Bölcsődék korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
DOBÓ UTCAI BÖLCSŐDE

Ma adták át a teljesen felújított Dobó utcai bölcsődét, melynek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1-15 kódszámú intézkedése 44,64 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, 8,53 millió forintot biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A gondozók és a gyerekek a mai napon költözhettek vissza a megszépült bölcsődébe.

A június végén elkészült és átadott Cső utcai bölcsőde után a Dobó utcai bölcsőde felújítása is lezárult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Az Alsóvároson található bölcsőde a város egyik legrégebbi bölcsődéje. Az 1867-ben épült épület már nem felelt meg a kor követelményeinek, a beruházás célja az volt, hogy a 30 férőhelyes bölcsődét műszakilag színvonalassá, energetikailag gazdaságosan üzemeltethetővé tegyék.

A kivitelező DOMI Épületgépészeti Kft. határidőre elkészült a bölcsőde felújításával. Az infrastrukturális fejlesztések eredményeként megvalósult a homlokzat és a födém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, az akadálymentesítés és a burkolatcsere is. Modernizálták a csapadékvíz elvezetést, a homlokzati és pinceablakokat új nyílászárókra cserélték, korszerűsítették az épületgépészeti berendezéseket és felújították az elektromos hálózatot. Nemcsak műszakilag és energetikailag, de esztétikailag is megújult az épület. Lecserélték a burkolatot a vizesblokkokban, a foglalkoztatókban és részben a közösségi terekben is. A belső ajtókat felújították vagy újakra cserélték, a falak pedig megújító festést kaptak. Egy új ajtó beépítésével a fedett terasz két szobából közvetlenül, egyből pedig közlekedőn keresztül vált elérhetővé. Az akadálymentes közlekedés az utcáról a terasz felé biztosított, ahol emelőpad segíti az akadálymentes bejutást, akadálymentesített mosdó épült, illetve az épület előtt akadálymentes parkolóhelyet alakítottak ki.

A bölcsőde több mint 1 millió forint értékben új udvari játszóeszközöket és bútorokat is kapott.

A felújítás idejére a gyerekeket a Siha közi bölcsődébe helyezték el, mától újra eredeti bölcsődéjükben játszhatnak, korszerűsített, modern körülmények között.

Bölcsődék korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
CSŐ UTCAI BÖLCSŐDE

Ma adták át a teljesen felújított Cső utcai bölcsődét, melynek megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.2.1-15 kódszámú intézkedése 134,09 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyújtott, melyhez Szeged MJV Önkormányzata további, több mint 32 millió forintot biztosított ahhoz, hogy az infrastrukturális fejlesztés további elemekkel bővülhessen. A gondozók és a gyerekek a mai napon vehetik birtokukba a megszépült bölcsődét.

 

Idén január 4-én kezdték el elsőként a Cső utcai bölcsőde felújítását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A közel 34 milliárdos uniós fejlesztési forrásból 8 milliárdot fordítanak oktatási intézmények felújítására.

Az Északi városrészben található, 1979-ben épült bölcsőde komplex korszerűsítésére az átadása óta nem került sor. Ennek következtében rossz volt az épület hőmegtartása, már nem felelt meg a mai kor követelményeinek.

Az intézmény földszintes kialakítású, lapostetős, 3 fő tagból álló épület, amelyeket nyaktagok kötnek össze. A kivitelező Berill Invest Kft. határidőre elkészült a bölcsőde felújításával. A műszaki és infrastrukturális fejlesztések eredményeként korszerűbb lett a fűtési rendszer, újak a homlokzati nyílászárók, az épület teljes homlokzata utólagos hőszigetelést kapott, valamint a tetőfödém utólagos hő-és vízszigetelése is megvalósult. Felújították a vizesblokkokat, új akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki, a konyhai helyiségekben gépi szellőztetést építettek ki. Az elektromos hálózatot felújították, megújuló energiaforrás: 4 kw-os napelemes rendszer kiépítésével. Az épületen kívüli felújítások keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentesítették, és cserélték az udvari járdaburkolatot.

Szeged város saját forrásából kicserélték a foglalkoztató helyiségekben a belső ajtókat, PVC burkolatokat, falvédő lábazatburkolatokat, radiátorokat. A tornaszoba, étkező, iroda és elsősegély nyújtó helyiségek is új PVC burkolatot kaptak. Közlekedőkben, folyosókon kicserélték a radiátorokat.

Az épületben 8 db 12 fős csoportszoba 96 kisgyermek számára biztosít férőhelyet. A felújításnak köszönhetően a gyermekek sokkal jobb és korszerűbb körülmények közé térhetnek most vissza.

A Cső utcai bölcsőde mellett felújításra került a Dobó utcai bölcsőde is, jelenleg még a bútorok, játékok beszerzése zajlik. Hamarosan ezt a bölcsődét is újra birtokba vehetik a gyerekek.

Bölcsődék korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SZENTMIHÁLYI BÖLCSŐDE

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően számos óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő megújult az elmúlt időszakban Szegeden. Elkezdődött a Szentmihályi bölcsőde felújítása is. A TOP-6.2.1-16 kódszámú projekt keretében az önkormányzat 65,51 millió forintot nyert.

 

A fejlesztéshez Szeged MJV Önkormányzata 13 593 997 forint önerővel egészítette ki. A kivitelezés közbeszerzési eljárásának nyertese a Partiscum Bau Kft. lett, 80 munkanapos, azaz közel 4 hónap teljesítési határidővel vállalta a kivitelezési munkálatokat. A felújítás idejére a gyermekeket a közelben lévő korábbi általános iskolai étkezde és napközi átalakított épületében biztosítják.

A Szentmihályi bölcsőde két épülete 1959-ben épült, átfogó korszerűsítésre azóta nem került sor, így az épület nem felel meg  a mai normáknak. A modernizálás célja a hatékony, energiagazdaságos megoldások kialakítása és energetikai rendszerek kiépítése.

Az épület tartószerkezetei épek és állapotuk megfelelő, de energetikai korszerűsítésre szorul. A bölcsőde kiegészítő homlokzati hőszigetelést kap, a lapostető hő- és vízszigetelő rétegei megújulnak. Cserélik a homlokzati nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat, korszerűsítik a fűtésrendszert, a szükséges talajszigetelés miatt cserélik a burkolatokat. A gyermekek és a gondozók örömére udvari játékok és beltéri bútorok kerülnek beszerzésre, csaknem 1,3 millió forint értékben.

A felújítás során az előírt projektarányos akadálymentesítés is megvalósul; akadálymentesített parkolót, rámpát, bejáratot, mosdót építenek ki. A gyengénlátók számára kontrasztos burkolatokat, Braille-betűs feliratokat, a hallássérültek számára indukciós rendszert alakítanak ki. A bölcsőde előreláthatólag december végére készül el.