SZEGED,KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE – I.ÜTEMEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
SZEGED, KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE - I. ÜTEM

ISMÉT BŐVÜLT A KERÉKPÁRÚT-HÁLÓZAT SZEGEDEN

 

A teljes Szeged, kerékpárút-hálózat fejlesztés – I. ütem projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program – TOP-6.4.1. keretében, az Európai Unió bruttó 655 millió forintos támogatásával és az önkormányzat bruttó 226 millió forint önrészével valósult meg.

 

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata megvalósította a teljes Szeged, kerékpárút-hálózat fejlesztés – I. ütem projektet. 2019. június 27-én átadták a közlekedőknek a projekt második, Szeged–Algyő közötti szakaszát. Ezen a szakaszon kerékpáros nyomot jelöltek ki az Algyői út és a Bástya sor között 1062 méter hosszon, a Tölgyes utcában 478 méter hosszon, valamint a Budapesti körút és a 47-es főút kereszteződésében 48 méter hosszon. Kétirányú kerékpárút épült 572 méter hosszon. Elválasztott gyalog- és kerékpárút létesült 616 méter hosszon. Átépült az autóbuszöböl a Budapesti körút és a 47-es főút csomópontjában, és új esőbeállót kapott a megállóhely. A csomópontban elkészült a szegedi kerékpárút-hálózat első szervizpontja. A kerékpárút körtöltésre vezetésénél támfalépítési munkálatokat végzett a kivitelező. A kerékpárút a Bástya sornál csatlakozik a 47. sz. főút felújításával egy időben megépült Szeged–Algyő kerékpárúthoz, ezzel biztosítva a folytonos kerékpárút-kapcsolatot Szeged és Algyő között. A projekt során 32 fát és 655 cserjét ültettek. Ennek a szakasznak a kivitelezője a Harmath és Társai Kft. volt, a műszaki ellenőrzési feladatokat a Bautender Ziegel Kft. látta el.

 

Korábban elkészült, és 2019. május 30-án átadták a közlekedőknek a projekt első szakaszát Szeged–Sándorfalva között. Ezen a szakaszon, a 4519-es út mentén kétirányú, új kerékpárút épült 5209 méter hosszon. Elkészült az M43-as csomópont előtt és után a kerékpárút közúti átvezetése. Az Algyői főcsatornán kerékpáros kishíd épült. Kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki 5,8 kilométerre Szegedtől és 2,8 kilométerre Sándorfalvától. A projekt során 1119 fát ültettek (ebből 1083-at a város más területeire), 655 cserjét telepítettek, valamint gyepesítettek. Az elkészült kerékpárút az európai EUROVELO 11 kerékpárút-hálózat része. Ennek a szakasznak a kivitelezője a Colas út Zrt. volt. A műszaki ellenőrzési feladatokat a Csomiber Kft. látta el.