Szeged Móra-park szökőkút

ZÖLDEBB LETT A BELVÁROS: MEGÚJULT HÁROM PARK, KÉSZ AZ ÚJ SZÖKŐKÚT

| Hírek, Sajtóközlemények

Ünnepélyes projektátadó rendezvényen jelentették be, hogy látványosan átalakult a Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér. A rendezvény pótlására a koronavírus-járványhelyzet miatt került most sor. Még zöldebb környezetben várják játszó- és pihenőhelyek, sportolási, szórakozási lehetőségek a gyerekeket és a felnőtteket. Megépült a szegediek által megszavazott szökőkút is. A fejlesztések európai uniós és önkormányzati forrásból valósultak meg.

A liget, Odessza és Belső-Tarján után a Belváros egy része is megújult a Zöld város programban.  A beruházással új zöldterületeket hoztak létre, a már meglévőket pedig megújították, továbbá pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtettek – mindez 28 ezer négyzetmétert érint a Roosevelt téren, a Móra-parkban és a Stefánián. A Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című, TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00004 azonosító számú projekt megvalósítására az önkormányzat 850 millió forint európai uniós támogatást és 827,5 millió forint saját forrást használt fel – összesen 1 milliárd 677,5 millió forintot.

Zöld város Belváros projektátadó Szeged Táncegyüttes
Szeged Táncegyüttes fellépése az ünnepélyes projektátadó rendezvényen

A Móra-parkban 4 díszfát, 12 tiszafát és 3500 virágot ültettek. A Stefánián 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek. A Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér gyepe megújult, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is ültettek. A kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra-parkban automata rendszer gondoskodik. A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak. Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot térfigyelő kamerák növelik.

Szeged Zöld város Belváros Roosevelt tér
A megújult Roosevelt tér

A Stefánia parkjában a sportolni vágyók számára fitnesz eszközöket helyeztek el. A gyerekek megmászhatják a partra vetett halat vagy a gumidombot, felülhetnek a felújított forgó tányérra, futhatnak a mókuskerékben, vagy labdázhatnak a pázsiton, amely a Lidice emlékkő előtt terül el. Itt nyáron akár napfürdőzni is lehet. Aki pihenni, beszélgetni szeretne, kipróbálhatja a hintapadot, de talál székeket, a fák körül kőülőkét. A parkot ladik formájú növényágyak díszítik. Éjszaka míves kandeláberek világítják meg a területet.

Szeged Stefánia park fitnesz
A megújult Stefánia parkban pihenni és sportolni is lehet

A Móra-parkban korszerű, víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút épült a régi helyén – olyan, amilyet a szegediek szavaztak meg 2016-ban. A 110 fúvókával és a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni. A hangszórókból elsősorban klasszikus muzsika szól (például Brahms, Vivaldi, Liszt, Strauss művei), de A Karib-tenger kalózai című film zenéje is felcsendül – 13 és 19 óra között minden egész órakor elhangzik egy, két vagy három zeneszám, miközben a sakktáblamintás felületről feltörnek a vízoszlopok. A szökőkút feszített víztükörrel is látványos, a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik. Harmadik funkcióját kikapcsolt, vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként tölti be. A szökőkút és a híd között lépcsőzetes padsorokat alakítottak ki.

Meg lehet pihenni a múlt század elejének hangulatát felidéző padokon is, amelyeket régi fotók alapján készítettek el. A szökőkút négy sarkánál egy-egy fényoszlop világít éjszaka. Ebben a projektben újult meg a két oldalról a múzeum főbejáratához vezető rámpa felülete, valamint a kiállítóhely épületének külső díszvilágítása.

Az átépített Móra-parkban úgy helyezték át az eddig takarásban, előnytelen pozícióban lévő szobrokat, hogy jól láthatók legyenek. Ha szemben állunk a múzeummal, a lépcsőtől balra a Móra Ferencnek emléket állító kompozíció látható, jobbra pedig Tömörkény István alakja magasodik. Az új szökőkút Belváros felé eső sétánya mentén helyezték el Mikszáth Kálmán és Reizner János mellszobrát. Az alkotásokat restaurálták.

A Roosevelt tér megújult játszóterén integrált játszóeszközöket is elhelyeztek, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak. Van itt például trambulin, kötélpiramis, kötélforgó, várat formázó mászóka, hinta (ebből külön a kerekesszékeseknek), továbbá homokozó és kavicsozó. A játszóteret színes gumifelületek teszik biztonságossá. Térelválasztóként és ülőhelyként is szolgálnak a kővel töltött acélrácsos szerkezetek (gabionok). A területet energiatakarékos LED-lámpák világítják meg.

Zöld város Belváros Roosevelt tér játszótér
Játszóeszköz a Roosevelt téren

A Zöld város projekt részeként megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája. Átépítették a Stefánia parkja melletti kiemelt szegélyt, a múzeumnál lévő trolimegállót és a színháznál a Vaszy Viktor térről az úton átvezető gyalogátkelőhely védőszigetét. A Stefániáról a múzeum épülete mögött létrehozott parkolóba hajthatnak be az intézmény dolgozói.

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00