Kollégiumi út felújításaEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SZEGED, KOLLÉGIUMI ÚT, DOROZSMAI ÚT–FONÓGYÁRI ÚT KÖZÖTTI ÚTSZAKASZ (BELEÉRTVE A KOLLÉGIUMI ÚT–FONÓGYÁRI ÚT CSOMÓPONTJÁT) REKONSTRUKCIÓJA, ÉPÍTÉSE

ÚT ÉPÜLT A VÁLLALKOZÁSOKHOZ

 

Elkészült a Kollégiumi út felújítása, ami lökést adhat a már ott működő vállalkozások fejlődéséhez, és újabb cégek települhetnek az út mellé. A TOP-6.1.5-15-SG1-2016-00001 kódszámú projektre az Európai Unió 800 millió forintot adott, ezt 250 millió forint önrésszel egészítette ki az önkormányzat. Az ünnepélyes útavatót 2019. december 4-én tartották.

 

A Kollégiumi utat a Dorozsmai és a Fonógyári út között 1675 méter hosszan, 8,5 méter szélességben újították fel, aszfaltozták le. A 3-3 méter széles, 2×1 forgalmi sáv mellett 1,25 méter széles zárt kerékpársávot alakítottak ki mindkét irányban. Az út mellett mindkét oldalon 1,5 méter széles, aszfaltos burkolatú, akadálymentes gyalogjárda épült. Nemcsak autóval, kerékpárral és gyalog, hanem tömegközlekedéssel is megközelíthető ezután a Kollégiumi út: 5 autóbusz-megállóhelyet alakítottak ki, akadálymentes járdakapcsolattal, a peronra bevezető taktilis sávval, padokkal, utasvárókkal és kerékpártámaszokkal. A fejlesztés részeként kiépült a közvilágítás, a csapadékvíz-elvezető csatorna, és rendezett zöldterületek teszik szebbé a környezetet. Az önkormányzat kivitelezésében telepítettek a Fonógyári és Kollégiumi út kereszteződésében jelzőlámpákat a csomópont biztonságosabb használata érdekében. Ezenkívül a város 2019 elején közel 650 méter hosszan szennyvízcsatornát építtetett ki a terület ellátására.

 

A Kollégiumi út felújítását a kivitelezési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes Strabag Általános Építő Kft. végezte.

A projekt része volt a Kollégiumi út két végénél lévő csomópont – a Fonógyári úti kereszteződés és a Dorozsmai úthoz való csatlakozás – átépítése is. Ezeket az önkormányzat konzorciumi partnereként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. valósította meg.