Emeltszintű és Hagyományos Elhelyezést Biztosító Idősek Otthona energetikai korszerűsítéseEurópai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés
IDŐSEK OTTHONAI KORSZERŰSÍTÉSE

KÁLVÁRIA SUGÁRÚTI IDŐSEK OTTHONAI ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00007 kódszámú projektben megvalósítja az Emeltszintű és Hagyományos Elhelyezést Biztosító Idősek Otthona energetikai korszerűsítése című projektet. A fejlesztéshez Szeged város 1 milliárd 131 millió forint uniós támogatást kapott, amelyhez az önkormányzat további 527 millió forintot biztosít.

A fejlesztéssel érintett önkormányzati tulajdonú idősek otthona épületeinek üzemeltetője a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény, a két épületnek közel 250 lakója van.

A korszerűsítés elsősorban az épületek energiafelhasználási hatékonyságának javítását szolgálja, az üzemeltetési költségek csökkentése, a takarékosság növelése érdekében. Az energetikai korszerűsítés során elsősorban homlokzati hőszigetelésre, homlokzati nyílászáró cserére, a tetőfödém hő- és vízszigetelésre kerül sor, megújul a fűtési rendszer: az udvaron található, eddig két épületet ellátó központi kazánház a jövőben raktárként funkcionál majd, az épületek fűtési rendszere a jövőben elkülönül, napelemeket telepítenek a tetőkre, a kül- és beltéri elektromos és világítási rendszert korszerűsítik és projektarányos akadálymentesítés történik. Mindkét épülethez tartozó közös udvari ivóvíz- és szennyvízhálózat cseréje is megvalósul, illetve a meglévő gázbekötést is átalakítják az új kazánoknak megfelelően. A fejlesztéseknek köszönhetően a két épület energiaköltsége közel tizedére csökkenhet.

A Kálvária sugárút 45. és 47. szám alatti intézmények felújítása két szakaszban, szintenként valósul meg. A Kálvária sugárút 45. szám alatti, II. világháború előtt épült kereszthajós szerkezetű, négyszintes tégla épületben 2022. májusban indult el a kivitelezés, a legfelső szinten kezdtek el dolgozni a mesteremberek. A munkálatok 2022 nyarán megkezdődtek a Kálvária sugárút 47. szám alatti 1981-ben épült, ötszintes, emeltszintű ellátást nyújtó panel intézményben is.

Az intézmények működése a felújítás alatt biztosított. A Kálvária sugárút 45. és 47. szám alatti épület energetikai felújításának nyertes kivitelezője a szegedi SZIKI-ÉP Kft. A munkálatok tervezetten 2023 nyarán fejeződnek be.