Zöld város – Belső-TarjánEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
Zöld város kialakítása Belső-Tarján akcióterületen

Azonosító szám: TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00002

A Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Konzorciumi partner: Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.
A projekt címe: Zöld város kialakítása Belső-Tarján akcióterületen
A szerződött támogatás összege: 989.999.940 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt konzorciumi formában valósul meg. A projekt tevékenységei az előkészítő szakaszban: tanulmányterv, engedélyes és kiviteli tervek, megalapozó tanulmányok elkészítése, a tervezési folyamatot megalapozó műszaki szakértői vizsgálatok elvégzése és közbeszerzések lefolytatása.

A megvalósítási szakasz tevékenységei:

Akcióterületi zöld felületek kialakítása, felújítása – Piroska téri játszótér zöldfelületeinek rekonstrukciója – Erős János utcai kis játszótér zöldfelületeinek rekonstrukciója – Csongor és Tünde tér (köztér, vízjáték) zöldfelületeinek rekonstrukciója – József Attila sugárút – Tarján széle tömbbelső (nagy játszótér, pihenő park) zöldfelületeinek rekonstrukciója – Építő utca – Hajlat utca zöldfelületeinek rekonstrukciója – Róna utca és Retek utca zöldfelületeinek rekonstrukciója – A növényállomány kezelése a teljes terület vonatkozásában.

A szabadidő aktív eltöltését támogató zöldfelületek és rekreációs terek kialakítása – Piroska téri játszótér sport és játékeleminek felújítása – József Attila sgt.-Tarján széle tömbbelső (nagy játszótér, pihenő park) sport és játékeleminek felújítása. Két új kutyafuttató kialakítása a Retek utcábanés a Budapesti körútnál. A Pósz Jenő utcai kis játszótér és sportpálya felújítása – Építő utca – Hajlat utca sport és játékeleminek felújítása – Gyermek KRESZ pálya kialakítása – Hajlat utca Közösségi kertek kialakítása a Dandár utcában, a Debreceni utcában, valamint a Táltos Iskola mellett.

A Máltai játszótér és sportcentrum közösségi célokat szolgáló megújítása.
Kiskereskedelmi üzletek kínálatát kiegészítő termékeket forgalmazó helyi piac minőségi fejlesztése a Retek utcában.

Fogadóterek kialakítása a József Attila sugárút és a Retek utca sarkán, valamint a József Attila sugárút és a Budapesti körút sarkán található teresedések esetében – A közterület rendezése az akcióterület több pontján (pl. Csongor és Tünde tér, Hajlat utca) – Az akcióterületen található parkolók minőségi és mennyiségi fejlesztése. – Több ponton az önkormányzati belterületi közúthálózat zöldterület-használatot segítő felújítása, bukkanók kihelyezése, rekonstrukciója

Soft programok megvalósítása: Első tarjáni kavalkád és közösségi fórum. Számos családi felvétel áll rendelkezésre Tarján városrész, illetve Belső-Tarján építésének időszakából. A filmek bemutatására szerkesztett formában, háttérzenével közösségi program keretében kerül sor.

A városrész jelenét és jövőjét bemutató rajzpályázat, melyet a területen, illetve annak közvetlen környezetében elhelyezkedő iskolákban hirdet meg az önkormányzat, és novella pályázat („Hogyan látom Tarjánt?”), melyre a helyi lakosok nyújthatnak be anyagot. A pályázatok elektronikusan, internetes felületen is megtekinthetők lesznek, a nyertes pályázók a díjakat a projektzáró rendezvényén vehetik át.

A közösségi programot – illetve az ehhez kapcsolódó projektzáró rendezvényt – a Tarján múltját bemutató nyilvános vetítés zárja majd.

A projekt kezdési dátuma: 2017. április 26.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 4. negyedév
A projekt azonosító száma: TOP-6.3.2-16-SG1-2017-00002

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.

A program részeként újul meg az újszegedi liget, közterületek, parkok és játszóterek az Odessza, Tarján városrészekben és a Belvárosban.

Belső-Tarján városrész látványtervei

Megfiatalodott a Belső-Tarján városrész

Belső-Tarján városrész komplex fejlesztése során megfiatalodtak a közterek, játszóterek, utak, járdák. Megszépültek a parkok, sétányok zöldterületei a Piroska téri játszótéren, az Erős János utcai kis játszótéren, a Csongor téren és Tünde téren vízjátékkal, a József Attila sugárúton, a Tarján széle tömbbelső játszóterén és pihenő parkjában, az Építő utcában, a Hajlat utcában, a Róna utcában és a Retek utcában.

Kedvezőbbé váltak a szabadidő aktív eltöltésének feltételei: megújult a Piroska téren a játszótér, a Tarján széle tömbbelső játszótere és pihenő parkja, a Pósz Jenő utcai kis játszótér és sportpálya, gyermek KRESZ pálya létesült, a Retek utcában és a Budapesti körútnál két új kutyafuttatót alakítottak ki, míg a Dandár utcában, a Debreceni utcában, valamint a Táltos Iskola mellett közösségi kerteket építettek. Megszépült a közösségi célokat szolgáló Máltai játszótér és sportcentrum.

Megújult a helyi kispiac a Retek utcában. Fejlesztésre került a kapcsolódó közlekedési hálózat is: járdák, kerékpárutak, utak és parkolók.

Kapcsolódó tartalmak

MEGÚJULT ÉS ZÖLDEBB LETT BELSŐ-TARJÁN

| Sajtóközlemények

Befejeződött Belső-Tarján városrész fejl..

Belső-Tarján átadó ünnepség

| Események

A MEGÚJULT BELSŐ-TARJÁN ÁTADÁSA ...

KEZDŐDIK BELSŐ-TARJÁN FELÚJÍTÁSA

| Sajtóközlemények

A Terület- és Településfejlesztési Opera..

Nyitórendezvény

| Események

KEZDŐDIK BELSŐ-TARJÁN FELÚJÍTÁSA ...