Zöld város – OdesszaEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA ODESSZA AKCIÓTERÜLETEN

Azonosító szám: TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00001

A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner: Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.
A projekt címe: Zöld város kialakítása Odessza akcióterületen
A szerződött támogatás összege: 819.996.150 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A kivitelezési munkákat, a közbeszerzési eljárás nyerteseként a HPQ Plus Kft. és az Alapközmű Kft. alkotta Konzorcium végzi. A projekt célja az Odessza akcióterület új életre keltése: a zöldfelületek és a közterületek megújítása, az aktív szabadidős tevékenységek infrastrukturális feltételeinek javítása, bővítése.
Az Odessza akcióterület a Torontál tér – Székely sor – Temesvári krt. – Újszegedi vasútvonal – Alsó kikötő sor – Torontál tér által határolt területet jelenti, itt található Szeged legrégebbi lakótelepe. A projekt során új zöldterületek jönnek létre, a már meglévők megújulnak öntözőrendszer kialakításával, a városi aktív kikapcsolódás infrastrukturális feltételei javulnak, bővülnek (sétányok, játszóterek, sportpályák, kültéri fitness). Gazdaságélénkítő tevékenységként megújul a helyi kispiac. A zöldfelületek jobb elérhetősége érdekében járdaépítés, gyalogátkelőhelyek létesítése és akadálymentes autóbuszmegálló peronok kialakítása történik, továbbá kerékpártámaszok kerülnek kihelyezésre, korszerűsítik a közvilágítást is. A helyi identitás erősítését célozza a természetismereti és a helyismereti tanösvény kialakítása.
A fejlesztések eredményeként javul a városrész általános környezeti állapota és a lakosság életminősége.
A teljesen megújult Odessza akcióterület átadására a tervek szerint 2019 tavaszán kerül sor.

A projekt kezdési dátuma: 2017. május 2.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. július 31.
A projekt azonosító száma: TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00001

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.

A program részeként újul meg az újszegedi liget, közterületek, parkok és játszóterek az Odessza, Tarján városrészekben és a Belvárosban.

Odessza városrész látványtervei

Odessza városrész zöldebb, szebb és élhetőbb lesz

Odessza városrész minden közterülete újjászületik a projekt során. Bővülnek a zöldterületek, megfiatalodnak a közterek. A zöld környezet fenntarthatóságát öntözőrendszer biztosítja majd. Az aktív kikapcsolódás érdekében bővülnek és megszépülnek a sétányok, a játszóterek, a sportpályák, és egy új kültéri fitneszpálya is épül. Korondi utcában új helytörténeti sétányt létesítenek, térképekkel és fotókkal a városrészről. A környék növényzetét, természeti értékeit bemutató természetismereti tanösvény is épül. Megújul a helyi kispiac: bővülnek az árusítóhelyek, lesz ivókút és mosóhely is. A városrészben új járdákat és gyalogátkelőhelyeket hoznak létre, valamint akadálymentesítik az autóbuszmegállókat, kerékpártárolót telepítenek és korszerűsítik a világítást.

Kapcsolódó tartalmak

KEZDŐDIK A PARKOSÍTÁS ODESSZÁBAN IS

| Sajtóközlemények

Zöldváros fejlesztési program indult 201..

Nyitórendezvény

| Események

KEZDŐDIK A PARKOSÍTÁS ODESSZÁBAN IS ...