Megújult a Garam utcai óvoda

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. 2018 decemberében megtörtént a Garam utcai óvoda átadása is, befejeződött az intézmény felújítása. A fejlesztéshez TOP-6.2.1-15 kódszámú projekt keretében az önkormányzat 193,594 millió forintot nyert.

 

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárult; a beruházás értéke így bruttó 336 millió forint. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. volt. A felújítási munkálatok idejére a 162 Garam utcai ovist ideiglenesen a Teréz utcai óvodában helyezték el. A kivitelezési munkák 4 hónapot vettek igénybe. A Garam utcai óvoda 1985-ben épült, és átfogó korszerűsítésére azóta nem került sor, így az épület már nem felelt meg a mai követelményeknek. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése volt.

Az épület tartószerkezetei épek és állapotuk megfelelő volt, de az óvodát energetikailag korszerűsíteni kellett. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kapott, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegei megújultak. Cserélték a homlokzati nyílászárókat, felújították a vizesblokkokat, korszerűsítették a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélték a burkolatokat és az udvart is rendezték. Új, korszerű hőszigetelő bukó-nyíló ablakokat és ajtókat építettek be, a külső ablakpárkányok alumínium fedést kaptak, a csoportszobáknál árnyékolókat raktak fel, valamint a szükséges helyeken szúnyoghálókat is felszereltek. A belső terek kapcsolatai részben megváltoztak, felújították az öltözőket, újrafestették a falakat, egyes helyiségekben az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet építettek ki. Az elavult hőközpontot és a teljes fűtési rendszert modernizálták, és a belső elektromos hálózatot is rekonstruálták. A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósult, akadálymentesített bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert építettek ki.

A Garam utcai óvoda felújításával párhuzamosan a Tünde téri óvoda korszerűsítése is elkezdődött. A 148 férőhelyes Tünde téri óvoda felújítására az önkormányzat szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 224,232 millió forintot. A beruházás értéke itt is meghaladja a bruttó 331 millió forintot. A fejlesztés  2019 januárjában készült el. Az óvodafejlesztési program első ütemében eddig elkészült a Tabán utcai és az Építő utcai óvoda felújítása. Következik a Kemes utcai és a Klebelsbergtelepi intézmény fejlesztése.

 

További információ:

Szeged MJV Polgármesteri Hivatal

Szabó C. Szilárd, sajtófőnök

T.: 62/564-098, E: szabo.szilard@szeged.eu

W: www.szegedvaros.hu/fejlesztesek-2014-2020/

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00