Megújul a Siha közi bölcsőde

| Hírek, Sajtóközlemények

Elkezdték a Siha közi bölcsőde korszerűsítését Szegeden – ez négy év alatt a hatodik ilyen intézmény, amely megújul.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban számos bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. A fejlesztés a Siha közi bölcsődében folytatódik, ahol ma elkezdték az intézmény korszerűsítését. Az energetikai és családbarát fejlesztésre a TOP-6.5.1-15-SG1-2016-00001 és a TOP-6.2.1-16-SG1-2018-00007 kódszámú projekt keretében Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 313,8 millió forint európai uniós támogatást használ fel, és további 31 millió forint önrésszel egészíti ki a beruházást.

Az újrókusi lakótelepen működő Siha közi bölcsőde az 1980-as években panelelemekből épült, jelenleg 96 férőhelyes. A felújítás során hőszigetelés és új vakolat kerül a külső falakra. Korszerű nyílászárókra cserélik a régi ajtókat, ablakokat. A fűtésrendszer is megújul: modernizálják az elavult hőközpontot, kicserélik a csöveket és a radiátorokat. A lapos tető hő- és vízszigetelést kap, valamint napelemeket szerelnek rá. Az épületeken kívül és belül is korszerűsítik az elektromos hálózatot és a világítótesteket. Ezekkel a fejlesztésekkel jelentősen csökkenni fog a bölcsőde energiafelhasználása, ráadásul az energia egy része megújuló forrásból származik majd, és kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, tisztábbá, egészségesebbé válik a környezet.

Bontással kezdődött a felújítás a bölcsődében. (Fotók: Iványi Aurél)

A fejlesztés során korszerűsítik a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a csapadékvíz-elvezetést is. Járdákat építenek a kerítésen kívül és belül. Az akadálymentesítés részeként rámpa épül a bejárathoz, a vakok és gyengén látók számára taktilis vezetősávokat alakítanak ki, irányjelző és tájékoztató táblákat helyeznek ki Braille-betűs feliratokkal, a hallássérültek részére indukciós hurokerősítő készüléket szereznek be, a parkolóban pedig kijelölt hely lesz a mozgáskorlátozottaknak.

A bölcsőde helyiségeiben felújítják a padlóburkolatokat, lefestik a falakat, kicserélik az ajtókat. Korszerűsítik a mosdókat és a vizesblokkokat, kibővítik a tornaszobát, áthelyezik a sószobát. Az udvar is megújul, és árnyékolókat szerelnek az épületek napfényes homlokzatára. 3 millió forint értékben új játékokat és bútorokat is kap az intézmény.

A bölcsőde korszerűsítését a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végzi. A felújított bölcsődét a tervek szerint jövő év elején vehetik birtokba a gyerekek és az ott dolgozók.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 2017 óta öt szegedi bölcsőde – a Cső, a Dobó, az Agyagos és a Gyík utcai, valamint a szentmihályi – újult meg összesen 1 milliárd 18 millió 200 ezer forintból – ebből 826,7 millió forint származott uniós forrásból és 191,5 millió forint önkormányzati támogatásból.

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00