Szeged, kerékpárút-hálózat fejlesztése – II. ütemEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SZEGED, KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE - II. ÜTEM

TOVÁBB BŐVÜL A KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT

 

Folytatódik Szegeden a kerékpárút-hálózat bővítése. A TOP-6.4.1-16-SG1-2018-00001 kódszámú projekt keretében biciklis összeköttetés épül az ipari logisztikai központhoz, valamint a körtöltésen át Baktóhoz – ez utóbbi 2019 végére el is készült. A beruházást az Európai Unió 500 millió forinttal támogatja, ezt további bruttó 32 millió forint önerővel egészítette ki a város. Az önkormányzat 2019. október 7-én adta át ünnepélyesen a munkaterületet a kivitelezőknek.

 

A Szeged, kerékpárút-hálózat fejlesztése II. ütem elnevezésű projekt egyik része lehetővé teszi a Szegedi Ipari Logisztikai Központ kerékpáros megközelítését. A Dorozsmai úttól a gumigyárig már van kerékpárút, ennek burkolatát felújítják a beruházás során, a közlekedést pedig biztonságosabbá teszik a biciklisek számára. Az 5-ös számú főút mellett új kerékpárutat építenek több mint 600 méter hosszan, a Back Bernát utcában pedig több mint 1 kilométeres szakaszon, a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében kerékpáros nyomokat (piktogramokat) festenek fel az úttestre, és egy buszmegállópárt is kialakítanak.

 

A projekt második részében kiépült a Szeged–Baktó kerékpáros kapcsolat: gyalog- és kerékpárút épült a Szélső sortól a Körtöltésig az Algyői út mentén 113 méter hosszon, majd a kerékpárút a töltésen átvezetve csatlakozik a Murányi utcához.

 

A SZILK-hez vezető kerékpárutat a közbeszerzésen nyertes NORBO-ÉP Kft. építi. A körtöltésen át vezető szakasz kivitelezését a közbeszerzésen nyertes HARMATH ÉS TÁRSAI Ipari és Szolgáltató Kft. végezte.

A projekt harmadik részében Szeged-Sziksósfürdő–Bordány között épül kerékpárút 3,7 kilométer hosszan.