KÜLTERÜLETI UTAK FELÚJÍTÁSAEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
KÜLTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE ÉS ERŐGÉPEK BESZERZÉSE

KÜLTERÜLETI UTAK ÚJULTAK MEG

 

Biztonságosabban lehet közlekedni a tápéi Pitypang utcában és a Dorozsmához közeli Öreghegy dűlőben az útfelújítás után, amely a Vidékfejlesztési Program keretében valósult meg 116,2 millió forintos európai uniós támogatásból, és több mint 70 millió forintos önkormányzati forrásból 2019–2020-ban.

A 2020 elejére elkészült Pitypang utca 385 méter hosszon kapott aszfalt burkolatot, ezáltal megnőtt az út teherbírása, és biztonságosabban lehet rajta közlekedni. Ebből 340 méter külterületi útszakasz, amely az uniós támogatásból készült el, 45 méter belterületi szakaszt pedig 100 százalék önerőből újított fel az önkormányzat.

A Széksósi útba torkolló Öreghegy dűlőben három utca – a Baltacin, az Öreghegyi és a Füzértekercs – kapott 1912 méter hosszon bitumen burkolatot, amelyen biztonságosabban lehet közlekedni, és az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Az Öreghegyi utca 350 méteres szakaszán zúzott követ terítettek a földútra a közelben húzódó gázvezeték miatt.

Az Újszentiván község önkormányzatával közös pályázaton beszereztek két erőgépet is a külterületi utak karbantartására. A község 9,9 millió forinttal részesedett a támogatásból. A pályázaton Szeged egy erőgépet szerzett be az utak fenntartására. Újszentiván szintén egy erőgépet tudott beszerezni az utak karbantartásához szükséges kiegészítőkkel (például hótoló, padkakasza).

Az útfelújítások a Külterületi utak fejlesztése és erőgépek beszerzése című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 azonosító számú projektben valósultak meg. A munkát a közbeszerzési eljárásban nyertes cégek végezték: a Pitypang utcában a Harmat és Társai Kft., az Öreghegy dűlőben pedig a NORBO-ÉP Kft.