Bölcsődék korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
BAGOLY UTCAI BÖLCSŐDE

ÚJ BÖLCSŐDE ÉPÜL SZEGEDEN

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban számos bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi rendelő megújult az elmúlt években Szegeden. A fejlesztés Újszegeden folytatódik, ahol 2022. szeptember 19-én ünnepélyesen elhelyezték az új Bagoly Utcai bölcsőde alapkövét Marostő városrészben. Az új bölcsőde felépítésével egy teljesen zöldmezős beruházás valósul meg.

Az önkormányzat a TOP-6.2.1-19-SG1-2019-00001 számú, „Új bölcsőde építése a Bagoly utcában” című projektben a mai kor elvárásainak megfelelő, energetikailag korszerű és ezáltal gazdaságosan fenntartható, akadálymentesített bölcsődét épít fel a Bagoly utcában, aminek eredményeként a szegedi bölcsődei kapacitás 20 új férőhellyel bővül. A bölcsőde építése 800 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg, amelyet az önkormányzat 285 millió forint önerővel egészít ki.

A beruházásnak köszönhetően a Töltés utcai, korábbi 44 férőhelyes bölcsőde helyett a megnövekedett igényekre tekintettel, egy 20 férőhellyel megemelt, összesen 64 férőhelyes bölcsőde építése valósul meg. A gyerekekről 20 fő dolgozó gondoskodik majd, az új intézményben 5 új álláshely létesül. Az új bölcsőde integrált rendszerben sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésre is szolgál.

A bölcsőde a Bagoly utca 2. szám alatt lesz megtalálható. A jelenleg beépítetlen, 4046/35 helyrajzi számú telken készül majd el az 1544 m2 területű bölcsőde főépület és az ahhoz tartozó 46 m2 alapterületű melléképület, ahol az udvari gyermek mosdók kapnak helyet és itt tárolják majd a kerti játékokat is. Az épületek köré parkosított játszórészek, valamint fedett és nyitott teraszok kerülnek. A parkosított zöldfelület mérete 2210 m2 lesz. Mindkét épület földszintes, extenzív zöldtetővel, pozsgás növényekkel telepítve készül. A homlokzaton fehér felületek lesznek, amelyet játékosan szürke látszóbeton és pink, valamint több árnyalatú kék építőlemez burkolatok törnek meg. A homlokzaton a szürke színű nyílászárók műanyag és alumínium kivitelben, háromrétegű üvegezéssel készülnek el. A főbejárat mellett a telken belül 20 kerékpár elhelyezésére lesz lehetőség, amelyből 10 fedett lesz. Az épület előtti közterületen 16 parkolóhely létesül, amelyből 1 akadálymentesített lesz.

A főépület a fő közlekedőfolyosó mentén két részből áll, ezek a helyiségek az utcafront felől közelíthetőek meg. A gazdasági részen a dolgozók napi működéshez szükséges helyiségek találhatóak meg – irodablokk, öltözők, vizes helyiségek, teakonyha, tárolóhelyiségek. Szintén itt kapott helyet a külön gazdasági bejárattal ellátott konyharész a kiegészítő technológiai helyiségekkel.

Az épület belső udvari részét alakítják ki az ide járó bölcsődés gyerekeknek. Ezen a részen 6, egyenként több mint 50 négyzetméteres gyermekszobát és a hozzájuk kapcsolódó öltözőket, vizesblokkokat és raktárszobákat hoznak létre. Mindegyik csoportszobához közvetlenül tartozik majd az udvaron összesen 6 nagyméretű, burkolt, egyenként több mint 40 négyzetméteres részben fedett és nyitott terasz.

Az épület akadálymentesített lesz, ezért a főbejárat mellett kialakítanak egy akadálymentes mosdót, de lesz külön férfi és női szülői mosdó, amelyből a női mosdó is teljeskörűen akadálymentesített. Az épületben lesz két babakocsi-tároló is.

Az épület gépészetét részben a földszinten, illetve a szellőzést lapostetőn egy zárt, fedett részen helyezik el. A fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát megújuló energiát is biztosító 6 levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épületben padló- és mennyezetfűtést építenek ki, és mennyezethűtés lesz, szerkezettemperálás formájában. Gázbekötés nem készül, a konyhai berendezések mind elektromos működtetésűek lesznek.

Az épület elektromos energia igényét többségében fedező napelemes rendszert telepítenek a tetőn. A belső világítást LED-fényforrások biztosítják, illetve kiépítik az informatikai, kamera- és behatolásjelző-rendszert. Az épület körül és a hátsó játszóudvaron kiselemes beton térkőburkolat, műanyag burkolatú közlekedők, valamint a kinti játszóeszközök alatt gumilapburkolat készül. Az udvaron a gyermekeknek három darab „vizes tocsogó” épül, a tereprendezést követően pedig füvesítik az udvart 1500 m2-en, 25 fával és cserjékkel beültetve, kerti játékokat is telepítenek.

Sebestyén Tibor építész tervei alapján az új Bagoly utcai bölcsőde építésének a közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelezője a szegedi Miksi Bau Kft.

A bölcsődét a tervek szerint 2023 őszén veszik birtokba a gyerekek és az ott dolgozók.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SIHA KÖZI BÖLCSŐDE

MEGÚJULT A SIHA KÖZI BÖLCSŐDE

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban számos bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. A fejlesztés a Siha közi bölcsődében folytatódott. Ez már a hatodik bölcsőde, amelyet a szegedi önkormányzat 2017 óta korszerűsített európai uniós és saját forrásból. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokra tekintettel Botka László polgármester szűk körben, az ünnepélyességet mellőzve adta át a felújított bölcsődét 2020. december 14-én. Az épületet 2021. január 4-én vették birtokba a gyerekek és az ott dolgozók. Az energetikai és családbarát fejlesztésre a TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00001 és a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00007 kódszámú projekt keretében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 314 millió forint európai uniós támogatást használt fel és további 49 millió forint önrésszel egészítette ki a beruházást.

 

Az újrókusi lakótelepen működő, 96 férőhelyes Siha közi bölcsőde az 1980-as években panelelemekből épült. A beruházás során hőszigetelés és új színezett vékonyvakolat került a külső falakra. Korszerű nyílászárókra cserélték a régi ajtókat, ablakokat. A fűtésrendszer is megújult: modernizálták az elavult hőközpontot, kicserélték a csöveket és a radiátorokat. A lapostető hő- és vízszigetelést kapott, valamint napelemeket helyeztek el rajta. Az épületeken kívül és belül is korszerűsítették az elektromos hálózatot és a világítótesteket.

A fejlesztés során korszerűsítették a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a csapadékvíz-elvezetést is. Járdákat építettek a kerítésen kívül és belül. Az épületek napfényes homlokzatára árnyékolókat szereltek. Az akadálymentesítés részeként rámpa épült a főbejárathoz, a vakok és gyengénlátók számára vezetősávokat alakítottak ki, Braille-írásos irányjelző és tájékoztató táblákat helyeztek ki, a hallássérülteket indukciós hurokerősítő készülék segíti, a parkolóban pedig kijelölt helyet hoztak létre a mozgáskorlátozottaknak.

Az épületrészeken belül felújították a padló- és csempeburkolatokat, kifestették a helyiségeket, kicserélték az ajtókat. Korszerűsítették a mosdókat és a vizesblokkokat, kibővítették a tornaszobát, áthelyezték a sószobát. Az udvar is megújult, itt kapott helyet egy új kisvonat és két babaház. Játékokra és bútorokra 2,6 millió forintot fordított az önkormányzat.

A bölcsőde korszerűsítését a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte el.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
GYÍK UTCAI BÖLCSŐDE

MEGÚJULT A GYÍK UTCAI BÖLCSŐDE

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. Ezek sorában 2020. január 31-én átadták a felújított Gyík Utcai Bölcsődét. Az energetikai és családbarát fejlesztésre a TOP-6.5.1-15-SG1-2016-000002 és a TOP-6.2.1-16-SG1-2016-00004 kódszámú projekt keretében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 320,5 millió forint európai uniós támogatást használt fel, és további 59 millió forint önrésszel egészített ki a beruházást.

A korszerűsítés során megtörtént a külső falak utólagos hőszigetelése, új homlokzati vakolat, úgynevezett vékonyvakolat készítése. A homlokzati nyílászárók cseréjére is sor került, korszerű hőszigetelő nyílászárók kerültek a régiek helyére. Lecserélték a hideg- és melegburkolatokat, teljes felújító belső festést kaptak a falak, és új beltéri ajtókat helyeztek el. Korszerűsítették a fűtésrendszert, a hőközpontot, a víz- és szennyvízhálózatot, felújították az elavult vizesblokkokat, és új csapadékvíz-elvezetési rendszert is kialakítottak. Rekonstruálták az elektromos hálózatot, és ahol szükséges volt, álmennyezetet építettek a vezetékek eltakarására.

Felújították a lapos tetőt, modernizálták annak hő- és vízszigetelését, és napelemeket helyeztek el rajta.

A bölcsőde akadálymentesítése keretében mozgáskorlátozott parkolót és akadálymentes bejáratot alakítottak ki rámpákkal. Ezenfelül a vakok és gyengénlátók részére taktilis vezetősávokat hoztak létre, valamint irányjelző és tájékoztató táblákat helyeztek ki, rajtuk Braille-betűs feliratokkal, a hallássérültek részére pedig indukciós hurokerősítő készüléket szereztek be.

A kivitelező a Partiskum-Bau Kft. volt, a műszaki ellenőrzési feladatokat a JA-Consulting Kft. látta el.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SZENTMIHÁLYI BÖLCSŐDE

MEGÚJULT A SZENTMIHÁLYI BÖLCSŐDE

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. Ezek sorában 2019. július 5-én átadták a felújított Szentmihályi bölcsődét is. A fejlesztésre TOP-6.2.1-16 kódszámú projekt keretében az Szeged MJV Önkormányzata 65,5 millió forintot nyert, amit 43 millió forint önrésszel egészített ki.

A kivitelező a Partiscum Bau Kft. volt, a műszaki ellenőrzési feladatokat a SZEVIBER Mérnök Iroda Kft. látta el. A felújítás idejére a gyermekeket a közelben lévő korábbi általános iskolai étkezde és napközi átalakított épületében biztosították.

A 25 férőhelyes Szentmihályi bölcsőde két épülete 1959-ben épült, átfogó korszerűsítésre azóta nem került sor, így az épület nem felelt meg a mai korszerű követelményeknek. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt.

Az épület tartószerkezetei épeknek, az állapotuk megfelelőnek bizonyult, de energetikai korszerűsítésre szorult. A bölcsőde kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelő rétegei megújultak. Cserélték a homlokzati nyílászárókat, felújították a vizesblokkokat, korszerűsítették a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélték a burkolatokat, továbbá a főépületben teljes egészében új elektromos hálózat készült. A gyermekek és a gondozók örömére udvari játékok és beltéri bútorok kerültek beszerzésre csaknem 1,3 millió forint értékben.

A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósult; akadálymentesített parkolót, rámpát, bejáratot, mosdót építettek ki. A gyengénlátók számára kontrasztos burkolatokat, Braille-betűs feliratokat, a hallássérültek számára indukciós rendszert alakítottak ki.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
DOBÓ UTCAI BÖLCSŐDE

2017 júliusában  adták át a teljesen felújított Dobó utcai bölcsődét, melynek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1-15 kódszámú intézkedése 44,64 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, 8,53 millió forintot biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A 2017  június végén elkészült és átadott Cső utcai bölcsőde után a Dobó utcai bölcsőde felújítása is lezárult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Az Alsóvároson található bölcsőde a város egyik legrégebbi bölcsődéje. Az 1867-ben épült épület már nem felelt meg a kor követelményeinek, a beruházás célja az volt, hogy a 30 férőhelyes bölcsődét műszakilag színvonalassá, energetikailag gazdaságosan üzemeltethetővé tegyék. A kivitelező DOMI Épületgépészeti Kft. határidőre elkészült a bölcsőde felújításával. Az infrastrukturális fejlesztések eredményeként megvalósult a homlokzat és a födém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, az akadálymentesítés és a burkolatcsere is. Modernizálták a csapadékvíz elvezetést, a homlokzati és pinceablakokat új nyílászárókra cserélték, korszerűsítették az épületgépészeti berendezéseket és felújították az elektromos hálózatot. Nemcsak műszakilag és energetikailag, de esztétikailag is megújult az épület. Lecserélték a burkolatot a vizesblokkokban, a foglalkoztatókban és részben a közösségi terekben is. A belső ajtókat felújították vagy újakra cserélték, a falak pedig megújító festést kaptak. Egy új ajtó beépítésével a fedett terasz két szobából közvetlenül, egyből pedig közlekedőn keresztül vált elérhetővé. Az akadálymentes közlekedés az utcáról a terasz felé biztosított, ahol emelőpad segíti az akadálymentes bejutást, akadálymentesített mosdó épült, illetve az épület előtt akadálymentes parkolóhelyet alakítottak ki.

A bölcsőde több mint 1 millió forint értékben új udvari játszóeszközöket és bútorokat is kapott.

2017 júliusában  adták át a teljesen felújított Dobó utcai bölcsődét, melynek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1-15 kódszámú intézkedése 44,64 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, 8,53 millió forintot biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A 2017  június végén elkészült és átadott Cső utcai bölcsőde után a Dobó utcai bölcsőde felújítása is lezárult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Az Alsóvároson található bölcsőde a város egyik legrégebbi bölcsődéje. Az 1867-ben épült épület már nem felelt meg a kor követelményeinek, a beruházás célja az volt, hogy a 30 férőhelyes bölcsődét műszakilag színvonalassá, energetikailag gazdaságosan üzemeltethetővé tegyék. A kivitelező DOMI Épületgépészeti Kft. határidőre elkészült a bölcsőde felújításával. Az infrastrukturális fejlesztések eredményeként megvalósult a homlokzat és a födém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, az akadálymentesítés és a burkolatcsere is. Modernizálták a csapadékvíz elvezetést, a homlokzati és pinceablakokat új nyílászárókra cserélték, korszerűsítették az épületgépészeti berendezéseket és felújították az elektromos hálózatot. Nemcsak műszakilag és energetikailag, de esztétikailag is megújult az épület. Lecserélték a burkolatot a vizesblokkokban, a foglalkoztatókban és részben a közösségi terekben is. A belső ajtókat felújították vagy újakra cserélték, a falak pedig megújító festést kaptak. Egy új ajtó beépítésével a fedett terasz két szobából közvetlenül, egyből pedig közlekedőn keresztül vált elérhetővé. Az akadálymentes közlekedés az utcáról a terasz felé biztosított, ahol emelőpad segíti az akadálymentes bejutást, akadálymentesített mosdó épült, illetve az épület előtt akadálymentes parkolóhelyet alakítottak ki.

A bölcsőde több mint 1 millió forint értékben új udvari játszóeszközöket és bútorokat is kapott.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
AGYAGOS UTCAI BÖLCSŐDE

2018 márciusában kezdődött el az Agyagos utcai bölcsőde komplex felújítása, miután a szegedi Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében két uniós konstrukcióban is sikeres támogatási kérelmet nyújtott be. Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése”c. felhívás keretében 154 millió forint, míg a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” c. felhívás keretében 108 millió forint állt rendelkezésre a bölcsőde modernizálására. Az Önkormányzat további 49 millió forinttal egészítette ki a támogatási összegeket. A 2017 során szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újult meg a Dobó és Cső utcai bölcsőde, ezúttal pedig az Agyagos utcai épület korszerűsítésére is sor került. A makkosházi városrészben található, 1980-as években épült intézmény a város egyik legnagyobb bölcsődéje. Az évek során többször végeztek rajta karbantartási munkálatokat, ám igazán átfogó felújításra korábban nem került sor. Ennek következtében időszerűvé vált a teljeskörű modernizálás, amelynek idejére az itt gondozás alatt álló gyermekeket a Hajlat utcai, a Cső utcai és a Rókusi Körúti bölcsődében helyezték el.

Az Agyagos utcai intézmény földszintes kialakítású, lapostetős, 3 fő tagból álló épület, amelyeket nyaktagok kötnek össze. A beruházás során kisebb épületszerkezeti változtatások történtek, burkolatcserét hajtottak végre, leszigetelték a homlokzatokat és lapostetőt, kicserélték a nyílászárókat és a megújuló energiaforrások kihasználása érdekében az elektromos hálózatot új napelemes rendszerrel modernizálták. A projekt keretén belül az intézmény új villámvédelmet kapott, új padlóburkolatot fektettek le, valamint a falfelületek megújító festést kaptak. Mindemellett felújították a vizesblokkokat, megújult az épület csapadékvíz elvezetési rendszere, valamint akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki. Az épületen kívüli munkálatok keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentessé tették, az intézmény előtt pedig egy betonozott, akadálymentes parkoló és egy új fedett kerékpártároló is épült. A bölcsőde 72 kisgyermek számára biztosít férőhelyet. A felújításnak köszönhetően a gyermekek korszerűsített, modern körülmények közé térhetnek vissza.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
CSŐ UTCAI BÖLCSŐDE

2017 június végén adták át a teljesen felújított Cső utcai bölcsődét, melynek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1-15 kódszámú intézkedése 134,09 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, több mint 32 millió forintot biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. 2017 január 4-én kezdték el elsőként a Cső utcai bölcsőde felújítását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A közel 34 milliárdos uniós fejlesztési forrásból 8 milliárdot fordítanak oktatási intézmények felújítására. Az Északi városrészben található, 1979-ben épült bölcsőde komplex korszerűsítésére az átadása óta nem került sor. Ennek következtében rossz volt az épület hőmegtartása, már nem felelt meg a mai kor követelményeinek.

Az intézmény földszintes kialakítású, lapostetős, 3 fő tagból álló épület, amelyeket nyaktagok kötnek össze. A kivitelező Berill Invest Kft. határidőre elkészült a bölcsőde felújításával. A műszaki és infrastrukturális fejlesztések eredményeként korszerűbb lett a fűtési rendszer, újak a homlokzati nyílászárók, az épület teljes homlokzata utólagos hőszigetelést kapott, valamint a tetőfödém utólagos hő-és vízszigetelése is megvalósult. Felújították a vizesblokkokat, új akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki, a konyhai helyiségekben gépi szellőztetést építettek ki. Az elektromos hálózatot felújították, megújuló energiaforrás: 4 kw-os napelemes rendszer kiépítésével. Az épületen kívüli felújítások keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentesítették, és cserélték az udvari járdaburkolatot. Szeged város saját forrásából kicserélték a foglalkoztató helyiségekben a belső ajtókat, PVC burkolatokat, falvédő lábazatburkolatokat, radiátorokat. A tornaszoba, étkező, iroda és elsősegély nyújtó helyiségek is új PVC burkolatot kaptak. Közlekedőkben, folyosókon kicserélték a radiátorokat. Az épületben 8 db 12 fős csoportszoba 96 kisgyermek számára biztosít férőhelyet. A felújításnak köszönhetően a gyermekek sokkal jobb és korszerűbb körülmények közé térhetnek vissza.