Zöld város – Vértó

Mi a Zöld város program?

Célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy a megújult parkok, terek alkalmasak legyenek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltésére, miközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják: hozzájárulnak a városi zöld környezet megteremtéséhez, annak gazdaságos fenntartásához.Európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA VÉRTÓ ÉS KÖRNYÉKE AKCIÓTERÜLETEN

MEGÚJULT ÉS ZÖLDEBB LETT A VÉRTÓ ÉS KÖRNYÉKE

A liget, Odessza, Belső-Tarján, a Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér után a Vértó és környéke is megújult a Zöld város programban. A beruházás során újabb zöldterületek jöttek létre, a már meglévők közül pedig több megújult. Ezenkívül pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtettek a Vértó partján, valamint az Ipoly sor–Garam utca által határolt területen. Továbbá megújult a Lomnici utcai közösségi kert, az Ortutay és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében pedig kispiac jött létre. A projektben tereprendezésre, fák, cserjék, évelők ültetésére, járdák, burkolatok, sétányok építésére, a közvilágítás fejlesztésére, padok, asztalok, ivókutak, kerékpártárolók és hulladékgyűjtők kihelyezésére is sor került. Megújult egyebek mellett a Bonifert Domonkos Általános Iskola előtti térburkolat is. A fejlesztések a Csáky József utca – Nyitra utca – Vértói út – árvízvédelmi körtöltés – Lomnici utca – Tölgyes utca – Makkosházi körút – Rókusi körút által határolt területen valósultak meg, a munkálatok 2022 tavaszán fejeződtek be.

A Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen című, TOP-6.3.2-16-SGI-2017-00003 azonosító számú projekt megvalósítására az önkormányzat 653 millió forint európai uniós támogatást használhatott fel.

Sütögető, fitneszpark, röplabdapálya és kutyás ügyességi játékok a tó partján

A Rókusi körút és a Vértói út találkozásánál egy központi pihenőteret alakítottak ki, ahonnan szép kilátás nyílik a tóra. Padok, ivókút és kerékpártárolók is kerültek erre a részre. A körúttól és a Vértói úttól cserjékkel választották el ezt a területet, csillapítva a járműforgalom hatását.

A tó nyugati partján kutyás ügyességi pályát és kutyafuttatót építettek ki kutyák számára. Az északnyugati parton, a Vértói út és az Ipoly sor találkozásánál homokos röplabdapályát hoztak létre, közepén hálóval. Mellette, az északi parton, a tó és az Ipoly sor közötti részen fitnesz eszközök állnak a sportolni vágyók rendelkezésére. Végül szintén az északi parton piknikasztalokat helyeztek el, és egy bográcsozásra használható tűzrakóhelyet alakítottak ki.

A tó körül 1,5 méter széles, akadálymentes, térkövekből kirakott sétány épült. A sétány mentén több helyre tettek padokat, kilátással a tóra. Ezeken a helyeken hulladékgyűjtők is vannak.

Népszerű a futókör

Sokan használják a Vértó körül hazai támogatásból megépített futókört. A rekortán borítású pálya 1 kilométer hosszú és 1,2 méter széles, 2020. október 8-án adták át. A pálya közvilágítása a Zöld város Vértó projektben készült el.

Oxigén pihenőpark

A Vértó közelében, a Garam utca–Ipoly sor–Csongrádi sugárút által határolt zöldterületen alakították ki az Oxigén pihenőparkot. A téren található egy ötszögletű hinta, amelyet egyszerre öten is használhatnak. A gyerekek trambulinon és megmászható dombocskákon is játszhatnak. A szülők számára padokat helyeztek ki. A park északnyugati sarkában tölgyfaligetet („makkoserdő” ligetet) alakítottak ki, közepén tisztással, ahol nyújtó eszközök, hintahálók és piknikasztalok várják a mozgásra, pihenésre vágyókat.

Kispiac az Ortutay és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében

Az Ortutay és a Gyöngyvirág utca sarkán régóta igény volt egy kispiacra, amely ebben a projektben megvalósult. Az árusoknak árnyékolóval ellátott asztalokat helyeztek ki és a burkolatot is rendbe hozták. Ivókutat, hulladékgyűjtőt és kerékpártárolót is kihelyeztek. A beruházás része a zöldterület rendezése is: a piacot sövénnyel választották el a parkolótól, és fákat ültettek.

Megújult és bővült a Lomnici utcai közösségi kert

Egy fontos lakossági kezdeményezés fejlesztésére is sor került a projekt során a Lomnici utcában kialakított közösségi kert fejlesztésével. A kertben több parcella kialakítására került sor. Még több területet vontak be a művelésbe azáltal, hogy a fitneszeszközöket áthelyezték a kerítésen kívülre, a járda másik oldalára, ahol cserjékkel kerítették el a sporteszközöket. Az így felszabaduló helyen a Bonifert Domonkos Általános Iskolába és a Makkosházi Óvodába járó gyerekek kertészkedhetnek. A rovarhotel és a madáritató segítségével pedig közvetlen közelről megismerhetik az élőlényeket. A közösségi kertben a növénytermesztésen kívül mással is el lehet tölteni a szabadidőt. A családok piknikezhetnek, a kisgyerekek homokozhatnak, állatszobrokra mászhatnak, megcsodálhatják a lepkekertet, a felnőttek sakkozhatnak, lengőtekézhetnek. A kert kerékpártárolóval is bővült.

A projektről számokban

A projekt által érintett területen 68 padot, 7 asztalt, 19 hulladékgyűjtőt (16 hulladékgyűjtő, 2 szelektív, 1 kutyaürülék-gyűjtő), 57 kerékpártámaszt, 5 ivókutat és 50 kandelábert helyeztek ki. A projektben több mint 20 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, 231 fát ültettek, valamint 8979 cserjét és évelőt telepítettek.

A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes kisteleki vállalkozás, a Harmath és Társai Kft. végezte el.