Óvodák korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TABÁN ÉS ÉPÍTŐ UTCAI ÓVODA

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az idei évben megkezdi a szegedi óvodák korszerűsítését. A szegedi óvodafejlesztési program két helyszínen indul: a Tabán Utcai Óvodában és az Építő Utcai Óvodában. A fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1 kódszámú intézkedésből nyert támogatást az önkormányzat: a Tabán Utcai Óvoda felújítására 137,18 millió forintot, az Építő Utcai Óvoda rekonstrukciójára pedig 173,41 millió forintot. A munkálatok a tervek szerint a Tabán utcában négy hónapig, az Építő utcában három hónapig tartanak majd.

A szegedi óvodafejlesztési program két helyszínen indul: a Tabán Utcai Óvodában és az Építő Utcai Óvodában. A Tabán utcai óvodásokat a felújítás idejére a Temesvári körúti óvodában helyezik el. Az Önkormányzat a 102 gyermek utaztatásához 2 buszt biztosít, mellyel a gyerekeket reggel átviszik felnőtt kísérettel Újszegedre, délután pedig visszaszállítják.

A Tabán Utcai Óvoda 1979-ben épült, három szárnyból álló épületegyüttesét az építése óta nem újították fel, a mostani átfogó korszerűsítés célja, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az épület működését. Az épület külső része és a padlástér hőszigetelést kap, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, egyúttal hőszigetelő bukó-nyíló ablakokat és biztonsági üvegezésű ajtókat építenek be. Korszerűsítik a fűtésrendszert, valamint felújítják a vizes blokkokat. Teljesen lecserélik a burkolatot és az óvoda udvarát is rendezik. Megújul a főbejárat környéke, kialakítanak egy előtetőt, az akadálymentesítés és balesetveszély csökkentése érdekében pedig új járdaburkolatot raknak le. Mintegy 3 millió forint értékben új udvari játékokat is kapnak az óvodások. A csoportszobák ablakaira redőnyöket és szúnyoghálókat szerelnek fel, illetve az ablakpárkányokra kívülről fedést helyeznek el. Belül a padlókat is teljesen felújítják, lecserélik a hideg- és meleg burkolatokat, megújulnak az öltözők, kialakítanak akadálymentesített mosdót, a szükséges helyeken gépi szellőztetést építenek ki és újrafestik a falakat. Mindezek mellett a beruházás részeként modernizálják a hőközpontot, rekonstruálják az elektromos hálózatot és ahol szükséges álmennyezetet építenek a vezetékek eltakarására.

Szintén most indul az Építő utcai Óvoda felújítása. Az ide járó óvodásokat a Sólyom utcában található Rókás Óvodában helyezik el a munkálatok idejére. A 100 fő befogadására alkalmas Építő utcai óvoda 1974-75-ben épült, azóta nem került sor átfogó felújításra.

A tervezetten 3 hónapig tartó komplex felújítás során energetikailag korszerűsítik az épületet, hőszigetelik a homlokzatokat, teljesen megújítják a tető hő- és vízszigetelését, újakra cserélik a homlokzati nyílászárókat, a foglalkoztatók nyílászáróira pedig alumínium zsaluziát szerelnek fel a túlzott felmelegedés ellen. A bejárati épületrészt a babaházakkal együtt, valamint a használaton kívüli zsinórpadlást elbontják. A bejárat akadálymentesítése érdekében új bejárati előcsarnokot és rámpát építenek, továbbá akadálymentes illemhelyet és mosdót is kialakítanak. Az udvari részeken a térburkolatot részben elbontják, részben pedig kiegészítéseket és új térburkolatot raknak le. A belső térben szintén cserélik a burkolatot, a folyosókon parketta helyett kerámia padló lesz, a csoportszobák és a tornaszoba meglévő parketta burkolatát felújítják. Teljes felújító belső festésre is sor kerül és lecserélik a beltéri ajtókat. A belső elektromos hálózatot, a gépészeti és fűtésrendszert is korszerűsítik. A használaton kívüli zuhanyzókat megszüntetik és a helyére új dolgozói szociális részt építenek. Megújul az óvoda bútorzata is, az óvodások új ágyakat, öltözőszekrényeket, asztalokat, gyermekszékeket és fejlesztő játékokat kapnak csaknem 3 millió forint értékben.

A projekt befejeződésével mindkét helyszínen teljesen megújult és modernizált óvodába térhetnek vissza az óvodások. Idén a tervek szerint további három szegedi óvoda rekonstrukciója indulhat el.

Óvodák korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
GARAM UTCAI ÓVODA

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. A mai nappal megtörtént a Garam utcai óvoda munkaterület átadása is, és ott is elkezdik a felújítást. A TOP-6.2.1-15 kódszámú projekt keretében az önkormányzat 193,594 millió forintot nyert. Az óvoda várhatóan november végére készül el.

 

A fejlesztéshez az önkormányzat előreláthatólag önrésszel is hozzájárul; a beruházás értéke bruttó 343 millió forint lesz. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. A felújítási munkálatok idejére a Garam utcai ovisokat ideiglenesen a Teréz utcai óvodában helyezik el. A kivitelezési munkák előreláthatólag 4 hónapon keresztül fognak tartani. A Garam utcai óvoda 1983-84-ben épült, és átfogó korszerűsítésre azóta nem került sor, így az épület már nem felel meg a mai normáknak. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése.

Az épület tartószerkezetei épek és állapotuk megfelelő, de az óvodát energetikailag korszerűsíteni kell. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kap, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegei megújulnak. Cserélik a homlokzati nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat, korszerűsítik a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélik a burkolatokat és az udvart is rendezni fogják. Új, korszerű hőszigetelő bukó-nyíló ablakokat és ajtókat építenek be, a külső ablakpárkányok alumínium fedést kapnak, a csoportszobáknál árnyékolókat raknak fel, valamint a szükséges helyeken szúnyoghálókat is felszerelnek. A belső terek kapcsolatai részben megváltoznak majd, felújítják az öltözőket, újrafestik a falakat, egyes helyiségekben az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet építenek ki. Az elavult hőközpontot és a teljes fűtési rendszert modernizálják, és a belső elektromos hálózatot is rekonstruálják. A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósul, akadálymentesített bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert építenek ki.

A Garam utcai óvoda felújításával párhuzamosan elkezdődik a Tünde téri óvoda korszerűsítése is. A Tünde téri óvoda felújítására az önkormányzat szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 224,232 millió forintot. A beruházás értéke várhatóan bruttó 340 millió forint lesz. Az óvodafejlesztési program első ütemében eddig elkészült a Tabán utcai és az Építő utcai óvoda felújítása.

Óvodák korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
TÜNDE TÉRI ÓVODA

A napokban indult Garam utcai óvoda korszerűsítésével párhuzamosan elkezdődött a Tünde téri óvoda felújítása is, szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A modernizálás 242,232 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg a TOP-6.2.1 intézkedés keretében. A munkálatok előreláthatólag 80 napig, azaz közel 4 hónapig fognak tartani. Erre az időre az itt gondozott 150 gyermeket a Temesvári körúti óvodában helyezik el.

A fejlesztéshez az önkormányzat önrésszel is hozzájárul; a korszerűsítés értéke megközelítőleg bruttó 340 millió forint lesz. A beruházás kivitelezője a HPQ PLUS Kft. A Tünde téri óvoda épületét 1974 és 1975 között építették, egy földszintes, lapostetős, öt csoportszobával rendelkező épület, aminek korszerűsítésére a megépítés óta nem került sor.

Mivel az energetikai rendszerek már elavultak, így az üzemeltetési költségek is magasak, ezért a projekt legfontosabb célkitűzése, hogy hatékonnyá, korszerűvé, és gazdaságossá váljon a működtetés, amellett, hogy a gyerekek modern és teljes körűen felszerelt épületben legyenek elhelyezve.

A fejlesztés során megújulnak az épületgépészeti rendszerek, a homlokzati nyílászárók, a vizesblokkok és a burkolatok. Az épület kiegészítő homlokzati hőszigetelést kap, a lapostető hő- és vízszigetelést biztosító rétegeit felújítják, továbbá a régi homlokzati nyílászárókat is lecserélik korszerű, hőszigetelő bukó-nyíló ablakokra és ajtókra. A csoportszobáknál árnyékolókat raknak fel, és ahol szükséges, szúnyoghálókat is felszerelnek. A külső ablakpárkányoknál alumínium lefedést fognak feltenni. Az épület vízszigetelése az idők folyamán elöregedett, így a padlók burkolatát teljesen le kell cserélni. A vizesblokkok nagy része széles körűen megújul, a burkolatcsere mellett új szanitereket és csaptelepeket szerelnek fel. A hőközpontot, fűtési és elektromos rendszert modernizálják, ahol szükséges, az elektromos és gépészeti vezetékek eltakarására álmennyezetet alakítanak ki. Az épület belső tereinek elrendezése részben megváltozik majd, valamint a falak három rétegben új festést kapnak. A gyerekeknek az előző évben, a projekt keretén belül csaknem 3 millió forint értékben új öltözőszekrényeket és udvari játékokat szereztek be. A projekt kiemelt részeként projektarányos akadálymentesítés valósul meg az épületben: akadálymentes bejáratot, mosdót, vakok és gyengénlátók számára kitapintható padlóburkolatot, Braille betűs feliratokat, valamint hallássérültek számára indukciós rendszert alakítanak ki. A főbejáratnál új, akadálymentes rámpát építenek, itt és az udvari bejáratok előtt előtetőket is felraknak, ami egyúttal a mozgáskorlátozott rámpákat is védi majd az esőtől.

Az ide járó óvodások a tervek szerint 2018 novemberében vehetik birtokba a megújult, megszépült óvodát.