KÍVÜL-BELÜL MEGÚJUL A VEDRES UTCAI ÓVODA

| Események, Hírek, Sajtóközlemények

Bontási munkával kezdett a kivitelező az újszegedi Vedres Utcai Óvodában. Az intézmény komplex korszerűsítésére Szeged városa 323 millió forint európai uniós támogatást és 101 millió forint saját forrást fordít, így az óvoda energiafelhasználása akár 60%-kal csökkenhet.

Havlikné Rácz Andrea óvodavezető, Mihálik Edvin önkormányzati képviselő és dr. Binszki József alpolgármester az ünnepélyes munkaterület-átadáson

A vasbeton technológiával épült intézményt 1978-ban adták át, azóta nem került sor átfogó modernizálásra. A két épületrészből álló, 753 m2 alapterületű óvoda lakótelepi környezetben található. Az épület jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkezik, nyolc csoportban összesen kétszáz kisgyermeknek jut hely. A felújítás során nemcsak energetikai korszerűsítés lesz, a belső átrium beépítésével az alapterület is bővül 796 m2-re.

Az energetikai korszerűsítésre a TOP-6.5.1-19-SG1-2020-00005 azonosító számú, „Szegedi ÓVI Vedres Utcai Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektben kerül sor. A fejlesztésre 323 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a város, ehhez az önkormányzat további 101 millió forint önerőt biztosít. Az intézmény energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok alapján akár 60%-kal csökkenhet.

A tervezetten nyolc hónapig tartó felújítás során az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém hőszigetelést kap. A magastetőre napelem paneleket telepítenek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is fel tudnak használni majd.

Minden külső nyílászárót elbontanak, helyette hőszigetelt műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építenek be. Az átriumban található jelenleg kültéri, fa nyílászárókat megtartják, ezeket korszerűsítik és a beépítést követően beltéri nyílászárók lesznek. Az átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedik be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készül. A foglalkoztató, irodai és kiszolgáló helyiségek nyílászáróin alumínium zsaluziás árnyékolás lesz.

A foglalkoztató terek és a hozzájuk kapcsolódó vizesblokkok elrendezése megmarad. A projektarányos akadálymentesítés követelményeinek megfelelően a belső átrium beépítésével egy felnőtt vizesblokkot, továbbá egy akadálymentes vizesblokkot és egy kétszintes, galériázott irodát alakítanak ki. Az épület főbejáratánál rámpát építenek és új előtető is készül. Az épületen belül irányjelző és tájékoztató táblákat, illetve indukciós hurokerősítő készüléket helyeznek el.

 Az épületben új elektromos hálózatot építenek ki. Összesen 444 régi lámpatestet cserélnek modern LED-világításra. Modernizálják a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét, 63 fűtőtestet cserélnek le korszerű lapradiátorokra.

A homlokzat törtfehér színű vakolatot kap, amelyre növény és állat motívumokat festenek. Az épület belső falait mindenhol lefestik. A földszinti padlót mindenhol cserélik, hőszigeteléssel látják el, a földszinten minden helyiség új burkolatot kap.

A gazdasági épületrészben a tálalókonyhát átalakítják, új válaszfalak építésével egy teakonyha és egy szertár jön létre. Az épület új tűzjelző rendszert és villámvédelmet is kap, továbbá légtechnikai berendezéseket is telepítenek.

Az ide járó óvodásokat november 21-étől a felújítás idejére a Temesvári körúti óvodába helyezték el. A fejlesztés várhatóan 2023. harmadik negyedévében fejeződik be. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Meridian Technic Kft. végzi el.

A szegedi önkormányzat az óvodafejlesztési programban már a tizennegyedik óvodáját újítja fel. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 2017 óta elkészült az Építő utcai, a Tabán utcai, a Garam utcai, a Tünde téri, a Kemes utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső utcai, a Jerney Utcai, a Makkosházi, a Gyertyámos utcai, a Tarjáni és a Gedói óvoda. Az óvodafejlesztési program jelenleg folyamatban van a Felsővárosi óvodában. Az óvodák felújítására az önkormányzat összesen bruttó 4 milliárd 588 millió forintot fordít (ebből 3 milliárd 795 millió forint uniós támogatás, 763 millió forint saját forrás).

Fotók: Iványi Aurél

About SmartFix

We are a family owned business that provides fast, warrantied repairs for all your mobile devices.

Brooklyn Area

2307 Beverley Rd Brooklyn, New York 11226 United States

1000 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00

San Francisco Area

358 Battery Street, 6rd Floor San Francisco, CA 27111

1001 101-454555
support@smartfix.theme

Store Hours
Mon - Sun 09:00 - 18:00