MEGÚJULT A MÚZEUM ÉS A VÁREurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
A SZEGEDI MÓRA FERENC MÚZEUM ÉS VÁR TURISZTIKAI CÉLÚ FEJLESZTÉSE

IINTERAKTÍV KIÁLLÍTÁSOKKAL ÉS TISZAI PANORÁMÁVAL CSÁBÍT A MÚZEUM

 

124 évvel a felavatása (1896) után ismét régi fényében tündököl Szeged egyik meghatározó épülete, a Kultúrpalota, vagyis a Móra Ferenc Múzeum. A felújítással ugyanis visszakapta eredeti színét: kívülről most éppen olyan, amilyennek 1900 környékén a szegediek láthatták. A falakon belül pedig látványos, modern, interaktív kiállításokkal is várja az érdeklődőket 2020. augusztus 14-étől.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum és Vár turisztikai célú fejlesztése című, TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00005 azonosító számú projekt keretében a felújításra 899 millió forint európai uniós és 609 millió forint saját forrást használt fel az önkormányzat, vagyis összesen 1 milliárd 508 millió forintot.

A felújított múzeumot magas színvonalú, interaktív kiállítások teszik vonzó kulturális központtá. Megújult az állandó természettudományi kiállítás, amelyen megismerhetjük az Alföld és a Tisza élővilágát – például a világban és hazánkban is elismert szegedi természetfotós, Máté Bence képein keresztül, vagy akár virtuálisan átgázolhatunk egy vízfolyáson. A kiállításhoz egy gyerekfoglalkoztató részt is létrehoztak játékos eszközökkel.

Kibővített területen rendezték be az állandó Móra-kiállítást. A Móra-rengeteg a természethez való viszonyán keresztül mutatja be az írónak, a múzeum egykori híres igazgatójának, régészének életét és munkásságát. A tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni. A játékos elemek segítségével a gyerekeket szeretnék bevonni Móra izgalmas világába, de az írót jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgál a kiállítás. A tárlat kurátora Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea.

Az alagsori régészeti látványtár jól megközelíthető a bejárati csarnokból a felújítás során épült lépcsőn. Még a tetőtérben is létrehoztak egy új kiállítóhelyet, ahol a régi belvárosról láthatók képek, valamint makettek mutatják be az 1879-es Nagyárvíz előtti Szegedet és az újjáépült belvárost. A fejlesztéssel az időszakos kiállítások korszerű hűtési-légkezelési rendszert és világítástechnikát kaptak. Ezek a legszigorúbb műtárgyvédelmi előírásoknak is megfelelnek, és ennek köszönhetően a múzeum az eddigieknél is különlegesebb műkincseket mutathat be. Megújult továbbá a kupolát fedő színpompás üvegtető.

Lenyűgöző panoráma fogadja azokat, akik a múzeum tetején épült kilátóból tekintenek körbe: a Tisza kanyarulatában és a városban gyönyörködhetnek madártávlatból. Egy nagyobb és egy kisebb kilátó épült a timpanon két oldalán, ahonnan nemcsak a mai Szegedet láthatják, hanem kronoszkóp segítségével azt is, milyen volt a városkép a Nagyárvíz előtt, az 1870-es években.

A múzeummal együtt megújult a vár, amelynek bejárata átkerült a Stefánia felőli oldalra, és akadálymentesen megközelíthető. A várban padlófűtési rendszert alakítottak ki, ezenkívül a felújítás része volt a talajnedvesség elleni szigetelés, az esővíz-elvezetés és a tetőterasz vízszigetelése. A Tisza felőli kőtár tetőszerkezetét is felújították. A fejlesztés részeként a látogatók számára vizesblokkokat alakítottak ki, az akadálymentes szempontokat is figyelembe véve. A vár új állandó kiállításán megjelennek a boszorkányperek, a betyárvilág, a Nagyárvíz pusztítása, az egykori vár izgalmas története. A várkertben a belváros felőli oldalon látható, hol húzódtak az Erzsébet-templom egykori oldalfalai. A kőtár méretét kibővítették, így jóval több értékes építészeti emléket tekinthetnek meg az érdeklődők.

A múzeum és a vár felújítását a közbeszerzési eljáráson nyertes Bodrogi Bau Kivitelező, Tervező, Kereskedő és Szolgáltató Kft. végezte.