A SZÁZÉVES BELVÁROSI MOZI FEJLESZTÉSEEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
A SZÁZÉVES BELVÁROSI MOZI ENERGETIKAI ÉS TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE

A SZÁZÉVES BELVÁROSI MOZI MEGÚJULVA VÁRJA A NÉZŐKET

 

Megújulva ünnepli 2020-ban százéves fennállását a szegedi Belvárosi mozi. A 2019. december 18-i megnyitóval a fejlesztés első üteme zárult le; megvalósult az épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A mozi két pályázatból (A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése, TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00002, A 100 éves Belvárosi Mozi energetikai korszerűsítése, TOP-6.5.1-16-SG1-2018-00002) összesen 762,32 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert energetikai korszerűsítésre és turisztikai fejlesztésekre. Szeged önkormányzata 200 millió forint önerővel egészítette ki a beruházást.

 

A 11 hónapig tartó rekonstrukció során megtörtént az épület energetikai modernizációja. Hőszigetelést kapott a tetőfödém, és felújították a nyílászárókat. A tetőre 150 négyzetméter napelem panel került. Az energetikai beruházásnak köszönhetően 45 százalékos gáz- és villamosenergia-megtakarítás érhető el. Az energiatakarékosság jegyében megújult a szellőztetőrendszer és a világítás is.

A legszembetűnőbb változás, hogy az átalakítások során tágas terek nyíltak meg a látogatóközönség számára. A falak és berendezések világos, visszafogott színvilága a régi idők eleganciáját idézi. Újdonság, hogy az ötszintes épület a pincétől a padlásig akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.

 

Az ország legnagyobb moziterme, a Zsigmond Vilmos terem 21. századi hangrendszert, hangszigetelést és vetítővásznat kapott. Az új filmvászon jelenleg a második legnagyobb mozivászon hazánkban. Nagyobb lett a színpad is, amely a koncerteknek és előadásoknak biztosít kedvezőbb feltételeket A falakat új burkolat borítja, a nézők kényelmét vadonatúj, királykék székek szolgálják. A Balázs Béla terem és a Csőke József terem ezentúl belülről, közvetlenül is elérhető a nézők számára.

A fejlesztés második ütemében 2020 tavaszára elkészülnek a turisztikai látványosságok, és megnyílik a VR Mozi és Filmes Élménytár, valamint egy VR Game Room is helyet kap az épületben.