Zöld város – Vértó

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA VÉRTÓ ÉS KÖRNYÉKE AKCIÓTERÜLETEN

MEGÚJUL ÉS ZÖLDEBB LESZ A VÉRTÓ KÖRNYÉKE

A liget, Odessza, Belső-Tarján, a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér után a Vértó és környéke is megújul a Zöld város programban. A beruházás során újabb zöldterületek jönnek létre, a már meglévők közül pedig több megújul. Ezenkívül pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtenek a Vértó partján, valamint az Ipoly sor–Garam utca által határolt területen. Továbbá megújul a Lomnici utcai közösségi kert, az Ortutay és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében pedig kispiac jön létre. A projektben tereprendezésre, fák, cserjék, évelők ültetésére, járdák, burkolatok, sétányok építésére, a közvilágítás fejlesztésére, padok, asztalok, ivókutak, kerékpártárolók és hulladékgyűjtők kihelyezésére is sor kerül. Megújul egyebek mellett a Bonifert Domonkos Általános Iskola előtti térburkolat is. A fejlesztések a Csáky József u. – Nyitra u. – Vértói út – árvízvédelmi körtöltés – Lomnici u. – Tölgyes u. – Makkosházi krt. – Rókusi krt. által határolt területen valósulnak meg, és a tervek szerint 2022. második negyedévében fejeződnek be.

A Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen című, TOP-6.3.2-16-SGI-2017-00003 azonosító számú projekt megvalósítására az önkormányzat 653 millió forint európai uniós támogatást használ fel.

Sütögető, fitneszpark, röplabdapálya és kutyás ügyességi játékok a tó partján

A Rókusi körút és a Vértói út találkozásánál egy központi pihenőteret (fogadóteret) alakítanak ki, ahonnan szép kilátás nyílik a tóra. Padok, puffok, „heverésző dombok” biztosítják majd a kényelmet. A körúttól és a Vértói úttól cserjékkel választják el ezt a területet, csillapítva a járműforgalom hatását. Ivókút és 5 darab kerékpártároló is lesz majd itt.

A tó nyugati partján ügyességi pályát építenek ki kutyák számára. Az északnyugati parton, a Vértói út és az Ipoly sor találkozásánál homokos röplabdapályát hoznak létre, közepén hálóval. Mellette, az északi parton, a tó és az Ipoly sor közötti részen fitnesz eszközök állnak majd a sportolni vágyók rendelkezésére. Végül szintén az északi parton piknikasztalokat helyeznek el, és két, bográcsozásra használható tűzrakó helyet alakítanak ki.

A tó körül 1,5 méter széles, akadálymentes, térkövekből kirakott sétány épül. A sétány mentén több helyre tesznek majd padokat, ahonnan szép kilátás nyílik a tóra. Ezeken a helyeken hulladékgyűjtők is lesznek.

Népszerű a futókör

Sokan használják a Vértó körül 2020-ban megépített futókört. A rekortán borítású pálya 1 kilométer hosszú és 1,2 méter széles. 110 millió forintból készült el (45 millió forint állami támogatásból és 65 millió forint önkormányzati forrásból), és 2020. október 8-án adták át. A most induló projektben készül el a pálya közvilágítása.

Oxigén pihenőpark

A Vértó közelében, a Garam utca és az Ipoly sor által határolt zöldterületen alakítják ki az Oxigén pihenőparkot. Névadója egy különleges, oxigén molekulát mintázó, ötszögletű hinta, amelyet egyszerre öten is használhatnak. A játszótéren lesz még trambulin és megmászható dombocskák. A szülők számára padokat helyeznek ki. A játszóteret fa- és cserjesávval választják el a parkolóhelyektől. A park északnyugati sarkában tölgyfaligetet („makkoserdő” ligetet) alakítanak ki, közepén tisztással, ahol nyújtó eszközök, hintahálók és piknikasztalok várják a mozgásra, pihenésre vágyókat.

Kispiac lesz az Ortutay és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében

Az Ortutay és a Gyöngyvirág utca sarkán található kihasználatlan zöldterületen a környékbeli kistermelők rendszeresen árulják portékáikat a földről vagy mobil asztalokról. Régóta igény van itt egy kispiacra, amely ebben a projektben megvalósul. Az árusoknak négy, árnyékolóval ellátott asztalt helyeznek ki, a vásárlóknak 118 négyzetméter burkolt területet alakítanak ki a nézelődésre és a közlekedésre. Ivókutat, hulladékgyűjtőt és 6 kerékpártárolót is kihelyeznek. A beruházás része a zöldterület rendezése is: a piacot sövénnyel választják el a parkolótól, és fákat ültetnek.

Megújul és bővül a Lomnici utcai közösségi kert

Egyre népszerűbb a Lomnici utcában kialakított közösségi kert, ezért szükségessé vált a fejlesztése, bővítése. A területet középen átszelő széles utat elbontják, hogy ezen a napsütötte részen is parcellákat alakítsanak ki. Az új utat a kert déli oldalán, a kerítés mellett lévő fasor előtt építik ki térkövekből. A kertben a tervek szerint 36 parcellát alakítanak ki, ezek egyenként 7 négyzetméteresek. A kerettel körbevett, kiemelt ágyások könnyebben művelhetők, mint a mostani parcellák. A növénykazetták előnye, hogy az azokba kerülő 60 centiméter vastag termőréteg jól elszigetelhető a városi talajtól, és a konténer falai megakadályozzák a víz elszivárgását, továbbá a kártevők nehezebben jutnak a növények közelébe. Mindenki maga művelheti a parcelláját, a fűszerágyást és a gyümölcsöst viszont közösen gondozhatják majd a környéken lakók. A már meglévő komposztáló mellé egy másikat is építenek.

Még több területet vonnak be a művelésbe azáltal, hogy a fitnesz eszközöket áthelyezik a kerítésen kívülre, a járda másik oldalára, ahol cserjékkel kerítik el a sporteszközöket. Az így felszabaduló helyen a Bonifert Domonkos Általános Iskolába és a Makkosházi Óvodába járó gyerekek kertészkedhetnek. A rovarhotel és a madáritató segítségével pedig közvetlen közelről megismerhetik az ezeket használó élőlényeket.

A közösségi kertben a növénytermesztésen kívül mással is el lehet tölteni a szabadidőt. A családok piknikezhetnek, a kisgyerekek homokozhatnak, állatszobrokra mászhatnak, megcsodálhatják a mézelő évelőket tartalmazó lepkekertet, a felnőttek sakkozhatnak, lengőtekézhetnek, bográcsozhatnak. A kert 10 férőhelyes kerékpártárolóval is bővül.

A projektről számokban

A projekt által érintett területen 3894 négyzetméteren végeznek tereprendezést, ennek részeként 125 fát kivágnak, 216 fát és 7679 cserjét, illetve évelőt ültetnek. Továbbá 70 padot, 7 asztalt, 18 hulladékgyűjtőt, 57 kerékpártámaszt, 3 ivókutat és 14 kandelábert helyeznek ki.

 

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes kisteleki vállalkozás, a Harmath és Társai Kft. végzi.