Felépült Szeged új fedett uszodája az Etelka soron

Modern, különleges épülettel gazdagodott Szeged: felépült a város új fedett sportuszodája az Etelka soron. A létesítmény otthont ad úszóversenyeknek, vízilabda-mérkőzéseknek, lehetőséget nyújt a gyerekek úszásoktatására és a lakosság igényeinek kielégítésére.

Az uszoda felépítésére a Modern Városok Pogram keretében, a kormány és a szegedi önkormányzat közötti megállapodás alapján került sor. A létesítmény két és fél év alatt készült el a nyílt tervpályázati eljáráson kiválasztott TSPC Mérnökiroda Kft. és DPI-Design Kft. alkotta konzorcium tervei alapján. A munkaterületet 2018. augusztus 13-án vette át a köbeszerzési eljáráson nyertes West Hungária Bau Kft. és a szegedi Dél-Konstrukt Zrt. konzorciuma, amely a kivitelezést végezte . A kész uszoda műszaki átadás-átvétele 2021. január 29-én zárult. A beruházás költsége nettó 12,2 milliárd forint volt. A létesítményt a város lakossága nevezte el Tiszavirág Sportuszodának egy szavazás eredményeként.

Az 1169 fős fix lelátós fedett versenyuszoda lehetőséget ad országos és nemzetközi 50 m-es és 25 m-es úszóversenyek, valamint hazai és nemzetközi vízilabda-mérkőzések megrendezésére. Akadálymentes kialakításával a különböző parasport versenyek lebonyolítását is lehetővé teszi. Otthont adhat az élsport és az utánpótlás-nevelés számára az úszóknak, vízilabdázóknak, triatlonosoknak és könnyűbúvároknak egyaránt, lehetőséget biztosíthat az úszásoktatásra óvodás- és iskoláskorúak számára (kezdő és haladó csoportoknak is). Színes kínálattal szolgálhatja ki a lakossági igényeket (úszási, wellness, napozási, étkezési, stb. lehetőségek). Nemzetközi színvonalú, és a helyszíni adottságoknak megfelelő kialakítású, gazdaságosan üzemeltethető. Megfelel a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabályainak és a tévéközvetítések feltételeinek. A 13 ezer 305 négyzetméter nettó hasznos alapterületű uszodaépület az alábbiakban ismertetett műszaki tartalommal rendelkezik.

Az uszodában a FINA szabályai szerint kialakított 50 m hosszú, 25 m széles, 10 pályás, 2,2 m mélységű versenymedence található, mozgatható válaszfallal, melynek betolásával 2 x 10 db 25 m-es pálya alakítható ki. A medencecsarnok természetes megvilágítású, sötétíthető, valamint tévéközvetítésre alkalmas sportvilágítást (1500 lux) kapott.

A versenymedence mellett egy 25 m hosszú és 15 m széles, 6 pályás, 1,8 m mélységű bemelegítő (edző/oktató) medencét, egy 20 m hosszú és 12,5 m széles, 0,9 m mélységű meleg vizes tanmedencét, valamint meleg vizes külső-belső lazító ülőmedencét alakítottak ki.

A versenymedencéhez 1169 férőhelyes fix lelátó készült, melyen belül 44 fős VIP-szektor is létesült. A lelátók akadálymentes közlekedéssel megközelíthető részén a kerekesszékes használatnak megfelelően kialakított helyeket biztosítottak.

További helyiségek a sportolói kondicionáló termek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyermekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiség, wellness

A projekt része volt még a környezetrendezés, a térvilágítás és közműellátás kiépítése, hideg rétegvizes fúrt kút létesítése az uszoda komplett vízellátásához, megfelelő vízkezeléssel, valamint napelemes kiserőmű kiépítése a tetőn. Az uszoda megközelíthetősége érdekében körforgalom épült az Etelka soron, az uszodaépülethez kapcsolódóan út- és járdaépítési munkákat végeztek, elkészült a személyzeti, valamint a 256 férőhelyes rendezvényparkoló és az ahhoz vezető út, továbbá közterületi kerékpárút szakaszokat alakítottak ki. Az épülethez 188 kerékpártároló tartozik. Megtörtént a trolibusz felsővezeték kiváltása, a közművezetékek és a közvilágítás átépítése. (A környezetrendezési munkálatok során a Szilléri–Baktói főcsatorna rekonstrukciója is megvalósult, de nem ennek a projektnek a részeként. Azt a munkát az Ativizig végezte.)

Az uszoda működtetését és üzemeltetését az önkormányzat vállalja 100 százalékos tulajdonában álló cége, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. útján. Az üzemeltetés várható költségeit az önkormányzat biztosítja.

Számok, érdekességek:

– A kivitelezés során 12 ezer köbméter betont és 1700 tonna betonacélt építettek be.

– Az épület üveghomlokzata 3000 négyzetmétert tesz ki.

– A nagymedencét 2800 köbméter vízzel lehet feltölteni.

– A nagymedence végében 20 négyzetméteres kijelző mutatja az eredményeket a falon.

– Az épület tetején található, 750 panelből álló napelemes kiserőmű teljesítménye 200 kW, ez körülbelül 70 családi ház éves áramellátását tudná biztosítani.

– A fogadótérben és a wellness-részlegben is található különleges, élő növényekből álló zöld fal.

– Az öltözőben fürdőruha-szárítót és falra szerelt, állítható magasságú hajszárítót is használhatnak a vendégek.

– A feleslegessé váló tisztított medencevizet a csapadékvízzel együtt a környező zöldfelületek és a zöldtető öntözésére használják.

Kapcsolódó cikkek és képgaléria:

Teljesen elkészült az új szegedi sportuszoda: magyar–szerb vízilabdameccsel nyitják meg a Tiszavirágot

Íme Szeged új uszodája, a Tiszavirág

Így néz ki az elkészült szegedi uszodakomplexum – galéria

A Szeged Podcast adása az uszodáról itt meghallgatható.

Az Axefly Vision drónnal készült videója az uszodáról itt látható.