ÁTADTÁK A MEGÚJULT NEMZETISÉGEK HÁZÁTEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
NEMZETISÉGEK HÁZA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.5.1-16-SG1-2018-00001 azonosító számú projekt keretében megvalósította a Nemzetiségek Háza épületének energetikai korszerűsítését. A fejlesztéshez az Európai Unió 37.620.000 Forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá, melyhez az Önkormányzat további 31.908.810 Forint saját forrást biztosított.

A Nemzetiségek Háza több, mint húsz éve nyitotta meg kapuit, mely kettős célt szolgál: egyfelől hét nemzetiségi szervezet székhelyeként (bolgár, lengyel, görög, német, örmény, szlovák, ukrán) biztosítja a nemzetiségi önkormányzati működés feltételeit, másfelől, mint közösségi ház teret ad a nemzetiségi közösségek oktatási és kulturális kezdeményezéseinek. Továbbá egyéb civil kezdeményezéseket is támogat, helyet biztosít helyi festők kiállításainak, író-olvasó találkozóknak, klubfoglalkozásoknak, nemzetiségi táncházaknak és más kulturális rendezvényeknek.

Az épületegyüttes energetikai korszerűsítését az Önkormányzat kezdeményezte, a felújításhoz szükséges építészterveket pedig a Tér-Modul Kft készítette el. Közbeszerzést követően a kivitelezést a Miksi Bau Kft nyerte el bruttó 63.901.460 forintos ajánlatával. A munkálatok 2018. június 28-án kezdődhettek el. A kivitelező a rendelkezésére álló 90 nap alatt elvégezte  az épület külső homlokzati hőszigetelését, kicserélte a homlokzati nyílászárókat, alászigetelte az épület külső falait, továbbá leszigetelte a lapostetőt és a padlásteret is.

A belső terekben kialakítottak egy akadálymentesített mosdót, valamint a teljes vizesblokk is átépítésre került. Elkészült az új központi fűtés, lecserélték a belső világítótesteket és a nagy előadóban kiépítették a légtechnikát, illetve felszerelték a belső elektromos hálózattal összekötött napelemes rendszert. Mindemellett az épület projektarányos akadálymentesítését is elvégezték, továbbá az összes belső helyiség tisztasági festést kapott.

A projekt során megvalósított fejlesztések eredményeként egy komfortos, korszerű, energetikailag megújult épületet adhattak át. A felújítás következtében a jövőben csökken az üvegházhatású gázkibocsátás és jelentős energiamegtakarítás érhető el.