Bölcsődék korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
GYÍK UTCAI BÖLCSŐDE

A Gyík Utcai Bölcsőde felújítására a szegedi bölcsődefejlesztési program részeként kerül sor, melyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1 kódszámú intézkedésből 166,543 millió forint, valamint a TOP-6.5.1 kódszámú programjából 153,999 millió forint támogatást nyert az önkormányzat.

 

A 94 férőhelyes bölcsőde átfogó korszerűsítésének célja, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegye az épület működését. A munkálatok a tervek szerint négy hónapig tartanak, melynek idejére a Gyík Utcai bölcsődéseket a Hajlat Utcai, a Cső Utcai, a Siha Közi és a Rókusi Körúti bölcsődékben helyezik el.

A korszerűsítés során megtörténik a külső falak utólagos hőszigetelése, új homlokzati vakolat, úgynevezett vékonyvakolat készítése. A homlokzati nyílászárók cseréjére is sor kerül, korszerű hőszigetelő nyílászárók kerülnek a régiek helyére. Lecserélik a hideg- és meleg burkolatokat, teljes felújító belső festést kapnak a falak, és új beltéri ajtókat helyeznek el. Korszerűsítik a fűtésrendszert, a hőközpontot, a víz- és szennyvíz hálózatot, felújítják az elavult vizes blokkokat, és új csapadékvíz elvezetési rendszert is kialakítanak. Rekonstruálják az elektromos hálózatot és ahol szükséges, álmennyezetet építenek a vezetékek eltakarására.

Felújítják a lapostetőt, modernizálják annak hő- és vízszigetelését, és napelemeket helyeznek el rajta.

A bölcsőde akadálymentesítése keretében mozgáskorlátozott parkolót és akadálymentes bejáratot alakítanak ki rámpákkal. Ezen felül a vakok és gyengénlátók részére taktilis vezetősávokat tesznek le, valamint irányjelző és tájékoztató táblákat helyeznek ki rajtuk Braille-betűs feliratokkal, a hallássérültek részére pedig indukciós hurokerősítő készüléket szereznek be.

 

A tervek szerint a bölcsődések valamint a csecsemő- és kisgyermek gondozók, nevelők 2019 IV. negyedévében vehetik majd birtokba a megszépült és megújult épületet.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
DOBÓ UTCAI BÖLCSŐDE

2017 júliusában  adták át a teljesen felújított Dobó utcai bölcsődét, melynek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1-15 kódszámú intézkedése 44,64 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, 8,53 millió forintot biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen.

A 2017  június végén elkészült és átadott Cső utcai bölcsőde után a Dobó utcai bölcsőde felújítása is lezárult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Az Alsóvároson található bölcsőde a város egyik legrégebbi bölcsődéje. Az 1867-ben épült épület már nem felelt meg a kor követelményeinek, a beruházás célja az volt, hogy a 30 férőhelyes bölcsődét műszakilag színvonalassá, energetikailag gazdaságosan üzemeltethetővé tegyék.

A kivitelező DOMI Épületgépészeti Kft. határidőre elkészült a bölcsőde felújításával. Az infrastrukturális fejlesztések eredményeként megvalósult a homlokzat és a födém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, az akadálymentesítés és a burkolatcsere is. Modernizálták a csapadékvíz elvezetést, a homlokzati és pinceablakokat új nyílászárókra cserélték, korszerűsítették az épületgépészeti berendezéseket és felújították az elektromos hálózatot. Nemcsak műszakilag és energetikailag, de esztétikailag is megújult az épület. Lecserélték a burkolatot a vizesblokkokban, a foglalkoztatókban és részben a közösségi terekben is. A belső ajtókat felújították vagy újakra cserélték, a falak pedig megújító festést kaptak. Egy új ajtó beépítésével a fedett terasz két szobából közvetlenül, egyből pedig közlekedőn keresztül vált elérhetővé. Az akadálymentes közlekedés az utcáról a terasz felé biztosított, ahol emelőpad segíti az akadálymentes bejutást, akadálymentesített mosdó épült, illetve az épület előtt akadálymentes parkolóhelyet alakítottak ki.

A bölcsőde több mint 1 millió forint értékben új udvari játszóeszközöket és bútorokat is kapott.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
AGYAGOS UTCAI BÖLCSŐDE

2018 márciusában kezdődött el az Agyagos utcai bölcsőde komplex felújítása, miután a szegedi Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében két uniós konstrukcióban is sikeres támogatási kérelmet nyújtott be. Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése”c. felhívás keretében 154 millió forint, míg a „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” c. felhívás keretében 108 millió forint állt rendelkezésre a bölcsőde modernizálására. Az Önkormányzat további 49 millió forinttal egészítette ki a támogatási összegeket.

A 2017 során szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében újult meg a Dobó és Cső utcai bölcsőde, ezúttal pedig az Agyagos utcai épület korszerűsítésére is sor került. A makkosházi városrészben található, 1980-as években épült intézmény a város egyik legnagyobb bölcsődéje. Az évek során többször végeztek rajta karbantartási munkálatokat, ám igazán átfogó felújításra korábban nem került sor. Ennek következtében időszerűvé vált a teljeskörű modernizálás, amelynek idejére az itt gondozás alatt álló gyermekeket a Hajlat utcai, a Cső utcai és a Rókusi Körúti bölcsődében helyezték el.

Az Agyagos utcai intézmény földszintes kialakítású, lapostetős, 3 fő tagból álló épület, amelyeket nyaktagok kötnek össze. A beruházás során kisebb épületszerkezeti változtatások történtek, burkolatcserét hajtottak végre, leszigetelték a homlokzatokat és lapostetőt, kicserélték a nyílászárókat és a megújuló energiaforrások kihasználása érdekében az elektromos hálózatot új napelemes rendszerrel modernizálták. A projekt keretén belül az intézmény új villámvédelmet kapott, új padlóburkolatot fektettek le, valamint a falfelületek megújító festést kaptak. Mindemellett felújították a vizesblokkokat, megújult az épület csapadékvíz elvezetési rendszere, valamint akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki. Az épületen kívüli munkálatok keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentessé tették, az intézmény előtt pedig egy betonozott, akadálymentes parkoló és egy új fedett kerékpártároló is épült.

A bölcsőde 72 kisgyermek számára biztosít férőhelyet. A felújításnak köszönhetően a gyermekek korszerűsített, modern körülmények közé térhetnek vissza.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
CSŐ UTCAI BÖLCSŐDE

2017 június végén adták át a teljesen felújított Cső utcai bölcsődét, melynek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1-15 kódszámú intézkedése 134,09 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, több mint 32 millió forintot biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. 

2017 január 4-én kezdték el elsőként a Cső utcai bölcsőde felújítását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A közel 34 milliárdos uniós fejlesztési forrásból 8 milliárdot fordítanak oktatási intézmények felújítására.

Az Északi városrészben található, 1979-ben épült bölcsőde komplex korszerűsítésére az átadása óta nem került sor. Ennek következtében rossz volt az épület hőmegtartása, már nem felelt meg a mai kor követelményeinek.

Az intézmény földszintes kialakítású, lapostetős, 3 fő tagból álló épület, amelyeket nyaktagok kötnek össze. A kivitelező Berill Invest Kft. határidőre elkészült a bölcsőde felújításával. A műszaki és infrastrukturális fejlesztések eredményeként korszerűbb lett a fűtési rendszer, újak a homlokzati nyílászárók, az épület teljes homlokzata utólagos hőszigetelést kapott, valamint a tetőfödém utólagos hő-és vízszigetelése is megvalósult. Felújították a vizesblokkokat, új akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki, a konyhai helyiségekben gépi szellőztetést építettek ki. Az elektromos hálózatot felújították, megújuló energiaforrás: 4 kw-os napelemes rendszer kiépítésével. Az épületen kívüli felújítások keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentesítették, és cserélték az udvari járdaburkolatot.

Szeged város saját forrásából kicserélték a foglalkoztató helyiségekben a belső ajtókat, PVC burkolatokat, falvédő lábazatburkolatokat, radiátorokat. A tornaszoba, étkező, iroda és elsősegély nyújtó helyiségek is új PVC burkolatot kaptak. Közlekedőkben, folyosókon kicserélték a radiátorokat.

Az épületben 8 db 12 fős csoportszoba 96 kisgyermek számára biztosít férőhelyet. A felújításnak köszönhetően a gyermekek sokkal jobb és korszerűbb körülmények közé térhetnek vissza.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SZENTMIHÁLYI BÖLCSŐDE

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. Elkezdődött a Szentmihályi bölcsőde felújítása is. A TOP-6.2.1-16 kódszámú projekt keretében az önkormányzat 65,51 millió forintot nyert.

 

A fejlesztéshez Szeged MJV Önkormányzata 13 593 997 forint önerővel egészítette ki. A kivitelezés közbeszerzési eljárásának nyertese a Partiscum Bau Kft. lett, 80 munkanapos, azaz közel 4 hónap teljesítési határidővel vállalta a kivitelezési munkálatokat. A felújítás idejére a gyermekeket a közelben lévő korábbi általános iskolai étkezde és napközi átalakított épületében biztosítják.

A Szentmihályi bölcsőde két épülete 1959-ben épült, átfogó korszerűsítésre azóta nem került sor, így az épület nem felel meg  a mai normáknak. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése.

Az épület tartószerkezetei épek és állapotuk megfelelő, de energetikai korszerűsítésre szorul. A bölcsőde kiegészítő homlokzati hőszigetelést kap, a lapostető hő- és vízszigetelő rétegei megújulnak. Cserélik a homlokzati nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat, korszerűsítik a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélik a burkolatokat. A gyermekek és a gondozók örömére udvari játékok és beltéri bútorok kerülnek beszerzésre, csaknem 1,3 millió forint értékben.

A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósul; akadálymentesített parkolót, rámpát, bejáratot, mosdót építenek ki. A gyengénlátók számára kontrasztos burkolatokat, Braille-betűs feliratokat, a hallássérültek számára indukciós rendszert alakítanak ki. A bölcsőde előreláthatólag 2019. III. negyedévében készül el.