a belső burkolatok, és felújították az elektromos hálózatot. Korszerűsítették a fűtési rendszert, a víz- és szennyvízhálózatot, valamint kiépítették a csapadékvíz-elvezetést. A nemrégiben felújított vizesblokkok kivételével a többit is modernizálták.

Projektarányos akadálymentesítés is készült: akadálymentes bejárat, új rámpa, a vakok és gyengénlátók részére taktilis vezetősávok és Braille-betűs feliratok, illetve a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket szereztek be.

Az eszközbeszerzés keretében bútorokat, fejlesztő elemeket, matracokat kapott az intézmény.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
KEMES UTCAI ÓVODA

MEGÚJULT A KEMES UTCAI ÓVODA

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult már Szegeden. Ezek sorában 2019. szeptember 20-án átadták a felújított Kemes utcai óvodát. Az energetikai és családbarát fejlesztésre a TOP-6.5.1-15-SG1-2016-000006 és a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00005 kódszámú projekt keretében Szeged MJV Önkormányzata összesen 182,8 millió forint európai uniós támogatást használt fel, és további 44 millió forint önrésszel egészítette ki a beruházást. A kivitelező a Miksi Bau Kft. volt, a műszaki ellenőrzési feladatokat a Global Terv Kft. látta el.

Az 1977-ben épült, 65 férőhelyes Kemes utcai óvoda fejlesztése során a külső homlokzat hőszigetelést kapott, és kicserélték a homlokzati nyílászárókat. Megújultak a belső burkolatok, álmennyezetet építettek, és kicserélték a belső ajtókat. Korszerűsítették az elektromos és fűtésrendszert, víz- és szennyvízhálózatot, illetve csapadékvíz-elvezetést alakítottak ki. A lapostetőt felújították, és napelemeket szereltek fel rá, a magastetőt pedig elbontották. Az épületen belül megújult a tálalókonyha és az étkező, valamint kialakítottak egy fejlesztőszobát.

Projektarányos akadálymentesítés is történt: akadálymentes bejárat, új rámpa épült, a vakokat és gyengénlátókat taktilis vezetősávok és Braille-betűs feliratok segítik, a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket szereztek be. Belső járdák építésére, külső mozgáskorlátozott parkoló kialakítására és faültetésre is sor került. Közel 4 millió forint értékű bútorokat is kapott az intézmény. Önerőből pedig korszerűsítették a konyha-technológiai berendezéseket.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TÜNDE TÉRI ÓVODA

 
Elkészült a Tünde téri óvoda felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A modernizálás 224,23 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg
TOP-6.2.1 intézkedés keretében. 

 

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárult; a korszerűsítés értéke így bruttó 332 millió forint volt. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. volt.

A Tünde téri óvoda épületét 1974 és 1975 között építették, egy földszintes, lapostetős, hat csoportszobával rendelkező épület, aminek korszerűsítésére a megépítés óta nem került sor. Mivel az energetikai rendszerek már elavultak, így az üzemeltetési költségek is magasra szöktek, ezért a projekt legfontosabb célkitűzése volt, hogy hatékonnyá, korszerűvé, és gazdaságossá váljon a működtetés, amellett, hogy a gyerekek modern és teljes körűen felszerelt épületben legyenek elhelyezve.

A fejlesztés során megújultak az épületgépészeti rendszerek, a homlokzati nyílászárók, a vizesblokkok egy részeés a burkolatok. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegeit felújították, továbbá a régi homlokzati nyílászárókat is lecserélték korszerű, hőszigetelő bukó-nyíló ablakokra és ajtókra. A csoportszobáknál árnyékolókat raktak fel, és ahol szükséges, szúnyoghálókat is felszereltek. A külső ablakpárkányoknál alumínium lefedést tettek fel. Az épület vízszigetelése az idők folyamán elöregedett, így a padlók burkolatát teljesen le kellett cserélni. A hőközpontot, fűtési és elektromos rendszert modernizálták, ahol szükségessé vált, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet alakítottak ki. Az épület belső tereinek elrendezése részben megváltozott, valamint a falak három rétegben új festést kaptak.

A projekt kiemelt részeként projektarányos akadálymentesítés valósult meg az épületben: akadálymentes bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille-betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert alakítottak ki. A főbejáratnál új, akadálymentes rámpát építettek, itt és az udvari bejáratok előtt előtetőket is felraktak, ami egyúttal a mozgáskorlátozott rámpákat is védi az esőtől.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
GARAM UTCAI ÓVODA

2018 decemberében  megtörtént a Garam utcai óvoda átadása, befejeződött az intézmény felújítása. A fejlesztéshez TOP-6.2.1-15 kódszámú projekt keretében az önkormányzat 193,594 millió forintot nyert.

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárult; a beruházás értéke így bruttó 336 millió forint. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. volt. A felújítási munkálatok idejére a 162 Garam utcai ovist ideiglenesen a Teréz utcai óvodában helyezték el. A kivitelezési munkák 4 hónapot vettek igénybe. A Garam utcai óvoda 1985-ben épült, és átfogó korszerűsítésére azóta nem került sor, így az épület már nem felelt meg a mai követelményeknek. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt.

Az épület tartószerkezetei épek és állapotuk megfelelő volt, de az óvodát energetikailag korszerűsíteni kellett. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegei megújultak. Cserélték a homlokzati nyílászárókat, felújították a vizesblokkokat, korszerűsítették a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélték a burkolatokat és az udvart is rendezték. Új, korszerű hőszigetelő bukó-nyíló ablakokat és ajtókat építettek be, a külső ablakpárkányok alumínium fedést kaptak, a csoportszobáknál árnyékolókat raktak fel, valamint a szükséges helyeken szúnyoghálókat is felszereltek. A belső terek kapcsolatai részben megváltoztak, felújították az öltözőket, újrafestették a falakat, egyes helyiségekben az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet építettek ki. Az elavult hőközpontot és a teljes fűtési rendszert modernizálták, és a belső elektromos hálózatot is rekonstruálták. A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósult, akadálymentesített bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert építettek ki.

A Garam utcai óvoda felújításával párhuzamosan a Tünde téri óvoda korszerűsítése is elkezdődött. A 148 férőhelyes Tünde téri óvoda felújítására az önkormányzat szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 224,232 millió forintot. A beruházás értéke itt is meghaladja a bruttó 331 millió forintot. A fejlesztés várhatóan 2019 januárjában készül el. Az óvodafejlesztési program első ütemében eddig elkészült a Tabán utcai és az Építő utcai óvoda felújítása. Következik a Kemes utcai és a Klebelsbergtelepi intézmény fejlesztése.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TABÁN UTCAI ÓVODA

Szeged MJV Önkormányzata a 2014-2020-as Terület- Településfejlesztési Operatív Program – TOP- TOP-6.2.1 keretében a Tabán Utcai Óvoda felújítására a Támogató döntése alapján 137.181.902,- Ft összegű támogatást nyert, melyhez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata további bruttó 64.850.895,- Ft összeget biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A teljes projekt méret: bruttó 202.032.797,- Ft.

A Tabán utcai óvoda felújítási munkái okán szükségessé vált az épület teljes kiürítése, az itt gondozott gyermekek ideiglenes elhelyezésére a Temesvári körúti óvoda (Szeged, Temesvári körút 40.) került kijelölésre. A potenciálisan érintett 102 gyermek utaztatásában a beruházó Önkormányzat nyújtott segítséget. 2 db busz biztosításával – költsége napi 26.000 Ft – 2017. 02.27-től reggel 7:00 és 7:30 órakor a Szilléri sugárúton a Fecske utcai megállóból 3 felnőtt kíséretében kerültek átszállításra a gyerekek Újszegedre, míg délután 16:00 és 16:30 órakor a Temesvári körúton a Fő fasori megállóból induló buszokkal, 3 felnőtt kísérővel került megoldásra az igény szerinti visszaszállítás.

A kivitelezés közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, a nyertes cég a HÉB, Hungária Építő és Befektetési Kft. lett. 120 naptári napos, azaz négy hónap teljesítési határidővel vállalta és teljesítette a kivitelezési munkálatokat.

A Tabán Utcai Óvoda 41 éve épült. Panelszerkezetes, folyosókkal összekötött három épületszárnyból álló földszintes épületegyüttes, amely utólagosan kialakított tetőszerkezettel, cserépfedéssel van ellátva. A magastetős épület összesen 4 csoportszobával rendelkezik. Átfogó korszerűsítésre, felújításra azonban építése óta nem került sor. Az Óvoda korszerűtlen épületben működött, üzemeltetési költségei magasak voltak, ezért a cél a hatékony, energia gazdaságos felújítás és energetikai rendszerének kiépítése volt.

A beruházás magában foglalta az épület külső szigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a tetőfödémek hőszigetelését, fűtésrendszer korszerűsítését, vizesblokk felújítását, a szükséges talajszigetelés miatt a teljes burkolat cseréjét, udvarának rendezését. Sor került az udvar, játszóudvar felújítására. A gyermekek örömére nagy értékű udvari játékok kerültek beszerzésre, csaknem 3 millió forint értékben.

A felújítás során megvalósításra került az előírt projektarányos akadálymentesítés (pl.: akadálymentesített bejárat, akadálymentes mosdó) valamennyi fogyatékossági csoportra kiterjedően.

A homlokzati nyílászárók cseréje során természetesen hőszigetelő bukó-nyíló ablakok, biztonsági üvegezésű ajtók kerültek beépítésre, a csoportszobáknál alumínium redőnyök, a szükséges helyeken szúnyoghálók kerültek felszerelésre. A külső ablakpárkányok alumínium lefedést kaptak.

Az épület homlokzata 15 cm hőszigetelést kapott. Az épület magastetős kialakítású, amely 1993-ban került az épületre, itt a meglévő padlástérben 25 cm vastag új hőszigetelés került leterítésre.

Az épületen belül a padlók teljes rétegrendben megújultak, mivel az épület vízszigetelése az idők folyamán teljesen elöregedett és így funkcióját már nem töltötte be. A belső tereknél a hideg- és meleg burkolat cseréjére került sor, a létesítmény vizesblokkjai és öltözői teljes felújításra kerültek, úgy hogy közben a belső terek kapcsolatai részben megváltoztak. Új szaniterek, csaptelepek kerültek elhelyezésre. Az óvoda természetes szellőztetése a szükséges helyeken gépi szellőztetéssel került kiegészítésre. Az épület belső tereit három rétegben újrafestették, az elavult hőközpont modernizálásra került, a belső elektromos hálózat szükséges mértékű rekonstrukciója mellett. Az egyes helyiségek fölé, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására, álmennyezet került.

Az udvari járdaburkolat az épület körül megújult, az új térburkolat lefektetése az akadálymentesítés biztosítása és balesetveszély csökkentése érdekében történt. Továbbá a felújított főbejárat előtt acélszerkezetű előtető létesült, mely egyben védi a mozgáskorlátozott rámpát, valamint csapadékos időben az előtető alatt az óvodába járó gyermekek tudnak játszani.

A projekt keretén belül udvari játszóeszközök beszerzésére is sor került, a meglévő, elhasználódott eszközök helyett, illetve azok kiegészítésére 3,1 millió forint értékben.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ÉPÍTŐ UTCAI ÓVODA

Szeged MJV Önkormányzata a 2014-2020-as Terület- Településfejlesztési Operatív Program – TOP-6.2.1 keretében az Építő Utcai Óvoda felújítására a Támogató döntése alapján 173.419.408,- Ft összegű támogatást nyert, melyhez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata további bruttó 20.706.652,- Ft biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A teljes projekt méret: bruttó 194.126.060,- Ft.

Az Építő Utcai Óvoda felújítási munkái okán szükségessé vált az épület teljes kiürítése, az itt gondozott gyermekek ideiglenes elhelyezésére a Rókás Óvoda (Szeged, Sólyom utca 6.) került kijelölésre.

A kivitelezés közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, a nyertes cég a Bodrogi Bau Kft. lett. 100 naptári napos, azaz kb. három hónap teljesítési határidővel vállalta a kivitelezési munkálatokat, és időben elkészült a vállalt feladatokkal.

Az Óvoda 1974-75-ban épült, óvoda funkció betöltésére. Vasbeton panel szerkezetes, földszintes, lapos tetős épület, négy csoportszobával és azok kiszolgáló helyiségeivel. Átfogó felújítására megépítése óta nem került sor, ennek eredményeként az ingatlan elavult. Az épület befogadó képessége 100 fő.

Funkcionálisan három fő részre tagolható az épület, egyrészt a 4 csoportszobára, a hozzá tartozó vizesblokkokkal, másrészt az északi oldalon lévő gazdasági épületrészre, harmadrészt a két oldalon elhelyezett csoportszobák előtti közlekedő folyosókra (öltözőként is szolgálnak) és az azok által körülölelt tornaszobára.

Az épület tartószerkezetei épek, állapotuk megfelelő volt, azonban a homlokzati szerkezetek energetikai korszerűsítésre szorultak, 15 cm-es hőszigetelő lemezzel kerültek burkolásra. A lapostetők teljes megújításra kerültek, mert a tető funkciót – esővíz elvezetés – sem voltak képesek ellátni.

Az energia megtartás érdekében jelenlegi fa szerkezetű 1 rétegű üvegezésű homlokzati nyílászárókat műanyag, 3 rétegű, gáztöltéssel rendelkező üvegablakokra cseréltük. A túlzott felmelegedés ellen a csoportszobák nyílászáróira alumínium zsaluzia került felszerelésre.

Az épületet érintő funkcionális változás, hogy új bejárati előcsarnok került megépítésre (4×4 m), mert a főbejárati rész akadálymentesítési átalakítása a meglévő keretek között nem volt lehetséges. Új akadálymentes illemhely és mosdó került elhelyezésre. A falazott szerkezetű (toldalék) bejárati épületrész, a babaházakkal együtt elbontásra került, mint a használaton kívüli, és egyébként hőszigetelés nélküli zsinórpadlás. Új dolgozói szociális rész került kialakításra, használaton kívüli zuhanyzók megszüntetésével.

Az épület belső tereiben teljeskörű burkolatcserére került sor, a folyosókon parketta burkolat helyett kerámia padló alkalmazásával, a csoportszobák és a tornaszoba meglévő parketta burkolatának cseréje mellett. Teljes felújító belső festésre került sor, a beltéri ajtók cserére kerültek. Megtörtént a beépített szekrények cseréje is. Az óvodaépület belső elektromos hálózatának szükséges mértékű rekonstrukciójával párhuzamosan a gépészeti rendszer, fűtésrendszer is korszerűsítésre került.

A külső térben kialakításra került az akadálymentes megközelíthetőség rámpa megépítésével, a meglévő teraszok burkolatának felújításával. A meglévő térburkolat részben elbontásra került, részben kiegészítések, új térburkolattal ellátott felületek készültek.

Megújult az óvoda bútorzata: új fektető ágyak, öltözőszekrények, asztalok, gyermekszékek és fejlesztő játékok kerültek beszerzésre, csaknem 3 millió forint értékben.